Atnaujintas 2004 birželio 4 d.
Nr.43
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Naudingos lauko pamokos

Benjaminas ŽULYS

Lauko dienoje (iš kairės)
Bernatonių žemės ūkio
bendrovės direktorius Petras
Brukas (antroje eilėje),
„Lytagros“ bendrovės
inžinierius vadybininkas
Juozas Kalinauskas,
generalinis direktorius
Adomas Balsys

Bernatonių žemės ūkio
bendrovės laukuose
ruošiami pašarai

Dešimtmečio išvakarėse

Lapkritį Kauno rajono „Bernatonių“ žemės ūkio bendrovė, įsikūrusi Raudondvario seniūnijoje, pažymės savo gyvavimo dešimties metų sukaktį. Tai viena iš nedaugelio šalies žemės ūkio bendrovių, kurios žmonės nuo pirmų dienų ėmė ūkininkauti ir toliau dirba naujoviškai, taiko pažangiausias žemės ūkio produktų gamybos technologijas, ne vien žodžiais, bet ir konkrečiais darbais siekia pažangos.

„Bernatoniai“ priklauso akcinei bendrovei „Lytagra“, yra jos šakinė organizacija. Tai buvo prisiminta neseniai šios žemės ūkio bendrovės laukuose įvykusioje tradicinėje Lauko dienoje, pavadintoje „Šiuolaikinės augalininkystės ir gyvulininkystės technologijos“. Kaip gausiai iš visos Lietuvos susirinkusiems ūkininkams, specialistams papasakojo „Lytagros“ ir „Bernatonių“ vadovai Adomas Balsys ir Petras Brukas, prieš tą dešimt metų ūkis užėmė 900 hektarų žemės, daug kur telkšojo balos, kerojo krūmynai. Čia, kur dabar pačiame ūkio centre stovi modernūs metaliniai grūdų sandėliai, tada augo gluosniai, nebuvo nė tų išvaizdžių pastatų, gyvenamųjų namų. Būtų galima daug vardyti, ko čia nebuvo prieš dešimtmetį ir kas yra dabar. Per tą palyginti nedidelį laiko tarpą viskas iš esmės neatpažįstamai pasikeitė. Bet apie tuos pokyčius tikriausiai plačiau bus kalbama per ūkio dešimtmečio minėjimą. Dabar bendrovės šeimininkai savo svečius vežiojo ūkio keliais ir pasakojo, kas padaryta, ką dar reikėtų daryti, koreguoti, kokias naujas technologijas diegti.

„Bernatonių“ ūkyje laikoma 1300 galvijų, iš kurių 540 - melžiamos karvės, turima apie 1000 kiaulių. Be lietuviškų veislių karvių, yra ir daniškų, švediškų. Tai atsiėjo nepigiai, bet iš pradžių buvo nuspręsta įsigyti tik gerų veislių gyvulių, vertingiausios technikos, geros sėklos bei trąšų. Tada per trumpesnį laiką galima tikėtis apčiuopiamos naudos.

Dabar ūkyje vien žieminiais kviečiais užsėta 587 hektarai, žieminiai kvietrugiai užima 100 ha, kukurūzai - apie 260 ha, žieminiai rapsai - 85 ha, vasariniai - 316 ha, cukriniai runkeliai - 83 ha ir kt. Iš viso užsėta devyniomis augalininkystės kultūromis, visa tai išdėstyta šešiolikoje laukų. Kaip aiškino bendrovės šeimininkai, dabar dirbama žemė užima apie 2500 hektarų. Specialistai, kaip ir dera, apie kiekvieną lauką, jo pasėlius, augimo ypatumus gali kalbėti daug ir plačiai, nes kiekvienas plotas yra apeitas, apžiūrėtas.

Štai, pavyzdžiui, viename lauke bręsta žieminiai kvietrugiai. Pabrėžtina tai, kad šis laukas buvo įsisavintas tik praeitais metais. Jame augo krūmai, menkaverčiai medžiai, kita nevisavertė augmenija. Per trumpą laiką laukinė pieva buvo paversta lygiu, sukultūrintu lauku. Tai neįvyko tarsi lydekai paliepus. Iškirtus krūmynus, kitką, laukas buvo lėkščiuojamas, frezuojamas, skutamas, prieš sėją čia buvo išbarstytos kompleksinės trąšos, tada buvo apsėtas.

Trečiajame lauke auga šunažolė. Tai viena ankstyvesnių natūralių pašarinių žolių. Kaip matė seminaro dalyviai, laukas atrodo neblogai, žada apsčiai žalios masės. Bet apdairių ūkio šeimininkų vien masės kiekis netenkina. Vyr. agronomas Nerijus Žukauskas aiškino, kad šunažolė išties duoda apsčiai žalios masės, tačiau joje yra nedaug vertingų maisto medžiagų, jos pašarinė vertė yra labai maža. Todėl po pirmo žolės nupjovimo ši pieva bus nupurkšta, užarta, sufrezuota, nuskusta, patręšta ir rudenį užsėta žiemkenčiais.

Darbe smulkmenų nėra

Reikia prisiminti ir tai, kad „Bernatoniai“ yra neariminės žemdirbystės Lietuvoje pradininkai, šią technologiją pradėję diegti prieš penkerius metus. Dabar į „Bernatonius“ pasimokyti neariminės žemdirbystės atvyksta specialistai iš kitų mūsų šalies ūkių, bendrovių. Bernatoniečiai turi ką parodyti, papasakoti. Štai septintajame lauke auga žieminiai rapsai. Šis laukas, kaip ir aplinkiniai, neariamas jau ketverius metus, ir šiemet iš kiekvieno hektaro tikimasi gauti po puspenktos tonos rapsų derliaus. Žinoma, neariminė žemdirbystė turi savo ypatumų, reikalauja atidos, dėmesingumo. Kaip dažnai mėgsta sakyti bendrovės vadovas P.Brukas, nė viename darbe negali būti smulkmenų, viskas yra svarbu, reikšminga, viską reikia padaryti laiku ir gerai. Taip mąstant, visi laukai yra išlyginti tarsi stalas. Tik tokiuose gali dirbti plačiabarė, didžiagabaritė technika, kurios daugumą ir sudaro bendrovės technikos parkas. „Lygus laukas laikomas tokiu, jei, juo važiuojant automobiliu 80 kilometrų per valandą greičiu, nesijaučia jokio kratymo, duobėtumo“, - paaiškina P.Brukas.

Tuo metu ore, išdarinėdamas įvairias figūras, skraido nedidelis lėktuvas. Pagaliau jis lengvai nusileidžia ant kelio. Tai firmos „Oro vilkas“ padangių technika, talkinanti ir žemdirbiams. Išlipęs iš lėktuvo pilotas Kęstutis Staniulis susidomėjusiems renginio dalyviams papasakojo, kad jis šiuo lėktuvu, kurio svoris, beje, nesiekia nė 300 kilogramų, tręšia laukus. Lėktuvas labai judrus, manevringas, ką jau pamatė Lauko dienos dalyviai. Jis kainuoja apie 40 tūkst. eurų. Ar „Bernatoniai“ nenorėtų tokį turėti? „Kol kas apsieiname“, - atsakė šeimininkai.

Iš tiesų naujausios technikos gausa bernatoniečiai skųstis negali. Vien ko vertas universalus krautuvas „Monitou“. Jo yra daug modelių. Lauko dienos proga surengtoje parodoje demonstruotasis krautuvas gali pakelti šešiolikos tonų krovinį, jį iškelti į 20 metrų aukštį. Krautuvas itin manevringas, kaip vaizdžiai pasakė inžinierius Juozas Kalinauskas, „sukinėjasi lyg balerina“. Įdomu, kad šis krautuvas naudojamas labiau negu traktorius.

Kitame lauke buvo parodyta pašarų ruošos, trąšų barstymo, laukų purškimo, kita technika. Antai vokiško „Amazone“ purkštuvo užgriebio plotis - apie 30 metrų. Žinoma, tokia technika, kaip teigta, gali našiai ir patikimai dirbti tik gerai išlygintame lauke.

Seminare buvo demonstruojama „Krone“, „New Holland“, „Amazone“ ir kitų firmų technika.

Ne aitvarai neša

Lauko dienoje ne vienas specialistas, ypač tie, kurie „Bernatonis“ žino ne vienerius metus, kalbėjo, kad per dešimt metų šioje bendrovėje padaryta itin daug. Pradėta ne nuo nulio. Turėta nemažo pradinio kapitalo - tai ypač svarbu. Bet, kaip tarpusavyje kalbėjo šventės dalyviai, duok daug pinigų blogam, nemokšiškam šeimininkui, iš jų nieko neliks. Šiuo atveju taip nėra. „Lytagros“ generalinis direktorius A.Balsys buvo vieno pažangiausių Kauno rajone Lietuvos veterinarijos akademijos mokomojo ūkio vyr. inžinierius, „Bernatonių“ bendrovės direktorius P.Brukas sovietiniais metais buvo vieno geriausio Kauno rajone Pajiesio kolūkio vyr. inžinierius, Lietuvos nusipelnęs inžinierius. „Lytagros“ vadybininkas Juozas Kalinauskas buvo Čekiškės kolūkio vyr. inžinierius, vėliau - Kauno rajono vyriausiasis inžinierius. Su tokia „komanda“ galima kalnus nuversti. Ir kiti žmonės yra geri specialistai, sumanūs organizatoriai. Darbštūs, pareigingi žemdirbiai - nuo jų irgi labai daug priklauso. Tad tą gerovę, sėkmę ne aitvarai neša.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija