"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. liepos 2 d., Nr. 13 (58)

PRIEDAI

Dėl tranzito problemų

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktoriaus pavaduotojas V.Verba pareiškė, kad praėjusią savaitę baigė mokymus 82 asmenys, vadinami specialiaisiais kurjeriais, kurie dirbs tranzitiniuose traukiniuose, vykstančiuose per Lietuvos teritoriją iš Rusijos į Kaliningradą ir iš Kaliningrado į Rusiją. Numatyta, kad iš Rusijos į Kaliningradą vykstančiuose traukiniuose dirbs trys žmonės: vienas diplomatas ir du kurjeriai, o iš Kaliningrado į Rusiją - du žmonės: diplomatas ir kurjeris.
Nuo liepos 1-osios tranzitu per Lietuvos teritoriją vykstantys Rusijos piliečiai privalo turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kurie pakeičia įprastas vizas. Supaprastintiems kelionių dokumentams pritarė Europos Sąjungos bendrųjų reikalų taryba ir Europos Parlamentas. Teigiama, kad Lietuva naujajai tvarkai pasirengė labai gerai. Tačiau Seimo narys Jonas Čekuolis pareiškė, kad Rusijoje žmonės buvo nepakankamai informuoti apie naują tranzito tvarką.
Lietuvos Seimo delegacija, kurios sudėtyje yra Seimo Užsienio reikalų komiteto primininkas Gediminas Kirkilas bei parlamentarai Jonas Čekuolis ir Justinas Karosas, išvyko į Kaliningradą, kur susitiks su Rusijos Valstybės Dūmos delegacija, vadovaujama Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko Dmitrijaus Rogozino, ir Europos Komisijos delegacijos Rusijoje vadovu Ričardu Raitu bei Italijos ambasadoriumi Rusijoje Džianfranku F.Bonečiu. ES atstovai domisi, kaip Rusija ir Lietuva pasirengė naujajai tranzito tvarkai. Tokiai tvarkai pritarė ES ir Lietuva. ES teigia, kad naujoji tvarka nesukliudys Lietuvai prisijungti prie Šengeno sutarties. Reglamente, kuriam pritarė ir Rusija, įtvirtintos Lietuvos nuostatos, kad į Rusijos tranzitinį traukinį įlipa tiktai žmonės, perėję Lietuvos konsulinę kontrolę. Bilietai Rusijos geležinkelio stotyse neparduodami iš karto, prieš tai kiekvieno keliautojo duomenys elektroniniu paštu siunčiami į Lietuvos konsulinę įstaigą, kur yra operatyviai patikrinami.
Praėjusią savaitę Seimo narys prof. Vytautas Landsbergis pareiškė, jog Rusija „ištraukė iš atliekų karinio tranzito kilpą“. Jis turėjo galvoje vis dažniau pasigirstančius Rusijos reikalavimus „palankiai“ spręsti karinio tranzito tvarką. Aišku, pagal Rusijos pageidavimus. Apie tai ne kartą pareiškė Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas D.Rogozinas. Šiomis dienomis jis ištarė gana keistą frazę, turėdamas galvoje naują Rusijos piliečių kelionių tvarką: „Jeigu mes neturime mauzerio, tai mūsų diplomatija turi būti labai protinga“. Netgi Rusijos savaitraštis „Argumenty i fakty“ tokį D.Rogozino pareiškimą įvertino gana skeptiškai. Savaitraštis pastebėjo: „Bėda ta, jog mauzerio neturėjimas dar nereiškia proto turėjimą“.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija