Atnaujintas 2009 m. sausio 2 d.
Nr. 1
(1693)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Šventė gerumo namuose

Vilijampolė. Jau dvylika metų gyvuojančiuose Kauno kartų namuose gyvena garbaus amžiaus žmonės, dėl įvairių aplinkybių neturintys savos pastogės, šeimos. Visa tai šie žmonės surado čia, kur, galima pasakyti, vyrauja šeimyninė darna, jaukumas, meilė Dievui. Šios savybės ypač ryškios didžiųjų metinių švenčių metu, prieššventiniu laikotarpiu. Kiekviename gyventojo kambaryje ir bendrose patalpose ant sienų kabo kryželiai, Švč. Marijos, Jėzaus Kristaus, kitų šventųjų paveikslai.

Kartų namuose gyvena 26 garbaus amžiaus žmonės (dabar madinga juos vadinti senjorais…) Namų direktorė IlonaVeronika Klimantavičienė, pavaduotoja Sigita Šergalienė, socialinė darbuotoja Laima Sausanavičienė juos vadina paprasčiau – mūsų seneliai… Ir į kiekvieną kreipiasi vardu, nes kiekvieną neblogai pažįsta, žino jų gyvenimo istorijas, džiaugsmus bei rūpesčius. Prieš Kūčias, šv. Kalėdas čia vyravo šventinis sujudimas. Visi, kas tik pajėgė, ką nors veikė, darė, puošė savais tapusius namus. Antai ponia Eugenija iš popieriaus atraižėlių padarė įspūdingą spalvotą girliandą, kuri dabar puošia vieną šių namų sieną. O Aleksandras Marcelis – tikras giesmių kūrėjas. Štai ir per šias Kūčias skambėjo jo giesmė. O Kartos namų Dienos centre (čia renkasi vyresnio amžiaus žmonės, neturintys kur praleisti dieną) surengta paroda „Močiutės skara“. Čia pat namų gyventojų įrengta kalėdinė prakartėlė. Dienos centre nuolat rengiamos įvairios parodos, tad vietos gyventojai ir svečiai pamato vis ką nors naujo. Čia gyvenanti Ona Vaitkūnienė sako, kad čia būti labai gera ir jauku. Jos žodžiais tariant, nė viena darbuotoja (o jų daugiau nei gyventojų) nė jai, nė kitiems namiškiams nėra tariusios šiurkštaus žodžio, pakėlusios tono. Janina ir Arvydas sako, kad čia leisti laiką visai nenuobodu, nes dažnas turi kokį nors užsiėmimą, visada sveikinami (be alkoholio) sukaktuvininkai, varduvininkai. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį visi namų gyventojai, kurie tik pajėgė (deja, yra nesikeliančių iš lovos ir jiems reikia didesnio dėmesio, rūpesčio…), sveikino šimtą metų sulaukusį Vaclovą Venclovą. Senolius dažnai aplanko gretimų vidurinių mokyklų, vaikų lopšelio-darželio auklėtiniai, Aklųjų ir silpnaregių namų kultūros centro meno kolektyvai. Prieš šv. Kalėdas Kartų namuose išpažinčių klausė ir šv. Mišias aukojo Šv. Juozapo bažnyčios vikaras kun. Audrius Varnelis. Dažnai šiuose namuose lankosi ir šios parapijos klebonas kun. Jonas Bujokas. Dar namų atidarymo šventės metu jis pažadėjo, kad Šv. Juozapo bažnyčia būsianti jų dvasine globėja, ir pažadą tesi. Namuose teikiami sakramentai, kiti patarnavimai.

Deja, ne kiekvienas senolių pajėgia nueiti į netoliese esančią bažnyčią, tad kunigo apsilankymas jų namuose daug reiškia.

Per Kūčių vakarienę visi laužė kalėdaičius, linkėjo vieni kitiems Dievo palaimos, sveikatos, ilgų gyvenimo metų. O virtuvės šeimininkės pasirūpino, kad Kūčių stalas būtų itin gausus ir turtingas. Tai – kūčiukai, silkė, grybai, kisielius, mišrainės, kompotai... Maža to, buvo ir Kalėdų senis su palyda ir parodytas daug šurmulio sukėlęs vaidinimas. Atlikėjai buvo, suprantama, patys gyventojai. Su senoliais Kūčias ir šv. Kalėdas šventė čia gyvenančios kelios jaunos mamos su savo vaikeliais. O kai kurios šventėms išvyko pas artimuosius.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija