"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 3 d., Nr. 5 (74)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV prezidentų slaptieji
archyvai. Vietnamas

D.Eizenhaueris siūlė Pietų
Vietnamo vadovui N.D.Djemui
paramą ir į Vietnamą atsiuntė
daugiau nei 500 karo specialistų

1973-iųjų liepą amerikiečiai bene pirmą kartą sužinojo, kad jų šalies vadovas slapta įrašinėjo pokalbius su artimiausiais patarėjais bei beveik visus telefoninius pokalbius. Tąkart tuometis JAV prezidentas R.Niksonas buvo apkaltintas neteisėtu politinių oponentų šnipinėjimu. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad pokalbius įrašinėjo visi JAV vadovai nuo pat F.Ruzvelto laikų. Ankstesniems prezidentams naudotis garso įrašais tiesiog neleido tuometinės techninės galimybės. Šiandien daugelis buvusiųjų prezidentų slaptųjų įrašų prieinami plačiajai visuomenei, jie saugomi Nacionaliniame JAV archyve.

Šaltojo karo metais vidaus politikoje amerikiečiai laikėsi vadinamojo domino principo, t.y. teorijos, esą proamerikietiško režimo žlugimas bet kurioje trečiojo pasaulio šalių skatina amerikiečiams nepalankias politines permainas ir kaimyninėse valstybėse. Terminą „domino principas“ pirmą kartą pavartojo žurnalistas Dž.Olsonas. Tokia politika vadovavosi D.Eizenhaueris Pietryčių Azijoje. Jis manė, kad komunistų pergalė Indokinijoje paskatins kovoti dėl valdžios Tailando, Birmos ir Indonezijos komunistus, o tai būtų mažų mažiausiai neparanku Australijai, Naujajai Zelandijai ir Japonijai, kuri nenorėdama prarasti prekybinių rinkų būtų priversta daryti tam tikrų nuolaidų. 1954-ųjų liepą pasirašius Ženevos sutartį Vietnamas buvo padalytas į dvi dalis, šiaurinę ir pietinę, o šios šalies teritoriją galutinai paliko prancūzų kariniai daliniai. Pietų Vietnamo vadovu tapo N.D.Djemas, kuris anksčiau dirbo prancūzų kolonijinėje administracijoje ir nemažą gyvenimo dalį praleido JAV. D.Eizenhaueris siūlė šiam politikui paramą ir į Vietnamą atsiuntė daugiau nei 500 karo specialistų. N.D.Djemui pavyko tapti valstybės lyderiu, tačiau nuolatiniai Šiaurės Vietnamo partizanų išpuoliai privertė imtis griežtų ir net žiaurių veiksmų.

1961-aisiais 35-uoju Baltųjų rūmų šeimininku tapęs Dž.Kenedis taip pat pateko į problemų Vietname sūkurį. Jis manė, kad tai bene vienintelė demokratinė valstybė visame Pietryčių Azijos regione, tačiau slapta vylėsi, jog nuo komunistų pavojaus gali išgelbėti liberalesnis valdymas. Amerikiečiai ne kartą klydo užsienio politikos klausimais. Vietnamas nebuvo išimtis, o gal net ir pati didžiausioji amerikiečių politikų klaida. Dž.Kenedžio aplinka reikalavo liberalių reformų ir priešingu atveju grasino nutrauksianti bet kokią paramą. Vašingtonas siekė padidinti kariškių skaičių Vietname ir visai rimtai svarstė apie galimybę čia dislokuoti karinius dalinius. N.D.Djemas amerikiečių reikalavimų įvykdyti negalėjo, nes šalyje, kurioje vyksta pilietinis karas, neįmanoma sukurti valstybės pagal vakarietišką demokratijos modelį. Vietname vienas po kito buvo planuojami kariniai perversmai. Pietų Vietnamo kariškiai suvokė, kad amerikiečių parama būtų itin naudinga, todėl pasistengė susisiekti su JAV žvalgybininkais. Deja, amerikiečiai nesugebėjo rasti geriausio problemos sprendimo būdo.

Pasak istorikų, esminiai pokyčiai Vietname prasidėjo po 1963 m. spalio 29-ąją Baltuosiuose rūmuose įvykusio susitikimo. V.Kolbis, vadovavęs amerikiečių žvalgybininkams Saigone, tąkart apžvelgė karinę situaciją ir aptarė perversmo galimybes. Pasak jo, N.D.Djemas pasimokė iš praeities klaidų ir savo sargybinius aprūpino radijo ryšio priemonėmis, be to, jis nebesitiki lengvai savo pusėn patraukti maištaujančiųjų. Tuo tarpu valstybės sekretorius D.Raskas išreiškė abejones galimo perversmo sėkme. Jis priminė susirinkusiesiems, kad vietnamiečių lyderiai gauna patikimą informaciją apie įvykius šalyje, ir pasiūlė amerikiečiams visais įmanomais būdais skelbti amerikiečių norą kuo greičiau užbaigti pilietinį karą ir stengtis, jog valdžios pokyčiai pareikalautų kuo mažiau žmonių aukų. D.Raskas neslėpė nepasitikįs nė vienu vietnamiečiu. Teisingumo ministras R.Kenedis pripažino, kad amerikiečiai stengiasi nulemti ateitį žmonių, apie kurių lūkesčius praktiškai nieko nežino. Perversmas toleruotinas tik tuo atveju, jei galima atspėti tikslias jo pasekmes. Deja, pusiaukelėje sustoti nedera, mat, perversmui nepavykus, amerikiečiai būtų priversti kuo skubiau palikti Vietnamo teritoriją.

O tai jau reikštų baisią katastrofą. Prezidentas Dž.Kenedis išsakė mintį, esą perversmo organizatorius reikėtų remti tik tuo atveju, jeigu bus gauta patikimų įrodymų apie opozicijos pajėgų galią. Prezidentas pasisakė jaučiąs pareigą remti keturiolika milijonų Pietų Vietnamo gyventojų kovojant prieš komunizmą ir vis dar nesiliaująs tikėti, kad N.D.Djemas pakeis politiką.

Paradoksalu, tačiau perversmas Saigone įvyko vos po dviejų dienų. Amerikiečių žvalgybininkai, prieš keletą dienų dievagojęsi galėsią įspėti prezidentą bent prieš dvi paras, apie perversmą sužinojo likus vos kelioms valandoms iki jo pradžios. Įvyko tai, ko bene labiausiai bijojo ministras R.Kenedis – nenorėdami palaikyti nė vienos iš kariaujančių pusių amerikiečiai pateko į aklavietę. Nepraėjus nė mėnesiui po Djemo žūties, 1963-iųjų lapkričio 22-ąją Dalase buvo nušautas ir JAV prezidentas Dž.Kenedis.

36-asis JAV prezidentas L.Džonsonas trauktis nebegalėjo. Vietname partizanai aktyviai kovojo prieš Saigone įsikūrusius politikus. Naujojo prezidento atleisti Dž.Kenedžio patarėjai tikino, neva amerikiečių kariniai daliniai Vietnamą būtų palikę po 1964-ųjų rinkimų ir vėliau JAV į Indokinijos vidaus politiką nebebūtų kišusis. Tokių gandų pagrįstumo bent jau kol kas įrodyti niekam nepavyko. L.Džonsonui, kuris populiarumu neprilygo Dž.Kenedžiui, teko taikstytis su užsienio politikos problemomis ir pagrindiniuose postuose palikti žuvusio prezidento aplinkos žmones. 1964-ųjų rugpjūčio 2-ąją amerikiečių karinį laivą „Madox“, plaukiojusį neutraliuose vandenyse, atakavo vietnamiečiai. Hanojus viešai tikino esą taip pasielgė vietinės partizanų grupuotės.

Ankstų rytą Vašingtone suskambo telefonas. JAV prezidentui skambino gynybos ministras Dž.Maknamaras. Pokalbio pradžios įrašyti nepavyko. Išlikusiuose fragmentuose užfiksuota, kad prezidentas ir gynybos ministras aptarinėja, kaip tokias prastas naujienas pasakyti Kongreso nariams. L.Džonsonas pasiūlė sudaryti 15-20 kariškių bei diplomatų grupę, kuri informuotų aukščiausiuosius politikus apie įvykius Vietname ir pabrėžtų, jog amerikiečiai ėmė šaudyti atsakydami į vietnamiečių atakas bei nuskandino vieną iš trijų jų karinių laivų. Trauktis iš Vietnamo amerikiečių armija nė neketinanti. Prezidentas norėjo nuraminti politikus ir įtikinti juos amerikiečių kariuomenės galia. Esą niekam, kas tik išdrįs pulti amerikiečius, nepavyks pasprukti nenubaustam.

Vos po kelių valandų amerikiečių karinis laivynas patiria naują smūgį. Šįkart amerikiečiai nusprendžia paleisti reaktyvinius naikintuvus ir taikiniu pasirinkti naftotiekį. JAV prezidentas tokiam sprendimui neprieštarauja. Tačiau praėjus vos kelioms minutėms po paskutiniojo pokalbio pabaigos, Baltuosiuose rūmuose vėl skamba telefonas. Pranešama, kad amerikiečių kariniai laivai apšaudyti torpedomis iš nežinomų laivų, kariškiai mano, kad kitas išpuolis gali įvykti netrukus. L.Džonsonas liepia surengti oro ataką. Pentagono pareigūnams liepiama pranešti, kad naktį apšaudyti du amerikiečių kariniai laivai, kuriuos pasienio patrulių kateriai palaikė priešais. Amerikiečiai nuostolių nepatyrė, nuskendo keli vietnamiečių kateriai. Tikslesnė informacija bus pateikta vėliau.

18 val. 45 min. L.Džonsonas sukvietė Kongreso narius ir pateikė jiems rezoliucijos projektą, kuris suteikė JAV prezidentui didžiulius karinius įgaliojimus. Prieš pat vidurnaktį prezidentas kreipėsi į tautą, po gero pusvalandžio amerikiečių lėktuvai pakilo į mūšį. Rezoliuciją Kongresas priėmė rugpjūčio 7-ąją, Atstovų rūmų nariai balsavo vienbalsiai, Senate jai pritarta absoliučia balsų dauguma. Prezidentas L.Džonsonas užsitikrino lengvą pergalę 1964-ųjų metų rinkimuose: jį Baltuosiuose rūmuose norėjo matyti net 61 proc. rinkėjų. Tačiau karas Vietname užkirto kelią dar vienai jo kadencijai. Šį beprasmišką karą teko užbaigti L.Džonsono įpėdiniui R.Niksonui.

Gražina MINKAUSKAITĖ


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija