Atnaujintas 2008 rugsėjo 12 d.
Nr. 69
(1662)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ruoškimės kitam tarpsniui

Vytautas Landsbergis

Gali būti, kad Kovo 11-osios Lietuvos istorinis tarpsnis baigiasi. Tai pasitvirtins, jeigu spalio rinkimus laimės prorusiškos populistinės partijos, kurių atstovai dabartiniame Seime (ir netgi vienas Rusijos vicekunigaikštis) neseniai pasirašė skundą Konstituciniam Teismui: nustatykite, kad NATO šalys negali mūsų ginti nuo karinio užpuolimo! Buvo ir skraidančių į Maskvą viešai skųstis: mus Lietuvoje skriaudžia, apginkite! Dabar, po Gruzijos, tai jau girdėtume kaip kvietimą įsiveržti.

Kitas taip nuvadovavo Krašto apsaugą, kad krašto gynyba savo pačių jėgomis jau iš anksto išardyta, pakirsta. Nė laiko neužtektų laimėti, kol NATO susirinks posėdžio, – jei leistų jiems ką nuspręsti tas 31 „našis“ ir Konstitucinis Teismas. Bet gal nereikės Lietuvos nė pulti – kam geriesiems kaimynams eikvoti lėšas karinei okupacijai, kai pigiau vyksta ekonominė, informacinė, moralinė ir korupcinė okupacijos. Iš Kremliaus bokštų lietuviai atrodo visai pasirengę žengti atgal į kolūkinį „tautų “ gardą – jei prireiktų, truputį botagėliu pamosavus.

Ne visi, žinoma. Vertinantys garbę ir laisvę patirtų baisų smūgį ir depresiją ilgam. Šis atvejis galimas, jeigu rinkimus į Seimą laimėtų V. Uspaskicho, R. Pakso ir K. Prunskienės pažadukų choras, dar turavojamas pusbrolio A. Paulausko ir pusseserės I. Šiaulienės.

Prie tokio virsmo būtų prisidėję ir tie piliečiai, kurie nūnai pasiduoda gudrių instruktorių ir puspročių įtikinėjimams: balsuokit prieš visus! Tai reiškia – neparemk europietiškos opozicijos, ir populiai butelninkai lengvai susitvarkys. Parsidavėliai mat ir kitus verčia parsidavėliais: ima kišamus milijonus, vargšams dalija po butelį.

Dar yra šiek tiek vilties – o gal nemažai padorių žmonių, gal daugelis atsikvošės, ir Lietuva netaps putininės Rusijos priedėliu Europos Sąjungoje, smurtaujančios, indus daužančios Rytų ponios tarnaite. Gal.

Bet protinga numatyti ir blogąjį atvejį.

Tai būtų: anie paima visas valdžias, priverčia svyruoklius pataikauti ligi žemės, uždaro negausius disidentus, o patys nusvyruoja tenlink, kur saulutė šviesi teka, iš kur šefai nurodys, ką Lietuvoje ir kokiomis apimtimis bei greičiais atidavinėti.

Tokia padėtis jau būtų ilgam. Kaip reikėtų gyventi? Nusiteikime nepabėgti, o pasakoti vaikams apie Lietuvą, kokia ji buvo ir vėl bus garbinga, graži; išsilaikykim ir puoselėkim tai, kuo dar esame šio to verti. Ne visi juk iš kelmo spirti.

Su Dievo pagalba gal ištversim dar kartą, kol Rusija grius trečią kartą. Grius sugedusi, supuvusi savo godume ir neapykantoje, o mes turėtume būti kitokie, kad ir po gudriai rekomenduojamos pilietinės savižudybės išliktume ligi dar vieno Atgimimo.

Tad nusiteikim ištvermei ir maldai, ne degtinei ir beprasmybei; nepulkim į depresiją ir tuo atveju, jei neužkirsim kelio nelaimei.

O gal dar galime užkirsti jai kelią?

Kiekvienam galimam Lietuvos sargybiniui sakau: pabusk ir pažadink kaimyną.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija