2010 m. liepos 23 d.
Nr. 56
(1841)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ryga turės naują ganytoją

Mindaugas BUIKA

Naujuoju Rygos arkivyskupu
paskirtas lenkų tautybės
kun. Zbignevas Stankevičius

Kardinolas Janis Pujats
ir naujuoju Rygos arkivyskupu
paskirtas kun. Zbignevas Stankevičius

Paskirtas po svarstymų ir konsultacijų

Latvijos katalikai laukia Rygos naujojo ordinaro inauguracijos, kuri turėtų įvykti rugpjūčio mėnesį. Dar birželį Vatikane buvo pranešta, kad popiežius Benediktas XVI naujuoju Rygos arkivyskupu metropolitu paskyrė vietos kunigą Zbignevą Stankevičių, kuris iki tol ėjo Kunigų seminarijos dvasios tėvo tarnystę ir vadovavo Religijos mokslų institutui. Naujojo ganytojo paskyrimo buvo tikėtasi, kadangi dabartiniam Rygos arkivyskupui kardinolui Janiui Pujatui lapkričio mėnesį sukaks 80 metų. Pagal Bažnyčios kanonų teisės nuostatas vyskupas sulaukęs 75 metų amžiaus turi pateikti Popiežiui atsistatydinimo pareiškimą, kuris anksčiau ar vėliau yra patenkinamas.

Birželio 19-ąją publikavus žinią apie naujojo Rygos arkivyskupo metropolito paskyrimą, tą pačią dieną kardinolas J. Pujetas sušaukė savo diecezijos kunigų neeilinį susirinkimą ir pasveikino įpėdinį. Ganytojas pabrėžė, kad paskyrimas įvyko po kelių etapų konsultacijų, svarstant galimas kandidatūras tarp arkivyskupijos kunigų, katalikų bendruomenėse ir organizacijose. Kunigo Z. Stankevičiaus konsekracija arkivyskupu Rygos šv. Jokūbo katedroje įvyks rugpjūčio 8 dieną, o ingreso į metropolijos sostą iškilmės bus surengtos rugpjūčio 21 dieną. Vatikano informacijos tarnyba kartu su žinia apie naujojo arkivyskupo paskyrimą taip pat priminė, kad Rygos arkivyskupijos teritorija užima 23,5 kvadratinių kilometrų plotą (daugiau kaip trečdalį Latvijos ploto), kurioje gyvena 1,25 milijono žmonių (pusė šalies gyventojų). Diecezijoje yra 220 tūkstančių katalikų, kurių sielovadoje darbuojasi 41 kunigas, vienas nuolatinis diakonas, 63 vienuolijų nariai ir narės

Paskirtasis arkivyskupas Z. Stankevičius gimė 1955 metų vasario 15 dieną Gulbenės rajone. Baigęs Eglainės pagrindinę ir Ilukstės vidurinę mokyklą, studijavo Rygos politechnikos institute. Šioje aukštojoje mokykloje 1978 metais įgijęs automatizacijos sistemų inžinieriaus specialybę dirbo laivų statyboje, vėliau banke. Tuo laikotarpiu taip pat ėjo Latvijos lenkų sąjungos pirmininko pavaduotojo pareigas. Įsitraukęs į krikščionių ekumeninę veiklą ir pajutęs dvasinį pašaukimą 1990 metais įstojo į Liublino kunigų seminariją Lenkijoje, kartu studijuodamas to miesto katalikų universitete.

Skatinti visų atsakomybę už Bažnyčią

1996 m. birželio 16 dieną gavęs kunigystės šventimus Z. Stankevičius sielovadinę tarnystę ėjo Rygos šv. Pranciškaus parapijoje, buvo vienuolijų kapelionu. Nuo 2001 metų darbuojasi Rygos kunigų seminarijoje kaip dėstytojas ir dvasios tėvas. Tęsdamas teologijos studijas Popiežiškajame Laterano universitete Romoje, 2004 metais apsigynė licenciatą, 2008-aisiais – doktoratą. Tada paskirtas Rygos religijos mokslų instituto direktoriumi. Paskirtasis arkivyskupas Z. Stankevičius aktyviai veikia religijos švietime, publikuoja straipsnius ir knygas, organizuoja konferencijas. Be gimtosios latvių, moka lenkų, rusų, lietuvių, italų, anglų, prancūzų ir vokiečių kalbas.

Netrukus po žinios apie paskyrimą Rygos arkivyskupu duodamas interviu Vatikano Radijui kunigas Z. Stankevičius sakė, kad maldoje priima naująsias pareigas kaip Šventosios Dvasios veikimo apraišką. Kalbėdamas apie savo naujų darbų prioritetus, jis pažymėjo, kad svarbu išlaikyti ramybę ir vidinę laisvę. Naujasis ganytojas nesirengia imtis skubių permainų, nes pirmiausia nori suvokti, kas vyksta, įvertinti situaciją. Taip pat jis nori surasti gerų bendradarbių – sukurti komandą, nes neįsivaizduoja veikimo vienumoje. Anot paskirtojo Rygos arkivyskupo, reikia katalikų bendruomenėje išryškinti visą potencialą, kad kiekvienas kunigas bei aktyvus pasaulietis realiai prisidėtų prie Bažnyčios gyvenimo vystymo. „Aš matau, kad pas mus yra daug gabių žmonių, kurie labai nori pasitarnauti Bažnyčiai, tačiau gana dažnai tokia galimybė jiems ne visada suteikiama“, – kalbėjo paskirtasis arkivyskupas Z. Stankevičius. Jis norėtų, kad ne tik kunigai, bet ir pasauliečiai galėtų prisiimti atsakomybę už Bažnyčią. „Prašau visus Latvijos tikinčiuosius žmones melstis už mane, – baigdamas pokalbį Vatikano radijui sakė naujasis Rygos ganytojas. – Melstis, kad atitikčiau savo naująjį pašaukimą ir neapleisčiau man suteiktos Dievo malonės. Kad veikčiau taip, jog ši malonė duotų gausių vaisių.“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija