2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Ekumeninių pamaldų atgarsiai

Mažojoje Kristaus Prisikėlimo
bažnyčioje meldėsi Kauno krikščionys

Septynių Kauno krikščioniškų Bažnyčių
dvasininkai bei lektoriai

Per visą maldų už krikščionių vienybę savaitę visose bažnyčiose ir koplyčiose buvo meldžiamasi, kad visi būtų viena ir pasaulis, matydamas krikščionių vienybę, suprastų, jog Kristaus dvasia ir mokslas skelbiamas per krikščionių dvasinę vienybę.

Sausio 20-osios vakare Kaune ekumeninės pamaldos buvo surengtos mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje. Jose dalyvavo septynių Kaune veikiančių krikščioniškų Bažnyčių dvasininkai bei lektoriai, stačiatikių choras, liuteronų kantorė, jaunieji baptistų giedotojai ir katalikų jaunimo „Vynmedžio“ chorelis, taip pat nemažai šių bendruomenių narių. Pamaldoms vadovavo Kauno I dekanato dekanas, parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius. Po pamaldų bendruomenės buvo pakviestos į bendrą agapę.

Stačiatikių bažnyčios choro giesme pradėtų pamaldų pradžioje prie didžiojo altoriaus procesijoje atėjo Kauno stačiatikių Apreiškimo Švč. M. Marijai katedros kun. Igoris Rinkevičius, Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios kun. Saulius Juozaitis ir diakonas Arūnas Žydaitis, Kauno evangelikų reformatų parapijos lektorius Jonas Žiauka, Kauno jungtinės metodistų bažnyčios kun. Remigijus Matulaitis bei lektorius Jonas Baltrušaitis, Kauno evangelikų krikščionių baptistų bažnyčios pastorius Vladimiras Sereda, Kristaus Prisikėlimo parapijos vikaras kun. Nerijus Šmerauskas, „Marijos radijo“ programų direktorius kun. Kęstutis Kėvalas. Bendroje maldoje taip pat dalyvavo Kauno sentikių bendruomenės vyresnysis Ivanas Fiodorovas.

Visi tą vakarą, kaip vienos Bažnyčios šeimos vaikai, aktyviai dalyvavo bendroje maldoje (kiekvienam užėjusiam į bažnyčią pamaldų rengėjai buvo įteikę iš anksto parengtus tekstus), klausėsi Dievo žodžio. Žodžio liturgijoje, išklausius Šventojo Rašto skaitinius ir Evangeliją, dvasininkai pasakė trumpus įtaigius pamokslus.

Kun. I. Rinkevičius ragino apmąstyti pasninką, kaip labai svarbią priemonę dvasiškai augti ir artėti prie Dievo. Pasak stačiatikių dvasininko, pasninkas dažnai netinkamai suprantamas kaip mėsiškų valgių atsisakymas. Tai, jo žodžiais tariant, pirmiau dvasinis susivaldymas, savo egoizmo sumažinimas, be to, geri darbai, dėmesys kitam, gero linkėjimas. Pastorius V. Sereda priminė pirmųjų tėvų rojuje prarastą Dievo artumą – šio susvetimėjimo pavyzdys esanti šiuolaikinė visuomenė. Pasak baptistų dvasininko, krikščionys gali gyventi vienybėje, nes jie Dievą pažįsta per Jėzų Kristų. Jis sugriovė sienas, todėl ir krikščionys turi eiti į pasaulį su Jėzaus įsakymu: „Mylėkite vieni kitus.“ Vėliau pamokslavęs kun. S. Juozaitis atkreipė dėmesį, jog džiugusis pasisveikinimas šiose pamaldose nėra toks lengvas, kaip gali atrodyti, – skamba kaip iššūkis ir šauksmas nuo pačios krikščionių Bažnyčios pradžios, kuri gyvai matoma Apaštalų darbų knygoje. Kristaus mokymas, kuriuo rėmėsi jo pirmieji mokiniai, tarpusavio bendravimas, malda – štai kas, pasak liuteronų dvasininko, gali jungti krikščionis, nors ir suprantančius, kad skilusioje jų šeimoje ne viskas yra gerai.

Mons. V. Grigaravičius priminė, jog pasaulio nedermės ženklai, skriaudos, kančios kyla dėl rojuje prarastos harmonijos. „Kristaus vardu maldaujame: „Susitaikinkite su Dievu!“ (2 Kor 5, 20) Šis apaštalo Pauliaus maldavimas, pasak katalikų dvasininko, aktualus šiandien ir galėtų būti krikščionių vienybės siekiu. Pamoksle išsakytas džiaugsmas, kad istorijoje krikščionys mokosi iš savo klaidų, nori vienybės ir eina jos link po žingsnelį.

Ypač jaudinantys maldos vienybės ženklai šiose pamaldose buvo bendrai kalbėti Nikėjos-Konstantinopolio tikėjimo išpažinimas, „Tėve mūsų“ malda, Krikščionių vienybės litanija, dvasininkų uždegtos žvakės susirinkusiųjų rankose ir ramybės palinkėjimas, iš naujo įžiebiantys susitaikinimo viltį.

Pagal katalikai.lt

*  *  *

Sausio 23-iąją Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje vyko ekumeninės pamaldos, kuriose dalyvavo katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, stačiatikių kunigai, „Tikėjimo žodžio“, metodistų, laisvųjų krikščionių, naujųjų apaštalų, Panevėžio vynuogyno krašto bendruomenių dvasiniai vadovai. Susirinkusiuosius maldai pakvietė Panevėžio vyskupo vikaras kun. dr. Gediminas Jankūnas. Pamaldų metu buvo pabrėžta, kaip svarbu išlaikyti vienybę ir draugiškumą tarp krikščioniškų bendruomenių narių. Evangelikų reformatų kun. Raimondas Stankevičius teigė, kad krikščioniškos konfesijos turi būti kaip vienos rankos pirštai, kad juos sugniaužus gautųsi kumštis. Tačiau nebūtina visada laikyti pirštus sugniaužtus. Ir vienas pirštas gali paglostyti vaiko galvą, nuo jo skruosto nušluostyti ašaras. Pamaldose linkėta vienybės ir taikos, pakantumo, raginta būti stipriais teisingumo siekių darbuose bei ištikimai sekti Jėzaus Kristaus mokymu.

Pamaldose giedojo stačiatikių choras, laisvųjų krikščionių bendruomenės šlovintojai. Pabaigoje padėkos žodį tarė kun. Jonas Morkvėnas.

Bronius VERTELKA

Erlendo BARTULIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija