"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. balandžio 2 d., Nr. 7 (52)

PRIEDAI

Be atokvėpio

Šitaip amerikiečių sprogdintojai naikino Irako karių paliktus šaudmenis. Keliomis serijomis dykumoje sunaikinta daugiau kaip 3 tūkstančiai svarų šaudmenų, minų, sviedinių, raketų

EPA-ELTA nuotrauka

Pasigirstant vis daugiau kritikos balsų dėl užsitęsusio karo Irake ir kaltinant Pentagoną Irako režimo pasipriešinimo neįvertinimu, JAV gynybos ministras Donaldas Ramsfeldas atmeta tokius kaltinimus. Jo žodžiais tariant, viskas vyksta pagal planą, ir Bagdado puolimas prasidės numatytu laiku. Sąjungininkų pajėgų Irake vadas generolas Tomis Frenksas pripažino, jog Bagdado šturmui prireiks papildomų karinių pajėgų, kurios jau yra pakeliui į Iraką. Kada prasidės Bagdado puolimas – neskelbiama. Tačiau D.Ramsfeldas pabrėžė, kad, puolant Bagdado kryptimi, nebus jokios pertraukos. Apie tai kalbėjo net kai kurie Pentagono pareigūnai.
Tuo tarpu užsienio ir Amerikos spaudoje vis dažniau pažymima, jog karinė operacija Irake yra labai brangus „malonumas“. Pateikiami įspūdingi skaičiai. Pavyzdžiui, vieno bombonešio valandos skrydis kainuoja 10-15 tūkst. dolerių. Kareivio dienos maisto davinys – apie septynis dolerius. Vienos aviacijos bombos, reguliuojamos iš palydovų, parengimas – apie 21 tūkst. dolerių. Viena sparnuotoji „Tomahauk“ tipo raketa – milijonas dolerių. Lėktuvnešio aprūpinimas ir išlaikymas – trys milijonai dolerių per dieną. Karinių ekspertų duomenimis, apie 80 proc. visų išlaidų Irako karinėje operacijoje sudaro kariškių atlyginimai, transporto ir maitinimo išlaidos.
Pasaulio, ypač Rusijos „taikos šalininkams“ džiūgaujant, jog sąjungininkai tariamai įklimpo Irako dykumose labai ilgam laikotarpiui, atkirtį davė nepriklausomas karinis ekspertas ir apžvalgininkas Pavelas Felgenhaueris. Jo žodžiais tariant, nė viena pasaulio armija negalėtų ilgai priešintis karinėms pajėgoms, kurios turi didelį techninį pranašumą, ypač karinių oro pajėgų pranašumą. Fanatiški Afganistano talibai priešinosi amerikiečių įsiveržimui mėnesį, o po to išsiskirstė po namus. P.Felgenhauerio nuomone, kad taip atsitiktų Irake, neprireiks nė mėnesio. „Visos kalbos apie tai, kad sąjungininkų Bagdado puolimas išsikvėpė, yra netiesa. Dar daugiau, amerikiečiai ir britai dar nepanaudojo kautynėse savo pagrindinio rezervo – aeromobilių dalinių“, - pabrėžė ekspertas.
Nepriklausomi apžvalgininkai kritikuoja nuolat žiniasklaidoje eskaluojamus pranešimus apie nuostolius, kurie yra neišvengiamai, nors ir minimalūs. Tuo tarpu per vienuolika karo dienų Irako armija jau neteko apie dvylika tūkstančių žmonių, įskaitant žuvusius, pasidavusius į nelaisvę ir dezertyrus. Toks skirtumas tikriausiai išliks ir ateityje. Manoma, kad sąjungininkai net ir Bagdado šturmo metu nepraras daugiau kaip 100 karių. Kitas dalykas, pripažįstama, jog laukto Irako piliečių sukilimo prieš Sadamo Huseino režimą neįvyko. Diktatorius iš anksto tuo pasirūpino, įbaugindamas gyventojus nesitraukti iš mūšių rajonų, o bandantieji tai padaryti šaudomi vietoje. Paskutiniaisiais pranešimais, S.Huseinas įsakė negailestingai sušaudyti visus civilius gyventojus, kurie bandys bėgti iš Bagdado.
Visiškai subombarduoti ir skendėjo liepsnose S.Huseino jaunesniojo sūnaus Kusajaus rūmai. Sugriauta informacijos ministerija ir elitinės Irako respublikos gvardijos kareivinės.

P.K.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija