Atnaujintas 2005 rugpjūčio 26 d.
Nr.63
(1364)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas

Nusikalstamas Molotovo-Ribentropo paktas, pasirašytas komunistinės Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos, buvo sąmokslo prieš pasaulio demokratinę visuomenę, tautas ir žmoniją dalis.

Dėl šio suokalbio okupuotos nepriklausomos valstybės ar jų teritorijų dalys, tautos patyrė agresorių represijas, skaudžias netektis ir genocidą, nuožmią diktatūrą užgrobtose teritorijose.

Nacių įvykdyti nusikaltimai pasmerkti Niurnbergo procese, kaltieji nuteisti ir nubausti. Tačiau pasaulio visuomenė taip ir nesugebėjo teisiškai įvertinti, pasmerkti ir nubausti komunistinio režimo padarytų nusikaltimų organizatorių bei vykdytojų, atnešusių skaudžias nelaimes valstybėms ir tautoms. Rusija, kaip Sovietų Sąjungos teisių tęsėja, neatsiprašė tautų už totalitarinio režimo padarytus nusikaltimus.

Valstybių teritorijų dalijimasis, kai stipresniosios grobia mažesnes, turi būti visiems laikams pašalintas iš tarpvalstybinių santykių.

Prieš 66 metus įvykęs nepriklausomų valstybių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos – pasidalijimas tarp Stalino ir Hitlerio totalitarinių imperijų, sukėlęs Antrąjį pasaulinį karą, buvo atmestas ir teisingai pasmerktas tarptautinės bendruomenės, taip pat ir buvusios Sovietų Sąjungos Liaudies deputatų suvažiavime bei tarpvalstybinėje Lietuvos ir Rusijos sutartyje. Šiandien Rusijoje norima nepaisyti to pasmerkimo. Dabartinis Rusijos prezidentas viešai yra pareiškęs, kad Molotovo–Ribentropo paktas buvo geras dalykas. Tai arogantiškas ir ciniškas tarpvalstybinių santykių bloginimas.

Tokie neatsakingi Rusijos pareigūnų pareiškimai kelia nerimą demokratinių šalių visuomenei, mažina pasitikėjimą kaimyninės valstybės valdžios struktūrų patikinimais siekti draugiškų santykių su kitomis šalimis. Sąjūdžio taryba ragina Lietuvos aukščiausius pareigūnus būti budrius ir atsakingus už valstybės ir tautos ateitį, kad nepasikartotų XX amžiaus viduryje įvykusi lietuvių tautos tragedija.

Iškovota ir atkurta valstybės nepriklausomybė, tautos laisvė turi būti apginta. Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautų vienybė ir Baltijos kelio dvasia išsaugota amžiams.

Lietuvos Sąjūdžio taryba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija