Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėl euro įvedimo Lietuvoje

Kreipimasis

Lietuvos prezidentui V.Adamkui,
Seimo pirmininkui A.Paulauskui,
ministrui pirmininkui A.Brazauskui

Lietuvoje jau paskelbta lito pakeitimo euru data, litų keitimo eurais terminai ir data, nuo kurios litai bus išimti iš apyvartos.

Kokie eurų įvedimo privalumai, kokios jų įvedimo sąlygos bei pasekmės, Lietuvos Vyriausybė žmonėms neaiškina, tarytum viskas būtų savaime aišku. Tačiau, panaikinus litų galiojimą ir įvedus eurus, Lietuvoje neišvengiamai prasidės prekių bei paslaugų kainų sutapatinimas su kainomis Europos Sąjungos šalyse, kurios šiuo metu yra žymiai didesnės, kuriose eurai cirkuliuoja ir dirbantieji gauna didesnius atlyginimus.

Dėl to neatsitiktinai dabar daug Lietuvos žmonių yra sunerimę. Baimindamiesi, kad, dabartiniu kursu keičiant pinigus, nepateisinami nukentėtų mažus atlyginimus gaunantys ir santaupų neturintys žmonės, kurie sudaro didžiąją Lietuvos visuomenės dalį. Esant tokiai nežinomybei pradėti rinkti parašai dėl Tautos referendumo eurui įvesti, sklando įvairios nuomonės šiuo nepaprastai aktualiu klausimu, trūksta aiškių, kvalifikuotų ir motyvuotų specialistų nuostatų, vedama vienpusiška agitacija.

Kreipiamės į Lietuvos žmonių išrinktą valdžią ir prašome pateikti išsamiai išanalizuotus ir aiškius euro įvedimo motyvus, tuo pačiu įvertinant nacionalinės valiutos svarbą tautiniam identitetui, istorinei valstybės raidai ir ateities perspektyvai.

Lietuvos Sąjūdžio taryba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija