Atnaujintas 2009 m. balandžio 1 d.
Nr. 26
(1718)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Išeivijos padangėje

Paveiktas krizės nutilo Filadelpijos lietuvių šauklys

1953-aisiais balandžio 11 dieną buvo pasirašyta sutartis tarp Filadelfijos lietuvių išeivių bendrijos atstovų ir radijo stoties WDAS LB vadovų dėl radijo laidų lietuvių kalba transliavimo. Deja, prieš 55 -erius metus atsiradusi radijo laida „Bendruomenės balsas“(„BB“) pernai gruodžio pabaigoje nutilo.

Per daugiau nei pusšimtį metų buvo surengtos 2745 laidos. Lietuviškų laidų redaktoriais ir pranešėjais dirbo per 60 asmenų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę į „BB“ kolektyvą sėkmingai įsijungė ir naujų emigrantų iš Lietuvos atstovai. Taigi, bėgant metams „BB“ kolektyvo nariai keitėsi. Darbavosi pirmosios emigracijos atžalos, pokario atvykėliai ir „trečiosios emigrantų bangos“ jaunimas.

Pernai liepos mėnesį į užtarnautą poilsį pasitraukus Lietuvių bendrijos koordinatorei Julijai Dantienei, Filadelpijos LB apylinkės valdybos pirmininkai – Virgus Volertas ir Roma Krušinskienė – nusprendė nutraukti „BB“ laidas. To priežastys – sumažėjusios rėmėjų aukos ir mažėjantis klausytojų skaičius. Pastebėta, kad jaunosios kartos, ypač naujai atvykusių iš Lietuvos atstovai beveik nesidomi lietuviškomis laidomis. Jaunoji karta žinias apie Lietuvą ir vietinius renginius gauna internetu, tad radijas jiems nereikalingas. Neįtiko klausytojams ir „BB“ transliuojama muzika. Vieniems ji atrodė senamadiška, kitiems – per moderni.

„Bendruomenės balso“ įkūrėju-krikštatėviu drąsiai galime vadinti Filadelpijos lietuvių bendruomenės apylinkės valdybos pirmininką kunigą Stasį Raila, kuris į JAV atvyko tik pasisvečiuot, bet dėl prasidėjusio antrojo pasaulinio karo negalėjo grįžti į tėvynę. Savo naujojoje tėvynėje jis pasigedo radijo programos gimtąja kalba ir muzikos pritaikytos po antrojo pasaulinio karo į JAV atklydusiems tautiečiams, tad dėjo visas pastangas, kad tokia programa atsirastų. Ypač didelį vaidmenį ši radijo laida suvaidino praeito šimtmečio pabaigoje Lietuvai keliantis nepriklausomam gyvenimui.

1989 metais „BB“ kolektyvas buvo apdovanotas JAV LB Kultūros tarybos ir Lietuvių Fondo premija. Gautą 1000 dolerių sumą redakcijos kolektyvas skyrė nepriklausomybę atkuriančios Lietuvos Vilniaus radijui – naujam siųstuvui įsigyti. Deja, sausio 13-ąją sovietų kariuomenei puolant Vilniaus televizijos bokštą naujasis siųstuvas buvo sudaužytas.

Galima tik apgailestauti, kad ilgus metus „BB“ buvusi  šaukliu Filadelpijos lietuviams, raginusiu nepamiršti savo šaknų ir puoselėjusi lietuvybę, paveikta visuotinės ekonominės krizės, nutilo.

Pagal „Draugą“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija