2010 m. balandžio 30 d.
Nr. 33
(1818)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kauno arkivyskupijoje

Raseinių dekanate

Paminėjo žuvusiuosius, pagerbė kunigystės 25-metį šventusius

Šiluva. Balandžio 13-ąją susirinkę ir Marijos dieną šventę gausūs piligrimai, arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus paraginti, meldėsi prašydami Viešpaties gailestingumo katastrofos aukoms ir skaudžią netektį išgyvenančiai lenkų tautai.

„Išgyvename didžiulį skausmą dėl Lenkijos valstybės tragedijos“, – sakė pamaldoms vadovavęs arkivyskupas, primindamas ir prieš 70 metų įvykusią Katynės tragediją. „Žuvęs prezidentas buvo nuoseklus katalikas ir darė viską, kad jo tautoje būtų gerbiamos evangelinės vertybės, kurios modernioje Europoje dažnai yra ignoruojamos. Kai šventėme Šiluvos jubiliejų, Lenkijos prezidentas parašė gražų sveikinimą, kurį atvežė jo kapelionas, taip pat žuvęs lėktuvo katastrofoje. Paveskime Dievo gailestingumui žuvusiuosius ir gilų sielvartą išgyvenančią Lenkiją“, – kvietė arkiv. S. Tamkevičius.

Šv. Mišias koncelebravo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, 40 kunigų. Tarp jų buvo sidabrinį kunigystės jubiliejų šventusieji kunigai, to paties Kauno kunigų seminarijos kurso draugai. Šį kursą prieš 25-erius metus baigė 20 kunigų. Tai dabar vyskupas Jonas Ivanauskas, Petras Baniulis, Jonas Bučelis, Feliksas Čiškauskas, Algirdas Dauknys, Alvydas Grabnickas,  Vladas Jackūnas, Juozas Klimavičius, Aleksandras Milašius, Vytautas Petrauskas, Vytautas Rudis, Edvardas Minkevičius, Valerijus Rudzinskas,  Aurelijus Simonaitis,  Jonas Ulickas, Tadeusas Vallian, Vytenis Vaškelis, Virginijus Veilentas, Aloyzas Volskis, Raimundas  Žukauskas.

Sakydamas pamokslą arkivyskupas iškėlė didvyrišku gyvenimu pasižymėjusio Kaišiadorių vyskupijos kanauninko, vėliau prelato Stanislovo Kiškio (1900–1995) pavyzdį. Apie šį lietuvių kunigą, jo gelbėtus sužeistus per karą rusų kareivius straipsnį „Lietuvių kunigas gelbėjo nuo mirties mūsų kareivius ir už tai gavo 10 metų lagerio“ yra parašęs ir Aleksejus Polikovskis laikraščio „Novaja gazeta“ priede „Gulago tiesa“ (2010 03 24).  Arkivyskupas sakė, kad kun. S. Kiškis, dukart kalintas, rizikavo būti įkalintas ir trečią kartą ir tada galėjo būti nubaustas aukščiausia, 15 metų bausme, mat sovietmečiu versdavo į rusų kalbą „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“. Ganytojas sakė, jog minėtas straipsnis – geriausias paliudijimas tokio kunigo, kokio visada nori tikintieji. Tikros, pasiaukojamos meilės iš kunigų nori ir Jėzus, kurį mylėti ir sekti kunigai pasižada šventimų dieną. Pamoksle apgailestauta, kad laisvės sąlygomis kunigams dirbti nėra lengviau. Jie, netgi ir pats popiežius, nuolat puolami antikristinių jėgų, siekiančių juos palaužti moraliai. Kunigai buvo pavadinti Kristaus kariais, kurie vienybėje su vyskupu turi atsiliepti į laiko iššūkius ir nešti Evangelijos šviesą žmonėms.

„Ačiū, vyskupe Jonai, ačiū, broliai kunigai, kurie 25 metus ištikimai tarnaujate Lietuvos žmonėms, ačiū už jūsų uolumą, ačiū, kad esate klusnūs Bažnyčiai, nes be šito jūs prarastumėte būtiną pamatą – eiti, skelbti ir liudyti prisikėlusįjį Kristų“, – užbaigdamas pamokslą sakė arkiv. S. Tamkevičius.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija