2017 m. balandžio 21 d.
Nr. 16 (2232)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kaune, Vytauto prospekte, pasodins naujus medžius

Iš pagrindų atnaujinus Vytauto prospekto važiuojamąją dalį, rekonstrukcijos darbai tęsiami greta jos. Pirmąją balandžio savaitę darbininkai pradėjo medžių pjovimo darbus. Vietoj senųjų liepų, kurių daugelis yra pasenusios ir pažeistos įvairių ligų, rudenį bus pasodinti nauji medžiai. Pagal patvirtintą ir su kultūros paveldo sergėtojais suderintą projektą visas senąsias liepas pakeis nauji medžiai. Jie bus pasodinti dar šių metų rudenį, vos tik bus baigti tvarkyti šaligatviai ir troleibusų atramos. Kaip sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, prieš darbų pradžią kreiptasi ekspertinės pagalbos į VDU Botanikos sodo specialistus. Atlikę Vytauto prospekte augančių medžių būklės vertinimą, jie pateikė išvadą, kad senąsias liepas verta pakeisti naujomis. Nupjovus medžius, Vytauto prospektas atrodys gana tuščias. „Norime nuraminti kauniečius, jog visi medžiai bus atsodinti rudenį, kai kelininkai užbaigs visus darbus, – sakė R. Savickienė. – Daugelis dabartinių medžių jau pasenę, pažeisti įvairių ligų. Ateityje tai gali kelti pavojų pėstiesiems ir kitiems eismo dalyviams. Vengiant bereikalingos rizikos, judrioje stoties mikrorajono gatvėje nuspręsta visus senus medžius pakeisti naujais“.

„Vytauto prospektą rekonstruojame kompleksiškai – tvarkoma tiek gatvė, tiek ir šaligatviai, montuojamas naujas kontaktinis troleibusų tinklas, statomi nauji šviestuvai, – pasakojo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. – Dabar atėjo eilė tvarkyti želdinius. Pirmiausia vyks pjovimo darbai, po to bus pakloti nauji šaligatviai ir juose paruoštos vietos naujiems medžiams, kurie iki rudens bus pasodinti“. Be to, kai kurie jų, anot A. Pakalniškio, sužaliuos naujose vietose, kad rekonstruotoje gatvėje neužstotų kelio ženklų, šviesoforų ir netrukdytų troleibusų linijų atramoms bei geram matomumui sankryžose.

Kauniečiai iš daugelio nupjautų medžių kamienų pastebėjo, kad jie iš tiesų dėl blogo genėjimo ir kitų priežasčių buvo pažeisti įvairių ligų, papuvę ir sužaloti, bet nemažos dalies medžių kamienai buvo dar visai sveiki.

Beje, Kaune rekonstruojama Laisvės alėja. Ją pratęsiančioje Nepriklausomybės aikštėje beveik prieš metus nupjautus pažeistus ir ligotus medžius pakeitė nauji. Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios pašonėje pasodinti ąžuolai ir raudonlapiai klevai, kurie į Kauną atvežti iš Nyderlandų medelyno. Daugiau kaip ketvirtį amžiaus auginti medžiai yra didžiausi kada nors Kaune pasodinti sodinukai. Du didžiuliai vilkikai iš Klaipėdos į Kauną atgabeno keturis ąžuolus ir septynis raudonlapius klevus. Jie pasodinti vietoj pernai nupjautų avarinės būklės ligotų medžių. Viename Nyderlandų medelynų šie medžiai augo beveik 26 metus. Per tą laiką jie buvo šešis kartus persodinti. Kiekvienas iš jų su šaknis saugančiais žemių gumulais svėrė po pusantros tonos. „Tokio dydžio sodinukų Kaune dar nėra buvę. Pasodinome keliais medžiais daugiau nei jų buvo anksčiau. Visa tai suderinta su Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektu, kurį rengė architektas Šarūnas Kiaunė. Laisvės alėja gražėja, tad kauniečiai tai turėtų įvertinti“, – sakė R. Savickienė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija