Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Atvykome arkivyskupo pakviesti

Gruodžio 13 dieną Šiluvos Bazilikoje buvo aukojamos šv.Mišios už rašytojus, poetus ir visus literatus bei jų šeimas. Jas koncelebravo Kauno vyskupas Jonas Ivanauskas, jam talkino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis. Į pamaldas, gavę Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus ir Šiluvos parapijos klebono kun. Erasto Murausko kvietimą, atvyko prozininkai Juozas Aputis, Vytautas Bubnys, Eugenijus Ignatavičius, Rimantas Černiauskas, poetai Vladas Braziūnas, Almis Grybauskas, Marytė Kontrimaitė, Meilė Kudarauskaitė, literatūros kritikai, literatūrologai Elena Bukelienė, Alfredas Guščius, Aleksandras Žalys, grupė Raseinių literatų. Svečiai iš anksto buvo gavę paraginimą pasidomėti Jono Pauliaus II „Laišku menininkams“.

Po pamaldų Jono Pauliaus II parapijos namų salėje vyskupas Jonas Ivanauskas kalbėjo apie būtinybę dažniau susitikti ir bendrauti dviejų sielovadų atstovams - ir kunigams, ir rašytojams, nes jų „darbo objektas“ yra žmogaus siela. Vyskupas priminė Katalikų Bažnyčios dėmesį rašytojams, menininkams ir kaip konkretų pavyzdį įvardijo popiežiaus Jono Pauliaus II dokumentą – „Laišką menininkams“, parašytą prieš šešerius metus, tačiau nepraradusį aktualumo ir šiandien. Koks tai svarus dokumentas, buvo galima pajusti iš išsamios jo analizės, kurią pateikė Paberžės klebonas kun. Skaidrius Kandratavičius.

Pareiškę savo nuomonę apie šį išskirtinį popiežiaus laišką, rašytojai stebėjosi jo turinio gelme, tono tolerancija, pagarba visų krypčių kūrėjams. Aptarime kalbėjusieji pageidavo išvysti šį svarų tekstą kuriame nors periodiniame leidinyje su kun. S.Kandratavičiaus komentaru. Gal vėliau redakcijose jo pagrindu atsiras „apvalūs stalai“, interviu, padedantys plėsti rašytojų pasaulėžiūrą, gilinantys jų religijos sampratą.

Alfredas GUŠČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija