Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Kario maldos vadovas“ - unikumas Lietuvos dvasinėje kultūroje

Angelė PABRICAITĖ

„Kario maldos vadovo” viršelis

Lietuvos kariuomenės ordinariatas visuomenei įteikė 474 puslapių kišeninio formato, iliustruotą „Kario maldos vadovą”, kurį galima vadinti kiekvieno, siekiančio šviesos ir tiesos gyvenime, moksle, darbe, kasdienių apmąstymų ir veiklos mažąja enciklopedija.

Jame pateikiamos tiek liturginės, tiek asmeninės maldos, giesmės su gaidomis, pagrindinės tikėjimo tezės. Kai kurias „Kario maldos vadovo“ maldas sukūrė įvairių šalių kariai, patyrę didelių sukrėtimų savo gyvenime. „Kario maldos vadovas” sudarytas iš penkių skyrių. Pirmajame skyriuje pagrindinės, vienybėje su Švenčiausiąja Dievo Motina, dienos, prie stalo, tikėjimo, už gyvenimą, už Bažnyčią, Dievo tautą, už pasaulį, kario, šeimos maldos. Bažnyčios liturgijos skyriuje – Įkrikščioninimas, Krikšto sakramentas, Kūdikių krikštas, Sutvirtinimo sakramentas, Sutvirtinimas Mišių metu, Žodžio liturgija, Sutvirtinimo liturgija, Eucharistijos sakramentas, Eucharistijos šventimas, Giesmės Eucharistijai, Atgailos ir sutaikinimo sakramentas, Ligonių patepimo sakramentas, Įšventinimo sakramentas, Santuokos sakramentas, Jungtuvės ne Mišių metu. Liturginių metų skyriuje – Adventas, Viešpaties gimimas (Kalėdos), Viešpaties apsireiškimas (Trys karaliai), Gavėnia, Didžioji savaitė, Didysis Velykų Tridienis, Velykų laikas, Šventosios Dvasios atsiuntimas (Sekminės), Švenčiausiasis Kristaus Kūnas ir Kraujas (Devintinės), Eilinis laikas. Pamaldų skyriuje – Švenčiausiojo Sakramento garbinimas, Meditacijos, Kas yra mūsų Dievas, Visa, kas Dievo sukurta, yra gera, Nėra taikos be teisingumo, Mirusiųjų atminimas, Kryžiaus kelias, Litanijos, Mergelės Marijos rožinis, Piligrimų kelionė. Mažajame kataliko žinyne visos giesmės yra ne tik suskirstytos pagal teminę, bet turi ir abėcėlinę rodyklę. Leidinyje panaudoti A. Aleksandravičiaus, A. Baltėno, E. Obelies, D. Tunkūno, V. Vildžiūno nuotraukų fragmentai.

Maldos vadove Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas Eugenijus Bartulis rašo: „Džiaugiuosi galėdamas pristatyti „Kario maldos vadovą“ asmeniniam ryšiui su Dievu. Malda — tiltas, kuriuo Viešpaties meilė pasiekia žemę. Šioje knygelėje esančios maldos, mąstymai, giesmės padės besimeldžiantiems pažinti Dievą ir su Juo bendrauti. Ne tik čia esančios maldos, bet ir kiekviena Tavo mintis, kiekvienas žodis bei darbas tebus malda — ryšys, bendravimas ir bendradarbiavimas su Dievu”.

Leidinio maldose atsispindi kario profesinė filosofija, atjauta ir supratimas. Žmogus ieško Dievo, pašaukusio jį būti. Net per savo nuodėmę praradęs panašumą į Dievą, žmogus lieka savo Kūrėjo paveikslas. Dievas pirmas pašaukia žmogų. Nors žmogus ir pamiršta savo Kūrėją ar slepiasi nuo Jo veido, vaikosi stabų, Dievas kiekvieną nenuilstamai kviečia susitikti su Juo maldoje. Maldoje visada pirmas su meile kreipiasi Dievas, o žmogaus kreipimasis tėra atsakymas.

Maldyne yra tarytum gyvenimo pamokos, kurių esmė - Jėzus moko melstis pats melsdamasis. Jėzaus malda — tai meilės kupinas atsidavimas Tėvo valiai ir visiškas pasitikėjimas, žinojimas, jog bus išklausytas. Jėzus kaip išmintingas auklėtojas priima mus tokius, kokie esame, ir žingsnis po žingsnio veda prie Tėvo. Jėzus moko savo mokinius melstis tyra širdimi, su gyvu ir ištvermingu tikėjimu, su vaiko drąsa. Jis ragina melstis Jo vardu: „Iki šiol jūs nieko neprašėte mano vardu. Prašykite ir gausite, kad jūsų džiaugsmui nieko netrūktų” (Jn 16, 24).

„Kario maldos vadovas” rengtas naudojantis daugeliu anksčiau leistais dvasiniais vadovais. Tarp jų „Bendruomenės giesmynas” (sudaryt. M. Pitrėnas, 1998), „Kryžiaus keliu” (B. Bulika, 2000), „Didžiojo 2000 metų Jubiliejaus Mišios ir apeigos” (1999), „Giedokime visi” (sudaryt. P. Bagdonavičius, 1993), „Katalikų Bažnyčios katekizmas” (1996), „Katholisches Gebet- und Gesangbuch für die Soldatinnen und Soldaten in der Deutsches Bundeswehr” (2000), „Kelionėje” (sudaryt. H. J. Veisbenderis ir G. Krolis, 2001), „Kūdikių krikštas” (1995), „Liturgid Horarum, vol. I” (2000), „Liturginis maldynas” (1984), „Mažasis apeigynas” (sudaryt. kun. Jonas Staškus, 1995), „Mergelės Marijos rožinis” (parengė kun. Vytautas Brilius, 2002), „Nuovo dizionario di liturgia, ed. D. Sartore, A. M. Triacca” (1988), „Karių maldaknygė” (A.Sabaliauskas, 1937), „Šventasis Raštas” (1999) ir kt. Leidinys buvo rengiamas karininkų ir karių prašymu, susipažinus su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos bei Lenkijos Ordinariatų patirtimi. Kario maldos vadovo sumanytojas ir pagrindinis rengėjas – Lietuvos kariuomenės ordinaro generalinis vikaras, kariuomenės vyriausiasis kapelionas plk. ltn. Juozas Gražulis. Leidinio sudarytojas – kunigas Artūras Kazlauskas.

Lietuvos kariuomenės ordinaras vysk. E.Bartulis nuoširdžiai padėkoja savo generaliniam vikarui, vyriausiajam kariuomenės kapelionui kan. plk. ltn. J.Gražuliui, sumaniusiam, o kun. Artūrui Kazlauskui, parengusiam šią knygą, redaktoriams Petrui Kimbriui ir Dainai Parulskienei, dailininkui Kunotui Vildžiūnui, maketuotojai Sigridai Šimkūnienei, maestro Modestui Pitrėnui, Violetai Barkauskaitei ir Donatui Zakarui (už kompiuteriu surinktas giesmių gaidas), taip pat geradariams: Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijai, Vokietijos kariuomenės ordinarui, Eichšteto (Eichstaett) vyskupui Walter Mixa, Berlyno kariniam dekanui monsinjorui Walter Theis, Nerijui Numavičiui, Mindaugui Marcinkevičiui ir visiems, kurių pastangomis šis „Kario maldos vadovas“ šiandien yra išleistas ir visus nuoširdžiai laimina, kad žemiško gyvenimo kelionėje lydėtų apaštalo Pauliaus linkėjimai: „Tvirtai stovėkite Viešpatyje, mylimieji!” (Fil 4, 1).

Krašto apsaugos ministerijoje pirmojo po nepriklausomybės atgavimo išleisto „Kario maldos vadovo” pristatyme dalyvavo Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius viceministras Jonas Gečas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Šventojo Sosto Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peter Stephan Zurbriggen, Lietuvos kariuomenės ordinaras vysk. E.Bartulis, Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas kan. plk. ltn. J.Gražulis, Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Walter Kolbow, Vokietijos ambasadorius Alexander von Rom.

Krašto apsaugos ministras L.Linkevičius padėkojo visiems, prisidėjusiems prie „Kario maldos vadovo“ išleidimo, o ypač Lietuvos kariuomenės vyriausiajam kapelionui plk. ltn. J.Gražuliui ir sudarytojui – kun. A. Kazlauskui, praleidusiam ne vieną bemiegę naktį siekiant, kad šis leidinys atsirastų. „Kariuomenėje tarnaujantys jaunuoliai dabar turės dar daugiau galimybių tobulėti dvasiškai“, – sakė ministras.

Lietuvoje viešintis Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius W.Kolbow pasidžiaugė, kad „Lietuva ir Vokietija sėkmingai bendradarbiauja ne tik karinėje, bet ir dvasinėje srityje. Šis bendradarbiavimas atspindi, kaip mūsų šalis sieja ir bendražmogiškosios vertybės. Mano įsitikinimu, šis maldynas padės ne tik kariams, atliekantiems tarnybą Lietuvoje, bet ir sunkiu metu misijose, toli nuo Tėvynės“, – sakė W. Kolbow.

Lietuvos kariuomenės ordinaras vysk. E.Bartulis padėkojo Šventojo Sosto Apaštaliniam nuncijui arkivyskupui P.S.Zurbriggen, Vokietijos ambasadoriui A. von Rom už pagalbą išleidžiant „Kario maldos vadovą“ – mažo formato, tačiau didelės apimties ir didingam tikslui skirtą leidinį.

„Kario maldos vadovą“ gaus kiekvienas Lietuvos karys, atliekantis tarnybą Lietuvoje ar vykstantis į tarptautinę misiją. Maldos vadovas išleistas 20 tūkst. egzempliorių tiražu. Siekiant, kad leidinys būtų patogaus naudoti formato, buvo pasirinkta spaustuvė Vokietijoje (Lietuvoje nėra tinkamos technologijos) Colours ec gmbh, spausdinusi panašų leidinį ir Vokietijos kariams. Maldyną išleisti padėjo Lietuvos krašto apsaugos ministerija, Vokietijos kariuomenės ordinariatas ir fondai Vokietijoje Renovabis bei „Kirche in Not“. Maldynui išleisti prireikė 76 tūkst. eurų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija