2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Žaizdos
kūne mūsų...


XXI Amžius


Bendruomenėse

Paženklinti „Varpo“ nominacija

Angelė Buškevičienė

Laisvos ir Nepriklausomos Lietuvos valstybės siekis neleido palūžti tautos dvasiai, padėjo ištverti okupantų režimą, sukeltas kančias ir netektis. Mes sulaukėme šio sieko išsipildymo – esame suverenios valstybės, laisvos ir nepriklausomos Lietuvos piliečiai.

Paklauskime savęs, ar prisiminę datas – 1918-ųjų vasario 16-ąją, 1990-ųjų kovo 11-ąją bei 1991-ųjų sausio 13-ąją – mes tampame patriotais. Gal mums reikia kažko daugiau?.. Iš tiesų, mūsų patriotizmas turi gimti iš bandymo perprasti save, savo būtį ir esmę. Nenuleiskime rankų po visko, ką teko protėviams iškęsti, susiburkime į vieną bendrą, didelį ir amžiną kelią, kuris mus veda į mūsų pačių širdis – į mūsų Tėvynę Lietuvą! Šią mintį plėtodama Barzdų seniūnijos kultūros centro vadovė Vlada Klimaitienė kovo 11-ąją sveikino susirinkusiuosius pabūti drauge, pagerbti savo kraštui nusipelniusius ir įvairią veiklą puoselėjančius žmones. Renginyje gražiai derėjo oficialumas su menine saviraiška. Trispalve, gėlėmis, karpiniais, degančiomis žvakelėmis išpuoštoje Kultūros namų salėje šventiškai nusiteikę susirinko seniūnijos gyventojai, atvyko Šakių rajono meras Juozas Bertašius, seniūnas Remigijus Naujokaitis, dainomis džiugino meno vadovės Rasos Malinauskienės paruošti dainorėliai „Boružiukai“ ir merginų ansamblis. Patriotines dainas, romansus, sutartines ir tautinius šokius atliko Sintautų folklorinis ansamblis „Santaka“ (vadovė – Jūratė Navickienė).

Šventinio renginio akcentas – „Varpo“ nominacijų įteikimas Sudargo seniūnijos bendruomenės pirmininkei Albertai Dragūnaitienei, šio rašinio autorei Angelei Buškevičienei ir paskatinamoji nominacija – Barzdų bendruomenės pirmininkės Ilonos Leleivienės globos šeimynos auklėtinėms.

Nusipelniusiems Barzdų krašto žmonėms „Varpo“ nominacija teikiama neatsitiktinai. 2004 m. rugpjūčio 21 d. Barzdų seniūnijoje visuomenei buvo pristatytas projektas „Antrojo varpininkų suvažiavimo vietai įamžinti“. Tais metais sukako 115 metų, kai Baltrušių kaime, Lozoraitynėje, vyko antrasis varpininkų suvažiavimas. Jame Lietuvos šviesuoliai svarstė „Varpo“ leidimą, aptarė tautinio judėjimo reikalus. Dauguma šio leidinio sumanytojų ir organizatorių buvo gimę Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės apskrityse. Ta proga Baltrušiuose buvo atidengtas paminklinis akmuo „Varpininkas“ (projekto autoriai – Birutė Dekeraitienė ir Albinas Bilinskas). Jį pastatė Barzdų seniūnijos bendruomenė.

Nuo 2008 metų Barzdų seniūnijose tapo tradicija Lietuvos nepriklausomybės dieną įteikti „Varpo“ nominaciją kraštui nusipelniusiems žmonėms. Anot Barzdų bibliotekos vedėjos Birutės Grajauskienės, „Varpo“ nominacija – „šauksmas naujam gyvenimui, kūrybai, istorijos atminčiai, pasiaukojimas šeimos ir visuomenės gerovei“.

Barzdų seniūnija yra pačiame piečiausiame Šakių rajono savivaldybės krašte, apsuptame Šešupės, Višakio, Milupės, Balsupio upių. 2010 metų duomenimis, Barzdų seniūnijoje gyveno 1200 gyventojų. Teritorijos plotas – 7056 ha. Barzdų miestelis – seniūnijos, jungiančios 26 aplinkinius kaimus, centras, jame gyvena 500 gyventojų. Seniūnijoje – du didesni kaimai: Baltrušių ir Buktiškių. Tai – viena mažesnių iš 14 Šakių rajono seniūnijų, tačiau seniūnui R. Naujokaičiui problemų ir rūpesčių ne mažiau kaip didesnėse. Sutelkti bendruomenę bendrai veiklai padeda įsteigti du bendruomenės centrai: Barzdų (pirmininkė – Ilona Leleivienė) ir Baltrušių (pirmininkas – Jonas Būtautas). Bendruomenės centrų aktyvą sudaro darbštūs, iniciatyvūs šio krašto žmonės. Jų nuveikti darbai įrodė, kad kaimo bendruomenėje reikia dirbti išvien. Bendrai sutelktos jėgos, įdomios idėjos padeda spręsti socialines, kultūrines problemas. Vienas svarbiausių uždavinių – kuo daugiau pritraukti lėšų iš teikiamų projektų. Bendruomenės centrų pirmininkai nominuoti „Varpo“ nominacijoms už aktyvias iniciatyvas.

Yra keturios seniūnaitijos. Viena iš pagrindinių seniūnaičių funkcijų – padėti seniūnui. Ypač aktyviai savo veiklą plėtoja Žilių, Žardelių, Gražiškių kaimų seniūnaitė Ingrida Dereškevičienė. Jai „Varpo“ nominacija įteikta 2008 metais už iniciatyvą ir pastangas atnaujinti Gražiškių kaimo koplyčią.

Barzdiečiai – reiklūs, iniciatyvūs, renginių netrūksta: dainuoja, vaidina, organizuoja valstybines, tautines, miestelio jubiliejines šventes ir kitus renginius. Iš kur jėgų, laiko, entuziazmo? Anot Barzdų bendruomenės centro tarybos narės Aurelijos Maskvytienės, „kai matai, kad žmonės noriai ateina ir dalyvauja renginiuose, supranti, kad kalbos, jog kultūra provincijoje mirusi, yra nepagrįstos“.

Visų „Varpo“ nominantų ir neišvardinsi, tačiau be jų neapsieina nė vienas renginys. Tai – dainininkai, kultūrininkai Juozas Juodis, Jonas Barišauskas, Ona Lukoševičienė, Klementina Urbanavičienė, Ramutė Kavaliūnaitė, Gintas Jonaitis, Danutė ir Sigitas Davičikai, Birutė Grajauskienė ir kt. O kur dar kalendorinės Šv. Velykų, Atvelykio, Jurginių, Joninių, Advento, Kalėdų šventės.

Šventės ir renginiai, talkos ir susiėjimai, vienišų žmonių lankymas, dėmesys vaikams bei jaunimui vienija žmones. Užfiksuotose nuotraukose įvykių akimirkos liudija bendruomenės pareigą ir atsakomybę. Kultūriniai ar aplinkos gražinimo renginiai, projektų įgyvendinimas – viskam reikalingos labdaringos lėšos. Finansiniai rėmėjai – A. ir R. Maksvyčiai, J. ir A. Urbonavičiai, „Barzdų agroservisas“ (direktorius – A. Pališkis), I. ir A. Dereškevičiai, Vlada ir Nerijus Klimaičiai, broliai Algis ir Gintas Šileikos, Aldona ir Gintautas Šeškai ir kt. Ūkininkė Elena Grinkevičienė rūpinasi Buktiškių kaime gyvenančiomis daugiavaikėmis šeimomis, ūkininkui N. Klimaičiui ekologinis ūkininkavimas – gyvenimo būdas. Tai – mylintys darbą, žemę, išradingumą ir šeimyniškumą nominantai, įvertinti ne tik seniūnijos, bet ir Šakių rajono mero J. Bertašiaus.

Bendra bibliotekos, vietos bendruomenės, Moterų klubo veikla siekiama sutelkti gyventojus bei jaunimą bendram darbui, socialinei gerovei kurti. Šviečiamąja veikla bibliotekos vedėja B. Grajauskienė prisideda prie įvairių projektų puoselėjimo, kultūros paveldo išsaugojimo. Ji dėmesį žmogui, kraštui, knygai nenuilstamai dalija 30 metų. Projektas „Bibliotekos pažangai“ paskatino į savanorystės veiklą įtraukti Barzdų bibliotekos skaitytojas, aktyvias pagalbininkes. Jos prisidėjo populiarinant knygą, bendradarbiaujant su moksleiviais, vietos bendruomene. Aktyvi jų veikla padėjo ieškoti naujų idėjų, naujų galimybių.

Virginija Skystimienė aktyviai skatino miestelio gyventojus prisidėti prie šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojamos akcijos „Knygų Kalėdos“. Su knygomis rankose ji aplankė ne vieną šeimą, dalijosi mintimis apie perskaitytas knygas, darbavosi organizacinėje veikloje, savanoriško puoselėjimo akcijose. Lijana Baronaitienė – aktyvi projekto „Bibliotekos pažangai“ virtualių transliacijų internetu dalyvė, Elena Jančiuvienė – aktyvi visuomeninėje veikloje, rašo projektus.

„Didžiuojuosi savanorių pagalba, jų iniciatyvomis. Tik būdami kartu mes būsime vieni kitiems reikalingi, – teigia B. Grajauskienė. Anot jos, biblioteka, prisidėdama prie Lietuvoje startavusio „Europos savanorystės maratono 2011“, skatino gyventojus dalyvauti bendradarbiavimo su savanoriais tęstinumą.

Barzdų pradinio ugdymo skyriaus mokytoja Dalia Puidokaitienė savo meniniais sugebėjimais dalijasi ne tik pamokų metu. Savo žiniomis ir ilgamete patirtimi ji moko ne tik mokinius origami technikos, dekupažo, mozaikos, darbelių iš odos, siuvimo, mezgimo, siuvinėjimo.

Dabar nyksta audimo namuose tęstinumas ir individuliai šeimų iš kartos į kartą sukauptas rankų darbo tekstilės paveldas. Tautinė juosta – ilgiausiai ir geriausiai išlikęs tradicinės tekstilės pavyzdys, teikiantis žinių apie protėvių grožio suvokimą, papročius, tradicijas, meistriškumą. 2006 metų rugsėjį Zanavykų muziejuje buvo atidaryta Klementinos Adomaitytės-Mykolaitienės iš Baltrušių kaimo rinktinių juostų paroda. Ji muziejui padovanojo daugiau nei prieš 100 metų austą prijuostę, kuri buvo karo metais įdėta į skrynią ir užkasta žemėje. K. Mykolaitienė gimė 1923 metais Stočkų kaime, mokėsi Janukiškių pradžios mokykloje, vėliau – Pilviškių antroje reformuotoje klasėje. Anot Klementinos, kaime mergaitės pradėdavo audimo mokytis būdamos 10–17 metų, kai kurios vos pasiekdavo staklių pakopas. Ji juostas austi išmoko Pilviškių mokykloje, paskui – Karmėlavos mergaičių namų ruošos mokykloje. Čia įgijo žinių apie tautinius rūbus, susipažino su audimo technika. Šia technika nuaudė spalvotas (raudona ir žalia) linines vadžias, vėliau – tautines juostas. Už audimo tradicijų puoselėjimą Klementina apdovanota Šakių rajono mero J. Bertašiaus padėka bei nominuota „Varpo“ nominacijai.

Barzdų bendruomenės centro pirmininkė I. Leleivienė be tiesioginio darbo ir veiklos jau keletą metų globoja ir auklėja 10 tėvų globos netekusių vaikų. Moteris linki, kad vaikai laimingi augtų šeimose. Namų aplinka, šeimos modelis yra didelis privalumas beglobiams vaikams. I. Leleivienės šeimynos globotinės jaučiasi saugios ir mylimos, aktyvios seniūnijos gyvenime. Nenuostabu, kad globėja ir jos globotinės nominuotos „Varpo“ nominacijai. Teisingai sakoma, kad ir vienas žmogus, vedinas meilės Tėvynei ir neabejingas jos istorijai bei lietuvybės idealams, gali daug padaryti.

2011 m. liepos 23 d. Barzdų bažnyčios šventoriuje iškilo ąžuolinis koplytstulpis su rūpintojėlio skulptūra. Jį sukūrė prof. Vinco Vilkaičio, tarpukario Lietuvos žemės ūkio akademijos rektoriaus dukterėčios, Sudargo bendruomenės pirmininkės Albertos Dragūnaitienės vaikai Egidijus Dragūnaitis ir Eglė Dragūnaitienė, padedami gelgaudiškiečio Arūno Misevičiaus. Kilni A. Dragūnaitienės idėją – pagerbti ne tik savo dėdę, bet ir kitus tremtinius – liudija koplytstulpyje išskobti žodžiai: „Visų tremčių tragedijoms atminti“. Prof. V. Vilkaitis kurį laiką gyveno Barzduose (namas jau nugriautas). A. Dragūnaitienei už savo dėdės prof. V. Vilkaičio ir tų, kam teko išgyventi sovietinį genocidą, atminties išsaugojimą kovo 11-ąją įteikta „Varpo“ nominacija.

Įvairiu metu nominacijos teiktos žmonėms, kurie negyvena Barzduose, bet šį kraštą garsina savo kūryba, darbais. Garbės „Varpo“ nominacija įteikta prof. Rimgaudui Abraičiui, vadovaujnčiam Kauno zanavykų bendrijai.

Paprasta ir sykiu nepaprasta kasdienybė, nesibaigianti laiko rato tėkmėje. Telydi šiuos žmones viltis, meilė, tikėjimas, paženklintas nuoširdžiu darbu, atsakomybe.

Barzdai, Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija