Atnaujintas 2005 gruodžio 16 d.
Nr.95
(1396)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuvoje svečiavosi rusų disidentas Sergejus Kovaliovas

Žymus Rusijos žmogaus teisių gynėjas,
disidentas Sergejus Kovaliovas
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Lietuvoje šią savaitę lankėsi žymus Rusijos žmogaus teisių gynėjas disidentas Sergejus Kovaliovas. Antradienio vakarą jis susitiko su Lietuvos visuomene Vilniaus mokytojų namuose, o trečiadienį buvo priimtas prezidento Valdo Adamkaus, Kauno arkivyskupijos kurijoje susitiko su Kauno visuomene.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro organizuotas susitikimas Vilniuje buvo skirtas lygiai prieš 30 metų Vilniuje įvykusiam teismo procesui - 1975 metų gruodį S. Kovaliovas už vadinamąją antisovietinę veiklą buvo nuteistas septynerius metus kalėti griežtojo režimo lageriuose ir dar trejiems metams tremties Tolimuosiuose Rytuose. Teismo procesui KGB prieš 30 metų pasirinko imperijos „užkampį“ - Lietuvą, kur užsienio šalių žurnalistams įvažiuoti buvo griežtai draudžiama. Tačiau tada Vilniuje netikėtai pasirodė kitas žymus Sovietų Sąjungos disidentas akademikas A. Sacharovas - užuot vykęs į Oslo pasiimti jam skirtos Nobelio taikos premijos, jis atvyko paremti savo bendražygį S. Kovaliovą. Tarp įvairių kaltinimų „antisovietine veikla“, S.Kovaliovui buvo priskirti ir jo „kenkėjiški“ ryšiai su Lietuvos disidentais, tarp jų - žinių apie lietuvių kovą už savo teises perdavimas į Rusijos pogrindžio spaudą. S.Kovaliovo bylą sudarė net 30 didžiulių tomų. Apie teismo procesą paskelbė ir pasaulinė žiniasklaida. Žymiojo disidento santykiai su Lietuva ir lietuvių laisvės kovotojais, prasidėję dar prieš 1975 metus, tęsėsi iki pat sovietų imperijos subyrėjimo.

Susitikime S.Kovaliovas pakartojo jau anksčiau pareikštą atsiprašymą Lietuvai dėl visų skriaudų, kurias lietuvių tauta patyrė iš Rusijos: „Mano tauta yra nusikaltusi jūsų tautai“. Jis sakė, kad dabartinis „mūsų atvirumas pasauliui – tai mūsų evoliucija“, apie kurią „kalbėjo ir A.Sacharovas, ir popiežius Jonas Paulius II“.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Dalia Kuodytė S. Kovaliovui padovanojo originalioje pakuotėje jo paties mažą bylos dalį iš KGB archyvo bei garso plokštelę iš 1975 metų teismo proceso. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius padėkojo S.Kovaliovui už nuolatinį palaikymą ir bendradarbiavimą, supažindinant Vakarus su Lietuvoje ir visoje Sovietų Sąjungoje vykdomais žmogaus teisių pažeidimais.

Susitikime S. Kovaliovas atsakė į jam užduotus klausimus. Klausimai buvo labai įvairūs – pradedant S. Kovaliovo požiūriu į šiandieninės Rusijos politinę situaciją ir baigiant žmogaus teisių saugojimo politika.

Trečiadienį S.Kovaliovą priėmė Lietuvos prezidentas V.Adamkus. „Niekada nepamiršime jūsų nuopelnų, remiant Lietuvos rezistentų veiklą,“ – pažymėjo V.Adamkus. Susitikime kalbėta apie pilietinės visuomenės kūrimą, visuomeninių organizacijų svarbą demokratijos kūrimo procese, intelektualų įtaką demokratijai. S. Kovaliovas prisiminė seną draugystę ir bendradarbiavimą su Lietuvos žmogaus teisių gynėjais.

Taip pat trečiadienį S.Kovaliovas lankėsi Kaune - arkivyskupijos kurijoje įvyko jo susitikimas su visuomene. Jis papasakojo apie savo disidentinę veiklą, teismo procesą, dabartinę Rusijos padėtį, atsakė į klausimus. Susitikimas, kurį vedė arkivyskupas S.Tamkevičius, vyko draugiškoje aplinkoje.

Apie S.Kovaliovo susitikimus Vilniuje ir Kaune plačiau rašysime kituose numeriuose.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija