2009 m. liepos 1 d.
Nr. 50
(1742)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pagerbė rašytojus, pristatė knygą

Audronė BEREZAUSKIENĖ

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Milda ir Vygandas Račkaičiai
Antanas VERBICKO nuotrauka

Anykščių vaikų ir jaunimo užimtumo centro vadovė Evgenija Baltronienė gausų būrį mokinių ir suaugusiųjų sukvietė į Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejų paminėti V. Račkaičio jau praėjusį 70-mečio jubiliejų ir naujausiomis anykštėnų rašytojų Mildos Telksnytės ir Vygando Račkaičio knygomis „Kai laukdavo balti langai“ ir „O saule, žeme...“

Rašytojus maloniai nustebino mokiniai, atmintinai skaitę jų kūrybą, o Anykščių vaikų ir jaunimo užimtumo centro merginų  grupė „Šypsenėlė“ net inscenizavo M. Telksnytės novelę „Antaduobio neužmirštuolės“. Centro merginų grupė „Vaivorykštės“ bei  Ažuožerių ir Raguvėlės merginos skaitė V. Račkaičio impresijas iš knygos „O saule, žeme...“, muzikinius kūrinius atliko merginos iš Kavarsko, Leliūnų ir Raguvėlės. Dalyvavo ir Skiemonių, Kurklių bei Staškūniškio jaunimas.

Patys autoriai, kaip visada, buvo labai kuklūs ir apie savo darbus bei kūrybą susirinkusiems pasakojo nedaug. Tačiau daugelis anykštėnų žino, kad  M. Telksnytės ir V. Račkaičio dėka skaitytojai galėjo susipažinti su Anykščių krašto rašytojos prozininkės, dramaturgės, visuomenininkės L. Didžiulienės-Žmonos gyvenimu bei kūryba, taip pat parengė ir išleido beletristinę rašytojo Jono Biliūno  biografiją „Į aukštą kalną“. Almanache „Anykščiai: krašto kultūros istorijos puslapiai“ redaktorius V. Račkaitis atskleidė nežinomus istorinius Anykščių krašto bei jo žmonių  faktus. M. ir V. Račkaičiai leido laikraštį „Kregždutė“ – vienintelį katalikiškos bei tautiškos pakraipos Lietuvoje jauniesiems skaitytojams skirtą periodinį leidinį. Taip pat darbštus duetas redaguoja Anykščių Šv. Mato bažnyčios mėnraštį „Iš tiesų...“ M. ir V. Račkaičiai yra pirmieji Teresės Mikeliūnaitės kultūros premijos laureatai, išleidę nemažai kraštotyros leidinių, prozos, poezijos, miniatiūros bei impresijos žanro kūrinių. V. Račkaitis iš bulgarų ir rusų kalbų išvertė daugiau kaip dešimt knygų.

Mildą ir Vygandą Račkaičius sveikino Anykščių vaikų ir jaunimo užimtumo centro vadovė E. Baltronienė su centro merginomis, Seimo nario Antano Bauros padėjėja Ona Jukniuvienė, Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Laima Zukienė ir kiti renginio dalyviai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija