2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos kariuomenės dienos renginius vainikavo karių rikiuotė

Lietuvos valstybės vadovai,
dabartinis ir buvę kariuomenės
vadai bei ordinaras, Vengrijos
premjeras Lietuvos kariuomenės
dienos minėjime
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Lapkričio 23 dieną, minint Lietuvos kariuomenės dieną, Vilniuje, Katedros aikštėje, vyko iškilminga karių rikiuotė, kariuomenės paradas Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės. Iškilmingas renginys Vilniuje vainikavo Lietuvos kariuomenės dienos proga šalies miestuose vykusius įvairius renginius.

„Lietuvos kariuomenė visada buvo tokia, kokia buvo ir Lietuva: jauna, veržli, pasiaukojanti, idealistinė ir stiprios dvasios, profesionali ir patikima NATO šeimos narė. Šiandien grėsmės keičiasi, keičiasi ir Lietuva. Turime būti budrūs, išmintingi ir vieningi. Tokia turi išlikti ir Lietuvos kariuomenė: susitelkusi, aukštos parengties ir pasiruošusi atsakyti į geopolitinius iššūkius“, – sveikindama visus Lietuvos karius sakė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Apdovanoti „Lietuvos karžygiai“

Sausumos pajėgų vadas gen. mjr.
Almantas Leika teikia „Lietuvos
karžygio“ apdovanojimą už paramą
Ukrainos kariams jaun. eil.
Eimučiui Ramaškai (dešinėje)

Lapkričio 21 dieną Kariuomenės dienos proga Vilniuje tradiciškai buvo rengiama Lietuvos kariuomenės apdovanojimų „Lietuvos karžygys“ ceremonija. Iškilmingame renginyje Vilniaus įgulos karininkų ramovėje buvo pagerbti ir apdovanoti kariai ir civiliai, savo kilniais poelgiais ir pasiaukojančia tarnyba garsinę Tėvynę ir kariuomenę, rodę tarnystės visuomenei pavyzdį. Kaip ir ankstesniais metais teikimus apdovanojimams vertino kariuomenės ir visuomenės atstovų komisija, vadovaujama Lietuvos kariuomenės vado. Šiemet ji „Lietuvos karžygio“ apdovanojimams atrinko penkias kilnias istorijas ir jų herojus.

Lietuvos kariuomenės vadas, generolas majoras Jonas Vytautas Žukas džiaugėsi Lietuvai ir jos žmonėms atsidavusių karių ir civilių darbais. „Dažnai gyvenime išryškinami blogi darbai, o geri lyg tampa retenybe. Ir smagu, kad kariai, pasirinkę tarnystę, savo poelgiais rodo gražų pavyzdį visuomenei“, – sakė kariuomenės vadas.


Apie pažadus, kurių nesilaikoma, ir grasinimus, kurie nebaisūs

Valdas Kilpys

Praėjusi savaitė marga kaip genys – toks leitmotyvas tebūnie įvadas mūsų apžvalgai. Kadangi „XXI amžius“ yra viena iš retų išimčių leidinių rinkoje ir laikosi principo, kad turinys yra svarbiau nei rėksminga antraštė, tai galbūt šių komentarų atveju reikėtų sau pačiam įvesti nuostatą, kad tebūnie blogiausios naujienos išsakytos pradžioje, o paskutiniosios būtų šviesios ir viltingos, kad skaitytojas nemanytų, jog viskas tik blogėja, o aplink vien „vagys, žulikai ir banditai“.

Praėjusi savaitė buvo pažymėta klaikios žmogžudystės ženklu. Pasinaudoti žmonių gerumu sumaniusi žemaitė studentė pakliuvo į piktavalio pinkles ir prarado gyvybę. Tarti, kad dėl to, kas nutiko, yra gaila, matyt, reikštų nepasakyti nieko visai. Tokios netektys priverčia susimąstyti apie gerų darbų ir bausmės prasmę. Ar tokiu atveju apskritai įmanoma adekvati bausmė? O gal mes tiesiog nepastebėjome Dievo mums siunčiamų ženklų? Kaip tokios netektys veikia mus, šios šalies piliečius? Nuoširdžiai viliuosi, kad tokios nelaimės nepadarys Lietuvos panašios į „civilizuotas šalis“, kur pakeleivingų automobilių stabdymas yra beveik nusikaltimas. Man „tranzavimas“ buvo, yra ir visada išliks liudijimas, kad pasaulis nėra toks blogas, kaip jį bando mums parodyti emocijomis prekiaujantys „naujienų fabrikai“.


Nacionaliniuose maldos pusryčiuose – raginimai drąsiai priimti iššūkius ir atsiverti

Vilniuje lapkričio 20 dieną surengtuose keturioliktuosiuose Nacionaliniuose maldos pusryčiuose skambėjo raginimai atsiverti ir griauti sienas savyje, o susidūrus su šiandieniais pasauliniais iššūkiais, prisiminti ir vadovautis popiežiaus Jono Pauliaus II įkvepiančiu liudijimu nebijoti. „Nebijokite! Atverkite, plačiai atlapokite vartus Kristui. Atverkite jo gelbstinčiai galiai valstybių sienas, ekonomines ir politines sistemas“, – šie popiežius Jonas Paulius II žodžiai, pasakyti 1978 metais jo išrinkimo dieną, buvo Užsienio reikalų ministerijos organizuotų Nacionalinių maldos pusryčių tema.

„Kasmet Maldos pusryčiai kviečia maldai, skatina įsiklausyti į Dievą, kalbantį mums, nebijoti ir drąsiai imtis veiksmų. Jonas Paulius II ragino nebijoti, atverti duris Kristui. Atsiminkime jo žodžius, 1993 metais pasakytus čia, Lietuvoje“, – kvietė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. „Dažnai mokome kitus, sakydami „nebijokite“, kaip sakydavo popiežius Jonas Paulius II, bet pirmiausia pasakykime tai ir sau. Nebijokime atsiverti, sugriauti sienas savyje ir tada kartu galėsime daug nuveikti“, – dėkodamas už maldos tradicijų palaikymą susirinkusiems sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija