Atnaujintas 2008 birželio 6 d.
Nr. 43
(1636)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Devintinėse - apie kilniausią sakramentą

Pirmąją Komuniją priėmusieji buvo
pasiruošę priimti Jėzų į savo širdį

Šakiečiai Devintines švenčia iškilminga
procesija miesto gatvėmis

Devintinių procesija prasidėjo
su vėliavomis

ŠAKIAI. Devintinės - Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė - pradėta švęsti 1264 metais, kaip atsakas į tuo metu Vakaruose ėmusį svyruoti tikėjimą realiu, tikrovišku Kristaus buvimu Eucharistijoje. Su naujos liturginės šventės įvedimu gimė ir Eucharistinių procesijų tradicija. Per Dievo Kūno ir Kraujo šventę, vadinamąsias Devintines, procesija būna labai iškilminga, su vėliavom ir Švenčiausiuoju Sakramentu. Tai šventė, kai pagerbiamas Švč. Sakramentas, kai visame pasaulyje jis išnešamas iš bažnyčios į viešą erdvę.

Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijoje jau tapo gražia tradicija Devintines švęsti labai iškilmingai. Kiekvienais metais šios iškilmės metu Kristus pirmą kartą ateina į vaikelių širdis - priimama Pirmoji Komunija. Šiemet per 120 vaikų priėmė Pirmąją Komuniją. Tai dar labiau pagilina šventės prasmę, nes Dievas iš meilės sukūrė žmogų ir nori pasidalyti su juo savo laime.

Devintinių šv. Mišias aukojo ir pamokslą pasakė klebonas kun. Sigitas Matusevičius. „Gyvasis Jėzus, esantis Švenčiausiajame Sakramente, maitina kiekvieną Jį priimantį. Jėzus nori bendrauti su žmonėmis, - sakė klebonas, - todėl per Devintines procesija keliauja gatvėmis, kad Kristus Švč. Sakramente galėtų susitikti su visais gyventojais. Procesijoje einame liudyti gyvą tikėjimą. Esame kviečiami į kelionę - sekti Kristumi, sekti paskui Jį, eiti kartu su Juo, nes Kristaus gyvenimas šioje žemėje buvo judėjimas. Nuo sekmadienio iki sekmadienio irgi darome tą judesį - Evangelijos žodžio pastiprinti, padrąsinti, Švč. Sakramentu pamaitinti, mes judame per savaitę iki kito sekmadienio ir atliekame tikėjimo darbus, atsakome į iššūkius. Procesija kartu yra judesys tikėjimo, kuriame niekada negali apmirti, kuriame negali pasakyti „aš jau viską žinau, viską suprantu, ir aš jau pasiekiau". Mūsų gyvenime yra kalnų ir pakalnių, pakilimų ir nuopuolių, bet vis tiek yra aiškus tikslas ir kryptis, kuria mes judame - į susitikimą su Meile ir Gėriu."

Šių metų iškilmingoje ir gausioje procesijoje Šakių gatvėmis Pirmąją Komuniją priėmusieji bėrė Jėzui po kojomis žiedlapius. Gražiai įruoštuose altorėliuose prie merijos ir parapijos namų Švč. Sakramentą pagerbus, juo buvo laiminama, klausoma giedamo Dievo žodžio. Sugrįžus į bažnyčią visi dalyviai dar kartą suklupo prieš Kristų Švč. Sakramente pagarbindami, padėkodami. Iš bažnyčios žmonės skirstėsi dvasiškai sustiprėję, geriau įsisąmoninę Kristaus aukos prasmę. Kiekvienas širdyje nešėsi Kristaus meilę į savo namus.

Bronė SAKALAUSKIENĖ

Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija