"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 3 d., Nr. 5 (74)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Europa be europiečių

Kam teko pastaruoju metu lankytis Paryžiuje, Berlyne ar Londone, Marselyje ar Hamburge, nepaliauja stebėtis, jog ten sutikę kol kas daugiau išeivių iš Azijos, Afrikos, Indokinijos nei pačių prancūzų, vokiečių ar anglų. Vienas Londono žurnalas neseniai rašė, jog netrukus netgi Londono Trafalgaro aikštėje ar centrinėse gatvėse retai bepamatysi europietiškus veidus, liks tiktai išeiviai iš Pietryčių Azijos, o patį Londoną reikės pavadinti Niu Bombėjumi. Eliziejaus laukuose Paryžiuje bus girdima tiktai arabų kalba, o garsiąsias Paryžiaus madas diktuos arabų moterų drabužių tradicijos. Turkų kalba Vokietijoje gali būti paskelbta valstybine. Tokių prognozių pilni populiarūs Europos savaitraščiai ir žurnalai. O vienas Italijos žurnalas skelbia, kad būriai iki dantų ginkluotų albanų užtvindys Romą. Rusija „pageltonuos“ (turimi galvoje kinai) nuo Vladivostoko iki Uralo, o nuo Uralo iki Kaliningrado žmonės kalbės su kaukazietišku akcentu.

Tokias prognozes, deja, skelbia ne tik bulvarinė spauda, o labai rimta Europos Tarybos Demografinė komisija, remdamasi mokslininkų ir ekspertų išvadomis. Šios Demografinės komisijos pranešimas, kai kuriems apžvalgininkams jau sugalvojus jo pavadinimą „Europoje dingsta baltoji rasė“, tiesiog šokiravo Europos visuomenę. Prieš pusę amžiaus ketvirtį pasaulio gyventojų sudarė europiečiai, o jau 2050 metais europiečiai taps savo namuose – Senajame pasaulyje – nacionaline mažuma.

Kaip rašo vienas Vokietijos demografas, didžiulėje teritorijoje nuo Reikjaviko iki Maskvos jau dabar žmonių mirtingumas viršija gimstamumą. Pasak vokiečių eksperto, Europoje karstų pagaminama kur kas daugiau negu lopšių naujagimiams. Dar 1990 metais gimstamumo deficitas buvo pastebėtas tiktai Vokietijoje, Vengrijoje ir Bulgarijoje, o jau nuo 2002 metų gimstamumas smarkiai mažėja dvylikoje Centrinės Europos valstybių. Ir dar viena gana svarbi problema: Europa beveik katastrofiškai senėja. Netgi anksčiau nei iki 2050 metų pusė Europos gyventojų bus vyresni kaip 50 metų amžiaus. O kas dešimtas europietis sulauks 80 metų. Pensininkų Senajame žemyne bus ne mažiau kaip 60 milijonų. Tokiu atveju Europai tikrai ateina gana sunkūs laikai. Valstybių biudžetai labai sunkiai pakels tokią naštą.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofis Ananas Europarlamento sesijoje Briuselyje tiesiai pareiškė, kad netolimoje ateityje demografines Europos problemas bus galima išspręsti tik imigrantų iš besivystančių šalių pagalba. Jau dabar kas aštuntas vaikas, gimstantis Britanijos salose, yra neeuropietiškos kilmės, tarp jų ketvirtadalio naujagimių tėvai yra juodaodžiai. Prognozuojama, kad jau 2020 metais tokių didelių Didžiosios Britanijos miestų kaip Birmingemo ir Lesterio gyventojų daugumą sudarys juodaodžiai. Kai kuriuose Londono kvartaluose taip yra jau dabar. Tokį patį vaizdą matome Paryžiuje ir Marselyje. Paprastas gyvenimiškas pavyzdys: Turkijos futbolo ar krepšinio komandų nariai, vykstantys į varžybas Vokietijoje, ten jaučiasi kaip namuose. Stadionuose ir sporto salėse juos audringai palaiko dauguma žiūrovų, nes daugelis yra jų tautiečiai turkai ar jų palikuonys.

Prieš pusantrų metų Jungtinėse Valstijose labai daug dėmesio susilaukė Patriko Bjukeneno knyga grėsmingu pavadinimu „Vakarų žlugimas“. Šioje knygoje autorius pranašauja neišvengiamą europietiškos civilizacijos galą. P.Bjukenenas savo knygoje remiasi Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis. Knygos autorius teigia, kad 2050 metais Žemėje nebeliks 23 milijonų vokiečių, 16 milijonų italų ir 30 milijonų rusų. O iš viso Senoji Europa praras tiek savo senųjų nacijų gyventojų, kiek šiuo metu gyvena Vokietijoje, Lenkijoje ir Skandinavijos šalyse kartu paėmus. Tuo pačiu metu Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos gyventojų padaugės iki keturių milijardų, ir šita žmonių jūra tiesiog užtvindys Paryžių, Londoną, Berlyną ir kitus Europos miestus.

Pagal Europos Tarybos Demografinės komisijos išvadas, nė viena Europos valstybė, išskyrus musulmonišką Albaniją, neišvengs šio proceso. Tuo tarpu naujausiame demografijos eksperto bestseleryje „Po 28 dienų“ skelbiama, jog po demografinės katastrofos Europoje išgyvens tiktai suomiai. Norisi tikėti, kad tai tėra tik fantastika. Beje, ET Demografijos komisija sudarė lentelę, pavadintą „Naujasis Senojo žemyno veidas“. Joje pateikiami duomenys apie dabartinę demografinę situaciją ir prognozės kai kuriose Europos šalyse. Štai kas joje skelbiama:

Anglijoje šiuo metu gyvena 38 mln. tikrųjų anglų ir 20 mln. migrantų. 2050 metais migrantų padaugės iki 28 milijonų.

Prancūzijoje – atitinkamai 35 mln. prancūzų, 25 mln. migrantų; 2050 metais gyvens jau 32 mln. migrantų ir jų palikuonių.

Belgijoje gyvena devyni milijonai belgų, vienas milijonas migrantų, 2050 metais bus pustrečio milijono migrantų.

Vokietijoje yra 73 mln. vokiečių, dešimt milijonų migrantų, 2050 metais padaugės iki 25 milijonų.

Danijoje yra penki milijonai danų, pusė milijono migrantų, o 2050 metais migrantų padaugės iki beveik dviejų milijonų.

Taigi galima daryti išvadas, kad baltoji rasė Europos žemyne netrukus gali tapti mažuma. Kokios bus viso to pasekmės – sunku net įsivaizduoti.

Petras Katinas


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija