2009 m. spalio 14 d.
Nr. 72
(1764)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Jotvingio ir Jaunojo jotvingio premijų laureatai

Antanas ŠIMKUS

Jaunojo jotvingio premijos lauretė
poetė, prozininkė ir eseistė
Giedrė Kazlauskaitė

Jotvingio premijos laureatas
poetas Valdemaras Kukulas

Spalio 3-osios vakarą Druskininkuose iškilmingai paskelbti XX tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ („PDR 2009“) Jotvingio ir Jaunojo Jotvingio premijų laureatai. Garbingas „Jotvingio“ titulas ir piniginė premija šiemet atiteko poetui ir literatūros kritikui Valdemarui Kukului už poezijos rinktinę „Mūsų šitie dangūs“. Jaunojo jotvingio premija įvertinta poetė, prozininkė ir eseistė Giedrė Kazlauskaitė už eilėraščių knygą „Heterų dainos“.

„Džiugu, kad sunkmečio laikais dar pavyksta rasti galimybių ne tik pasikviesti svečių iš užsienio, bet ir pagerbti literatūrai atsidavusius žmones“, – sakė festivalio direktorius, poetas ir vertėjas Kornelijus Platelis. – Tokia pagerbimo tradicija, besitęsianti jau trečią dešimtmetį, yra ne tik graži, bet ir gyvybiškai reikalinga kultūrai – kad poezija būtų skaitoma.“

Jotvingio premijos laureatas Valdemaras Kukulas išleido trylika knygų, iš jų devynias – poezijos. Pasak autoriaus, šiemet išleistos eilėraščių rinktinės „Mūsų šitie dangūs“ šerdis yra autentika. Į knygą iš ankstesnių leidinių ar nepatekusių į juos eilių surinkti tokie poetiniai išgyvenimai, kokių poetas dabar negalėtų pakartoti. Kūrėjas yra apdovanotas Lietuvos rašytojų sąjungos (2000 m. už knygą „Aštuoni gėli vakarai“) ir Antano Miškinio (2007 m. už knygą „Judas taipogi danguj“) premijomis.

Giedrė Kazlauskaitė yra dviejų knygų, gausybės esė publikacijų žiniasklaidoje autorė. Jos eilėraščių knygą „Heterų dainos“ literatūros vertintojai pripažįsta kaip vieną įdomiausių poetinių debiutų pastaraisiais metais. „Jaunojo jotvingio“ premijos laimėtoja anksčiau yra apdovanota už prozą – 2006 metais jai atiteko prizas už Alytaus „Imbiero vakarų“ literatūriniame festivalyje perskaitytą geriausią neprivalomų skaitymų tekstą.

Spalio 4 dieną „Poetinis Druskininkų ruduo 2009“ persikėlė į Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčią. Vilniečiai turėjo progos išgirsti svečių iš užsienio poezijos skaitymus ir šių metų „PDR 2009“ laureatų bei konkursų nugalėtojų kūrybą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija