Atnaujintas 2009 m. sausio 2 d.
Nr. 1
(1693)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Šalčininkų dekanate

Bažnyčioje giedojo LMA choras

Klebonas kun. Domas Valančauskas
(centre) su svečiais iš Vilniaus

Dieveniškių Švč. Mergelės Marijos
Rožančinės bažnyčia

Klebonas sveikina choro vadovus

Chorui diriguoja Vytautas Verseckas

Dieveniškės – miestelis, nuo Šalčininkų nutolęs į pietryčius apie 20 km, esantis pačiame kraštiniame Lietuvos teritorijos pusiasalyje, iš trijų pusių apsuptas Baltarusijos. Ta apsuptis – viena svarbiausių priežasčių, dėl kurios daugelis gyventojų nebekalba savo protėvių kalba, nebedainuoja lietuviškų dainų. Be to, čia dažnai lankosi iš artimo užsienio atvykstantys svečiai, agituoja tėvus vaikų neleisti į lietuviškas mokyklas, bando papirkinėti dovanomis. Švietimo ministru dirbant akademikui Zigmui Zinkevičiui, o Vilniaus apskrities viršininku Aliui Vidūnui, šiame krašte buvo įsteigta apie trisdešimt lietuviškų mokyklėlių. Dabar iš jų beliko vos pusė. Todėl ypač svarbus kiekvieno patriotiškai nusiteikusio žmogaus apsilankymas ten, kur dauguma Lietuvos pilietybę priėmusių žmonių nekalba valstybine kalba.

Jau penktus metus antrąją Kalėdų dieną Dieveniškes aplanko Lietuvos mokslų akademijos mišrus choras (meno vadovas Vytautas Verseckas, chormeisterė Judita Taučaitė, tarybos pirmininkas Vilius Maslauskas).

Šiemet Dieveniškių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės šventiškai papuošta bažnyčia buvo pilnutėlė. Žmonės ir trečią dešimtmetį čia besidarbuojantis klebonas kun. Domas Valančauskas laukė svečių iš Vilniaus. Choras giedojo per šv. Mišias, o paskui nusileido į bažnyčios navą ir atliko kalėdines giesmes ir dainas. Šventiškai skambėjo „Tyli naktis, šventa naktis“, „Betliejaus tvartely“, „Sveikas, Jėzau gimusis“, „Džiaugsmingų šventų Kalėdų ir Metų naujų“. „Pagiedokime kartu“. Žmonės klausėsi angeliškų melodijų atsistoję, tačiau pritarti ne visi išdrįso. Mokytoja Daina Pidkovienė padėkojo svečiams savo sukurtu eilėraščiu ir choro dirigentui įteikė puokštę, svečiams padėkojo ir klebonas.

Po pamaldų pasivaišinę karšta arbata choristai aplankė Lietuvos pasieniečio Gintaro Žagunio, žuvusio 1991-ųjų gegužės 19-ąją, žūties vietą Krakūnų kaime ir sudainavo „Oi neverk, motušėle, kad jaunas sūnus eis ginti brangiosios tėvynės...“

Choro kelionę, kaip ir daugelį kitų išvykų, finansavo Los Andžele gyvenančių tautiečių Aldonos ir Jono Cingų įsteigtas fondas, kurio pirmininkas Jonas Endriukaitis keliavo kartu. Ačiū mūsų mieliems tautiečiams už supratimą ir paramą organizuojant patriotinius renginius.  

Dr. Aldona Kačerauskienė

jurgio Šeduikio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija