2014 m. vasario 28 d.    
Nr. 9
(2080)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kurorte – stintos ir Tėvynės istorija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Kurhauze su jai koncertavusiais
vaikais ir jų vadovais

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
kepa stintas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
ir Palangos miesto meras
Šarūnas Vaitkus Kurhauze
su koncertavusiais vaikais

PALANGA. Vasario 15-osios šeštadienį stintomis pakvipo visa Palanga – čia nuo vidurdienio šurmuliavo vienuoliktoji šventė „Palangos stinta“. Šventės metu J. Basanavičiaus gatvė šurmuliavo ne mažiau nei karštą vasaros dieną – norinčiųjų paskanauti keptos, vytintos, rūkytos ar kitaip paruoštos stintos, įsigyti šviežios agurkais kvepiančios žuvies bei dalyvauti žvejų linksmybėse suvažiavo svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Šiemet į „Palangos stintos“ renginius atvyko ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Stintos – tai ne agurkai, tai – pavasario, geros nuotaikos kvapas, saulės spalva. Didžiuokitės, kad esate palangiškiai, kvieskite svečius iš visur – ne tik iš Lietuvos“, – sakė Prezidentė. – Stintų ir žuvienės kvapas vilioja žmones iš tolimiausių kampelių. Net ir žiema nebaisi, kai ji kvepia stintomis. Kasmet augantis svečių būrys rodo, kad palangiškiai moka puoselėti senas pajūrio krašto tradicijas ir kurti naujas. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad Palanga, vienas brangiausių Lietuvos perlų, kasmet vis gražėja. Jūsų miesto pokyčiai, kuriuos pamatėme per pastaruosius metus, yra įspūdingi. Naujam gyvenimui prikeltas Kurhauzas yra pavyzdys, kad mokate rasti sprendimą ir tvarkytis kaip tikri savo miesto šeimininkai“. Šalies vadovė šventės dalyvius nustebino ne tik savo apsilankymu – pasveikinusi Lietuvos stintų barbekiu čempionato dalyvius, Prezidentė nevengė pati stoti prie keptuvės ir kartu su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi iškepti keletą stintų bei jomis pavaišinti Jūratės ir Kastyčio skvere susirinkusius „Palangos stintos“ dalyvius. „Tai – ypatinga stinta“, – džiaugėsi šventės svečiai, kuriems nusišypsojo sėkmė iš Prezidentės rankų gauti jos pagamintas vaišes.

Beje, prezidentė D. Grybauskaitė lankėsi ir Palangos Kurhauze. Ten klausėsi Stasio Vainiūno meno mokyklos mokinių koncerto.

Pramogos kurorte prasidėjo jau nuo ankstyvo ryto. Ant jūros tilto jau 9 val. išsirikiavo žvejai entuziastai, apsisprendę dalyvauti stintų meškeriojimo varžybose. Dalyvių skaičius organizatorius nustebino – sėkmę su meškerėmis rankose išbandyti apsisprendė 27 komandos, iš viso – 54 dalyviai. Didžiausia sėkmė šypsojosi palangiškiams Jonui Rinkevičiui ir Algiui Jastrumskui – surinkę 1144 taškus, jie užėmė pirmąją vietą.

Vidurdienį J. Basanavičiaus gatvėje suskambo liaudiškos melodijos, o paskanauti įvairiais būdais paruoštos stintos siūlė kurorto kavinių atstovai. Beje, šventei jie rengėsi itin atsakingai – išskirtinių patiekalų receptus kurti pradėjo iki „Palangos stintos“ likus keliems mėnesiams. J. Basanavičiaus gatvėje vykusiame kermošiuje palangiškiams ir svečiams buvo siūlomi tik meninę vertę turinčių tautodailininkų sukurtų dirbinių: mezginių, šiltų kepurių, rankų darbo suvenyrų, pagal senąsias tradicijas pagamintų papuošalų ir, be abejo, saldumynų.

Šventės dalyvių azartą sukėlė ir tradicinės šventės rungtys – inkaro kilnojimo bei stintų valgymo varžybos. 15 valandą smalsuolių dėmesio sulaukė tradicinės „ruonių“ maudynės. Ši žiemiška atrakcija – Palangoje vykstančios Sveikuolių šventės kulminacija.

Kitą dieną Palanga kvietė miestiečius bei svečius netradiciškai paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Planuojant šventinius renginius ieškota būdų, kaip nauja forma atkreipti visų piliečių dėmesį į tautiškumą bei pakviesti švęsti visai šaliai svarbią šventę. Šiemet nuspręsta atsigręžti į grožinės lietuvių literatūros pradininką, garsiosios poemos „Metai“ autorių Kristijoną Donelaitį. Palangos kultūros centro renginių režisierė Aušra Latonienė įsitikinusi, jog Vasario 16-osios minėjimo renginiai kiekvienam turėtų sukelti norą dar daugiau sužinoti apie savo šalį, istoriją bei kultūrą, paskatinti kiekvieną „atrasti“ kažką nauja, pasitikrinti jau turimas žinias. „Tad labai svarbu mieste sukurti atitinkamą atmosferą, valstybę pristatyti „kitu kampu“, – kalbėjo Palangos kultūros centro atstovė.

Vasario 16-osios sekmadienį palangiškiams ir svečiams pasiūlyta ne tik tradicinių renginių, bet ir premjerų. Po šv. Mišių visi buvo kviečiami į gėlių padėjimo prie paminklo J. Basanavičiui ceremoniją. Naujomis spalvomis šį renginį nuspalvino jaunieji kurorto gyventojai. Jie surengė Palangos jaunimo akciją „Mano Tėvynės istorija“. Buvo pristatyti 96 istoriniai faktai apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aplinkybes, į dangų pakilo 20 dangaus žibintų, o prie paminklo iš dėlionės detalių sukurta išskirtinė Lietuvos Trispalvė. Paskui visi pakviesti ir į kelionę po Lietuvos praeitį, prisiminė iškilias šalies asmenybes. Dr. J. Šliūpo memorialinėje sodyboje pristatytas dokumentinis filmas „Dr. J. Basanavičius“, o pavakare Kurhauze vyko šventinis renginys „2014 – K. Donelaičio metai“. Kurhauze pristatyta premjera – dokumentinis-vaidybinis filmas „Donaleitis“ (scenarijaus autorius ir režisierius – R. Abukevičius), aktorius R. Abukevičius skaitė K. Donelaičio kūrybos ištraukas. Susirinkusiųjų laukė ir kita premjera – dizainerės D. Keturakienės atkurta vienuolikos K. Donelaičio „Metų“ personažų kostiumų kolekcija. Šiltą nuotaiką renginio metu padėjo sukurti Palangos kultūros centro folkloro ansamblis „Mėguva“.

Pagal Palangos miesto savivaldybės informaciją
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija