2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Maldai už Ukrainą – į Šiluvos atlaidus

Prie paminklo Šv. Bazilijaus
Didžiojo ordinui, pastatyto
prie Bazilionų mokyklos. Kairėje –
dr. Aldona Vasiliauskienė, mokyklos
direktorius Rimantas Gorys,
kun. dr. Mindaugas Ragaišis
ir Šv. Mikalojaus parapijos
maldininkų grupelė

Išvykstančius maldininkus į Šiluvą
išlydi Vilniaus Švč. Trejybės
bažnyčios klebonas t. Pavlo
Jachimecas OSBM, prašydamas
visų melstis už Ukrainą,
už Švč. Trejybės bažnyčią
ir besidarbuojančius
ukrainiečių dvasininkus

Bazilionų mokykloje (Šiaulių r.)
piligrimai iš Vilniaus Šv. Mikalojaus
parapijos apžiūri dr. Aldonos
Vasiliauskienės klasės stendus.
Dešinėje – kun. dr. Mindaugas Ragaišis

2004 metais Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijoje tuometinio klebono kun. Medardo Čeponio suburtas „Močiučių klubas“ – viena iš veikliausių parapijoje veikiančių maldos grupių. Antradieniais po rytmetinių šv. Mišių parapijos namų salėje „Močiučių klubas“ organizuoja maldos pusryčius. Juose ne kartą dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios klebonas ukrainietis vienuolis t. Pavlo Jachimecas OSBM, be to, šv. Mišias Šv. Mikalojaus bažnyčioje ukrainiečių kalba yra aukoję Vilniuje gyvenantys ir iš Ukrainos atvykę vienuoliai bazilijonai.

Aukščiausiojo Ukrainos Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios arkivyskupo Sviatoslavo Ševčiuko padėjėjas vyskupas Josyfas Milianas dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejinėse iškilmėse. Išvykdamas iš Lietuvos, kun. M. Čeponiui už dėmesį ir maldas, skirtas Ukrainai, paliko Kijevo Rusios 1025 metų krikšto jubiliejui skirtą medalį. Šis medalis jubiliejinėse iškilmėse Kijeve buvo įteiktas straipsnio autorei, kitas Vilniuje įteiktas t. P. Jachimecui OSBM. Jubiliejinis medalis ir kiti vyskupo J. Miliano palikti suvenyrai buvo patikėti straipsnio autorei ir kun. M. Čeponui įteikti birželio 22 d. iškilmingoje Dievo Kūno šventėje. Kun. M. Čeponis – vienintelis lietuvis kunigas, apdovanotas tokiu ženklu.

Rugsėjo 11 dieną į Švč. Mergelės Marijos atlaidus Šiluvoje išvyko Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijos 16 maldininkų grupelė, kurią lydėjo kun. dr. Mindaugas Ragaišis. Naujasis parapijos klebonas kun. Aušvydas Belickas, padovanojęs parapijai maldingą kelionę, išlydėjo parapijiečius, linkėdamas Dievo palaimintos dienos.

Prieš išvykstant atskubėjo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios klebonas t. P. Jachimecas. Jis linkėjo maldingos kelionės ir prašė pasimelsti už Ukrainą, jos taiką ir laisvę, už ukrainiečių bažnyčią Vilniuje, kuriai reikia gausybės lėšų remontams, už bazilijonų vienuolyną. Vykstant į Šiluvą Švč. Mergelės Marijos Rožinis pirmiausia ir buvo skirtas Ukrainai ir vienuoliams bazilijonams. Už Ukrainą melstasi šv. Mišių Šiluvoje metu bei individualiai.

Po šv. Mišių, grįžtant į Vilnių, apsilankyta Bazilionų miestelyje: mokykloje, Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčioje. Gėrėtasi prie mokyklos pastatyta ir 2009 metais ukrainiečių bei lietuvių kunigų pašventinta Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui skirta skulptūra, apžiūrėta sukaupta medžiaga, skirta Ukrainos kultūrai, jos istorijai, vienuoliams bazilijonams, patalpinta Dr. Aldonos Vasiliauskienės klasėje. Apie kitą vardinę klasę – Barboros Mejerytės – pasakojo direktoriaus pavaduotoja Irena Vaičiulienė. Svečiai pavaišinti tradicinėmis, pačioje mokykloje kepamomis bandelėmis ir kava, apžiūrėjo Šv. Bazilijaus Didžiojo (vienintelę tokiu vardu Lietuvoje tituluojamą) bažnyčią, bendravo su parapijos klebonu kun. Stanislovu Žukauskiu. Sugiedoję giesmę Švč. Mergelei Marijai ir pasimeldę Ukrainos intencija, svečiai išvyko į Vilnių. Pakeliui maldininkams pasakojau apie Šv. Bazilijų Didįjį, Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną, šv. Juozapatą, šios mokyklos veiklą garsinant vienuolius bazilijonus ir ordiną, mokyklos ryšius su Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčia, tėvu Pavlo, su Ukrainos ambasada ir Ukraina. Pasakota apie t. kun. Vasilijų Zinko – dažną svečią Bazilionų mokykloje. Kelionėje į Šiluvą ne tik melstasi už Ukrainą, bet ir plėstos žinios apie šią šalį, jos tikinčiuosius, vienuolius bazilijonus.

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Vilnius – Šiluva – Bazilionai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija