Atnaujintas 2005 gruodžio 21 d.
Nr.96
(1397)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Laureatai - profesorius ir literatas

Anykščių rajono tarybos posėdyje nuspręsta skirti penkių tūkstančių litų kultūros premiją dviem kraštiečiams. Savivaldybės įsteigta ir žinomos anykštėnės muziejininkės bei literatės Teresės Mikeliūnaitės (1928-1984) premija skiriama jau penktus metus. Tokia premija gali būti skiriama iš Anykščių krašto kilusiam asmeniui ar bendruomenės nariui ir grupei arba kolektyvui už reikšmingus darbus krašto kultūrai.

Į 2005 metų T.Mikeliūnaitės premiją pretendavo penki asmenys. Pasaulio anykštėnų bendrijos Anykščių kolegijos vardu šios bendrijos atsakingoji sekretorė Bronė Lukaitienė pasiūlė skirti premiją instituto profesoriui, Pasaulio anykštėnų bendrijos vadovui hab. dr. Antanui Tylai už leidinį „Lietuva prie Vasario 16-osios slenksčio“. Anykščių rajono literatų klubo „Marčiupys“ koordinatorė Rita Tulušienė siūlė aktyvaus literato, penkių poezijos knygų autoriaus, kandidatūrą. Tarp kandidatų premijai gauti buvo ir anykštėno rašytojo Antano Drilingos, išleidusio per trisdešimt knygų, tarp jų ir atsiminimų knygą apie gimtąjį Plikiškių kaimą bei Anykščių krašto žmones „Aš juos mylėjau“, kandidatūra. Ją pateikė Anykščių viešosios bibliotekos direktorius Romas Kutka.

Kurklių seniūnijos Staškūniškio bendruomenės nariai T.Mikeliūnaitės premija siūlė apdovanoti kraštietę literatę, Kaimo rašytojų sąjungos Anykščių skyriaus vadovę, krašto laikraščio „Šilelis“ redaktorę Mariją Kanišauskienę. O Anykščių A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas pateikė pasiūlymą šia premija paskatinti viešintiškį kraštotyrininką Povilą Jurkštą, kelis dešimtmečius kaupiantį kraštotyrinę medžiagą bei eksponatus, įrengusį savo sodyboje privatų Kraštotyros muziejų. Kultūros taryba, apsvarsčiusi visas kandidatūras, rekomendavo T.Mikeliūnaitės premiją šiemet skirti dviem pretendentams (po 2,5 tūkst. Lt) – literatui A.Ražinskui ir istorikui prof. A.Tylai. Rajono taryba savo sprendimu tokį Kultūros tarybos nutarimą patvirtino.

Kadangi kasmet į šią premiją pretenduoja gausus būrys anykštėnų, penki tūkstančiai litų dalijami į kelias dalis. Taip ir T.Mikeliūnaitės premijos laureatų per penkmetį susidarė gana nemažai.

Vytautas BAGDONAS

Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija