"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. sausio 7 d., Nr. 1 (70)

PRIEDAI

Kremliaus ir oligarchų kadrilis

Petras KATINAS

Paskutinis madingas anekdotas Rusijoje: Mįslė: Į kokį klausimą amerikiečiai visi kaip vienas atsakytų: „Aišku savaime!“, o rusai – „Neduok Dieve!“? Atsakymas: Į klausimą: „Ar norite pasikeisti vietomis su pačiu turtingiausiu valstybėje žmogumi?“ Taigi rusų atsakymas pakankamai aiškus. Juk pats turtingiausias Rusijos žmogus, „Jukos“ kompanijos vadovas Michailas Chodorkovskis sėdi kalėjimo „Matroskaja tišina“ kameroje ir dar nežinia, ar kada nors iš jos išeis. Kita vertus, jeigu ir išeis, tai ar liks jam kas nors iš tų milijardų.

Dar daugiau, Rusijos žiniasklaidoje sumirgėjo pavardės ir kitų Rusijos oligarchų, kurie gali sulaukti M.Chodorkovskio likimo. Tai Švidleris, Kukesas, Šachnovskis, Nerzlinas, Lebedevas, Dubas, gerai Lietuvoje žinomas „Jukos“ viceprezidentas M.Brudnas ir, aišku, pirmiausia Čiukčijos gubernatorius milijardierius Romanas Abramovičius. Pastarasis paskutiniuoju metu vargu ar teisingai elgiasi demonstruodamas savo didžiulius turtus. Tie turtai, anot amerikiečių spaudos, vertinami mažiausiai 8,5 mlrd. dolerių.

Ir štai R.Abramovičių galima pasveikinti su nauju pirkiniu. Didžiosios Britanijos spauda paskelbė, jog oligarchas R.Abramovičius įsigijo dar vieną prabangią jachtą. Tai jau antroji jachta per paskutinįjį šių metų pusmetį. Šią vasarą nustėrusiems Vladivostoko gyventojams jis pademonstravo šimto metrų ilgio gražuolę jachtą „Žydroji gelmė“, kainavusią 90 milijonų dolerių. Naujasis R.Abramovičiaus laivas „Pelorus“ dar didesnis ir prabangesnis. Jo ilgis – 116 metrų. Dėl nepaprastai brangios vidaus įrangos ir net 40 žmonių įgulos ši jachta pavadinta plaukiojančiu aukščiausios klasės viešbučiu. Naujasis „žaisliukas“ R.Abramovičiui kainavo 120 milijonų dolerių.

Britų ir rusų žurnalistai apskaičiavo, kokius naujus pirkinius ir už kiek oligarchas R.Abramovičius įsigijo per pastaruosius pusantrų metų. Tai 97 proc. britų kompanijos „Chelsea village“ akcijų, įskaitant ir garsųjį to paties pavadinimo – britų futbolo sirgalių, ypač iš aukštosios visuomenės, pasididžiavimą – futbolo klubą už 133 mln. dolerių. Taip pat rusų oligarchas padengė šio futbolo klubo skolas, kurios sudarė 155 mln. dolerių. Jis taip pat nupirko šiam klubui garsiausias pasaulio futbolo „žvaigždes“ dar už 180 mln. dolerių. Jau minėta jachta „Žydroji gelmė“ – 90 mln. dolerių. Jachta „Pelorus“ – 120 mln. dolerių. Na, ir dar viena „smulkmena“: dvaras Anglijoje Faining Hill – „tik“ už 19 milijonų. Taigi išleista 696 mln. dolerių. Tokiu būdu švaistydamas milijonus į kairę ir į dešinę oligarchas R.Abramovičius išleido daugiau nei pusę milijardo. Liko dar aštuoni…

Todėl, anot Rusijos akademiko Georgijaus Arbatovo, matant tokį oligarchų siautėjimą ir pasakišką prabangą, Kremliui būtina ką nors daryti, kad neatsidurtų po oligarchų padu ir jų kišenėje. Pasak akademiko, negalima net įsivaizduoti tokio dalyko, kad, pavyzdžiui, stambi amerikiečių naftos kompanija „Standart Oil“ nusipirktų tokias JAV televizijos kompanijas kaip NBC ar CBS. Skandalas kiltų neapsakomas. Juk Amerikoje visomis išgalėmis stengiamasi išsaugoti žiniasklaidos ir informacijos priemonių nepriklausomybę ne tik nuo pinigų maišų, bet ir nuo valdžios biurokratinio aparato. Jungtinėse Valstijose puikiai suvokiama, kad žiniasklaidos nepriklausomybė yra vienas pagrindinių amerikietiškos demokratijos kertinių akmenų. Deja, Rusijoje viskas kitaip. Štai „Gazprom“ nusipirko NTV televiziją, ir niekas nieko…

Toliau akademikas G.Arbatovas rašo: „Kiekvieną rytą aš prieinu prie savo kambario lango ir matau, jog kažkas rausiasi šiukšlių konteineryje. Ir dažniausiai tai būna ne kažkoks valkata ar apiplyšęs benamis, o labai inteligentiškas žmogus. Jis paprasčiausiai neturi ko valgyti. Ir kaip po to drįstama girtis visam pasauliui apie augantį bendrąjį vidaus produktą! Tikriausiai Rusijos vadovai pro savo langus mato kitokius vaizdus. Kitaip nepaaiškinsi viso to, kas vyksta“.

Deja, tas pats yra ir Lietuvoje. Ir nereikia aiškinti, jog nieko čia nepadarysi. Esą oligarchai yra oligarchai – tiek Rusijoje bei kitose pokomunistinėse šalyse, tiek Vakaruose. Teigiama, kad jokia valdžia, jokie prokurorai, kad ir ką jie darytų, bet turčiai nuo bausmės išsisuks. Tačiau Vakaruose taip iš tiesų nėra. Nusikaltusieji įstatymams, įklimpusieji korupciniuose skandaluose ten sodinami kur reikia. Štai tik keletas pavyzdžių.

Jurgenas Šnaideris – Vokietijos statybos magnatas, kurio turtas vertinamas šešiais milijardais dolerių. Už stambaus masto sukčiavimą, dokumentų klastojimą nuteistas septyneriems metams kalėjimo.

Peteris Grafas - garsiosios tenisininkės Štefi Graf tėvas ir vadybininkas. Už nesumokėjimą 15 mln. Vokietijos markių mokesčių nuteistas trejiems metams ir devyniems mėnesiams kalėjimo.

Semas Vokseltopas – JAV kompanijos „Im-Klon“ vadovas. Už firmos akcininkų apgaudinėjimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, tarnybinės informacijos panaudojimą asmeniniams tikslams sėdo į kalėjimą septyneriems metams ir dar sumokėjo keturių milijonų dolerių baudą.

Lokas Le Flok-Prižanas – Prancūzijos naftos kompanijos „Elf“ prezidentas. Už sukčiavimą, turto grobimą ypač stambiu mastu ir kyšininkavimą nuteistas penkeriems metams kalėjimo bei pusės milijono eurų bauda.

Fransuaza Sagan – visame pasaulyje žinoma prancūzų rašytoja už nesumokėjimą 800 tūkst. eurų mokesčių nuteista metams lygtinai, sumokant įsiskolinimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija