2014 m. liepos 4 d.    
Nr. 27
(2098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prasidėjo Žemaičių Kalvarijos atlaidai

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Tradiciškai šiemet Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų išvakarėse, liepos 1 dieną, maldininkai, ypač Marijos legiono nariai iš visos Telšių vyskupijos bei kitų Lietuvos vietų, rinkosi į netoli Žemaičių Kalvarijos esantį, žmonių vadinamą Panų kalną. Prie Pasruojo kaimo tvenkinių esanti koplyčia bei šalia jos pastatyti kryžiai, koplytstulpiai, koplytėlės primena tikintiesiems senus laikus, kai XVII amžiuje švedų kariuomenės kareiviai gyvas rūsiuose užvertė aplinkinių kaimų merginas ir moteris. Tradiciškai atlaidų išvakarėse 16 valandą buvo aukojamos šv. Mišios Panų kalne. Joms vadovavo Telšių kunigų seminarijos prefektas kan. Andriejus Sabaliauskas, koncelebravo grupė kunigų, giedojo Alsėdžių parapijos sumos choras. Pamokslą pasakė kan. A. Sabaliauskas. Jis priminė istorinius įvykius, susijusius su šia šventa vieta, bei ragino gausiai susirinkusius maldininkus nuolat klausytis Dievo ir kalbėtis su juo, kad mokydamiesi iš Dievo Motinos Marijos nuolankiai įvykdytume Dievo mums skirtąją valią. Tie keli šimtai moterų ir merginų, paaukojusių savo gyvybes dėl tikėjimo ir moralinių įsitikinimų yra akivaizdus pavyzdys, kaip svarbu būti ištikimiems Dievui iki galo. Kanauninkas priminė, jog prasidedantys atlaidai ypatingi, nes vyksta Šeimos metais, buriantis prie Krikščioniškų Šeimų Karalienės stebuklingojo paveikslo ir renkantis į Didžiuosius atlaidus, kurie pradėjo vykti prieš 375 metus! Taigi šie metai Žemaičių Kalvarijoje – jubiliejiniai.

Po pamaldų būrys maldininkų su procesija iš Panų kalno melsdamasis bei giedodamas patraukė į Žemaičių Kalvarijos šventovę, kur iškilmingais 19 valandos Mišparais – Vakarine liturgine malda – prasidėjo Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai.

Prieš iškilmingus Mišparus buvo atidarytas šalia Bazilikos iškilęs naujas ir labai piligrimams bei visiems atvykstantiems svarbus statinys – Žemaičių Kalvarijos higienos centras. Atidaryme dalyvavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Žemaičių Kalvarijos parapijos klebonas ir šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, Plungės miesto ir savivaldybės mero pavaduotojas Mindaugas Jurčius, Plungės savivaldybės administracijos direktorė Asta Beierle-Eigirdienė, šio centro įkūrimui lėšas paaukojęs verslininkas Vidmantas Jonika, statybos rangovo UAB „Anrivis“ vadovas Ričardas Lesovojus bei nemažas būrys svečių ir į atlaidų pradžią atvykusių piligrimų.

Visi kalbėjusieji pasidžiaugė nauju reikalingu statiniu, o po juostelės perkirpimo padėkos ir atminimo dovanas pagrindiniam aukotojui Vidmantui Jonikai ir statybos bei įrengimo darbus atlikusios firmos vadovui R. Lesovojui įteikė kan. J. Ačas. Jis tarė padėkos žodį, pasidžiaugė dar viena įgyvendinta idėja.

19 valandą Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje vyko Vakarinė Valandų liturgija, kuriai vadovavo Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis. Kartu meldėsi Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Žemaičių Kalvarijos Bazilikos kanauninkų kapitulos kanauninkai bei kunigai. Pamaldose giedojo Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčios grigališkojo choralo grupė Shola cantorum de Regina pacis, vadovaujama Vidmanto Budreckio. Pamokslą pasakęs vysk. A. Poniškaitis išryškino vieną iš Švč. Mergelės Marijos litanijos kreipinių – „Išminties sostas“ – ir pabrėžė, jog esti trys būdai norint tapti išmintingu, kokia buvo Dievo Motina Marija. Pirmasis būdas – atverti Dievui savo širdį ir išpažinti savo neteisumą, priimti Dievo gailestingumą ir prisikelti. Antrasis būdas – dėkojimas ir šlovinimas. Esame pakviesti nuolat dėkoti Dievui ir šlovinti jį. Būtent to mus moko Dievo Motina, moko savo gyvenimu ir pasitikėjimu juo. Trečiasis būdas tapti išmintingu – įsiklausyti į žodžius, kurie ugdo. Būtina išeiti iš savęs, klausytis Dievo, įsiklausyti į kitą. Vėl Marija, lankydama šv. Elzbietą to moko, nes įsiklausydama į Dievo valią tampa meilės ir tarnystės kitam pavyzdžiu. Baigdamas pamokslą, gausiai susirinkusiems maldininkams vyskupas sakė: „Tepripildo mus dieviškoji Išmintis ir tesilieja į mūsų namus, šeimas nuolankumu, dėkingumu ir artimo ugdymu. Marija, Krikščioniškų Šeimų Karaliene, melski už mus!“

Paskui vyko eucharistinė procesija. Taip pradėti Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai.

Plungės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija