"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 3 d., Nr. 5 (74)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Narystę ES remiančių gyventojų
skaičius išaugo

Tradicinę kasmėnesinę gyventojų nuomonės apklausą Vyriausybės kanceliarijos užsakymu vasario 5-8 dienomis atlikęs Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus”, apklausė 1080 Lietuvos gyventojų. Sausio mėnesį eurooptimistų buvo 75 proc. Prieš šalies narystę vasarį pasisako 10 proc. respondentų, tai yra 5 proc. mažiau nei sausį, nuomonės neturi 9,4 proc. apklaustųjų, sausį neapsisprendusiųjų buvo 0,6 proc. daugiau.

Gyventojų apklausos rodo, kad parama Lietuvos narystei Europos Sąjungoje (ES) vasarį padidėjo daugiau nei 5 proc., ir šį mėnesį Lietuvos narystę ES rėmė 80,6 proc. respondentų.

Į klausimą, kodėl jūs remiate Lietuvos narystę ES, 21,6 proc. atsakė manantys, kad Europos Sąjungoje jų vaikų gyvenimas bus geresnis, 19,2 proc. kaip svarbiausią priežastį nurodė, jog narystė ES pagerins Lietuvos gerovę, 10,3 proc. mano, kad narystė pagerins jų asmeninį gerovę.

38,9 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad Lietuvai įstojus į ES įvyks juntami teigiami pokyčiai jų gyvenime, 24,2 proc. nuogąstauja dėl galimų neigiamų pokyčių, 29 proc. respondentų sako greitų pokyčių nesitikį, kiti – neturi nuomonės.

Į klausimą, kokių teigiamų pokyčių tikitės, beveik pusė – 44,5 proc. – apklaustųjų nurodė, kad pagerės ekonominė padėtis, atsiras daugiau galimybių rasti darbo ES šalyse (15,2 proc.) bei Lietuvoje (14 proc.). Aštuoni iš dešimties apklaustųjų kaip neigiamą poveikį įvardijo galimą kainų padidėjimą.

Beveik pusė – 47,1 proc. – Lietuvos gyventojų mano, kad Lietuva yra pasirengusi narystei ES, 24,4 proc. laikosi priešingos nuomonės. 62,6 proc. respondentų sako, kad jiems pakanka informacijos apie Lietuvos stojimą į ES, 1,3 proc. mano, kad informacijos yra per daug. 28,3 proc. apklaustųjų informacijos nepakanka, 7,8 proc. šiuo klausimu neturi nuomonės.

Apklausa rodo, kad labiausiai visuomenę domina informacija apie socialinius – ekonominius pokyčius (58,4 proc.), galimybės įsidarbinti ES šalyse (16,5 proc.), galimybės pasinaudoti ES parama (9,1 proc.), verslo galimybės ES rinkoje (6,7 proc.).

77,1 proc. apklaustųjų sako, kad jie narystės ES aktualijas aptarinėja su artimaisiais ir draugais.

Pagal Eltą


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija