"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 3 d., Nr. 5 (74)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Perspėja ir įstojus į NATO išlikti budriems

Seimo NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclovas Stankevičius perspėja „neužmigti ant laurų“, Lietuvai po kelių mėnesių tapus NATO ir Europos Sąjungos nare. Nes Rusijos siekiai paversti septynias naująsias NATO nares „antrarūšėmis“ Aljanso narėmis, pasak V. Stankevičiaus, „yra akivaizdūs“.

V. Stankevičius pažymėjo, jog Rusija, „žinoma, šių siekių nedeklaruoja oficialiai, bet iš „užkulisinės“ veiklos jie aiškiai atsiskleidžia“. Jis sakė optimistiškai, tačiau vis dar atsargiai vertinąs NATO generalinio sekretoriaus Japo de Hop Scheferio patikinimą, kad naujosios NATO narės, tarp jų ir Lietuva, „automatiškai“, be jokių atskirų procedūrų, taps Rusijos ir NATO tarybos narėmis. Šitai J.H.Scheferis pareiškė praėjusią savaitę Briuselyje atsakydamas į Lietuvos Seimo NATO reikalų komisijos pirmininko klausimą.

V.Stankevičiaus manymu, birželį Stambule vyksiančiame NATO viršūnių susitikime arba dar iki jo „Rusija bandys iškovoti, kad NATO tarybos sudėtis liktų nepakitusi – 20 narių, neįtraukiant į ją naujųjų septynių NATO narių“.

NATO ir Rusijos taryba įkurta 2002 metų gegužę per Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV vadovo Džordžo Bušo susitikimą. Taryba, kurioje šiuo metu posėdžiauja 19 Aljanso šalių ir Rusijos ambasadorių, įkurta siekiant nuraminti Rusiją dėl NATO plėtros į Rytus.

„Neužmikime ant laurų, net jau ir būdami NATO nariais mes galime tapti antrarūšiai“, – sakė V. Stankevičius. Pasak jo, siekiant visavertės narystės NATO, taip pat ir Europos Sąjungoje, „Lietuvai būtina aktyviai važiuoti ir dalyvauti visuose – ir oficialiuose, ir neoficialiuose – susitikimuose, visur reikšti savo poziciją, reikia toliau aktyviai dirbti, kaip kad ir iki šiol buvo dirbama siekiant narystės europinėse bei transatlantinėse struktūrose“.

Pagal Eltą


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija