"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 24 d., Nr. 6 (75)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Izraelio kariuomenė likvidavo dvasinį
„Hamas“ lyderį

Teroristinės grupės „Hamas“
lyderis šeichas Achmedas
Jasinas buvo idėjinis
karinių operacijų prieš
Izraelį įkvėpėjas
EPA-ELTA nuotrauka

Izraelio kariuomenė patvirtino, jog per oro antpuolį sunaikino tiesiogiai už dešimtis „teroristinių išpuolių“ atsakingą radikalios islamo organizacijos „Hamas“ dvasinį vadovą šeichą Achmedą Jasiną šiaurinėje Gazos sektoriaus dalyje per saugumo pajėgų operaciją, iš oro atakavus jo automobilį. Prie invalido vežimėlio prikaustytas A. Jasinas buvo likviduotas, jam ankstų pirmadienio rytą paliekant mečetę. Jis – iki šiol aukščiausio rango palestiniečių veikėjas, žuvęs per daugiau kaip trejus metus besitęsiantį kruviną konfliktą.

Kartu su šeichu A.Jasinu žuvo dar mažiausiai trys žmonės ir buvo sužeista dešimt. Šalia mečetės gyvenantys žmonės pasakoja, kad iš pradžių Izraelio karo sraigtasparnis paleido vieną raketą, kuriai sprogus „Hamas“ lyderis liko gulėti ant žemės, o išsigandę žmonės puolė bėgti į visas puses. Netrukus prie mečetės sprogo dar dvi raketos. Ten, kur jos pataikė, pasak liudytojų, teliko gulėti sulankstytas A.Jasino invalido vežimėlis.

Šeicho A. Jasino nužudymas sukėlė Gazoje masinius protestus, per kuriuos palestiniečiai šaudė į orą, sprogdino savadarbius sprogstamuosius užtaisus ir dievagojosi skaudžiai atkeršyti Izraeliui. „Šeiche Achmedai Jasinai, ilsėkis ramybėje. Jie niekada neturės ramybės. Mes atnešime mirtį į kiekvienus Izraelio namus, kiekvieną miestą, kiekvieną gatvę“, - per garsiakalbius skandavo radikalai. Anot palestiniečių premjero Achmedo Kurėjaus, „Hamas“ lyderio nužudymas yra „beprotiškas ir labai pavojingas aktas, atveriantis duris chaosui“. Šis karinis reidas sukėlė tarp palestiniečių neapsakomą įniršį ir pasipiktinimą. Palestiniečių prezidentas Jasiras Arafatas paskelbė trijų dienų gedulą ir pareiškė, jog Izraelis įvykdė nusikaltimą, kuriuo peržengė visas įmanomas ribas. „Hamas“ lyderis Abdel-Azizas Rantisis, kuris pats prieš kelis mėnesius vos išvengė mirties per Izraelio raketinį antpuolį, pareiškė, jog Izraelis „kariauja su pačiu islamu“, ir paragino arabų valstybes pagaliau pabusti ir „padaryti, kad žemė drebėtų po sionistų ir už jų stovinčių amerikiečių kojomis“.

67 metų A. Jasinas, kuris po vaikystėje įvykusio nelaimingo atsitikimo buvo paralyžiuotas, 1989 metais už „Hamas“ įsteigimą ir palestiniečių kurstymą prieš Izraelį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Bet Izraelis, po Jordanijoje nepavykusio pasikėsinimo į „Hamas“ vadovą Chaledą Mašalą siekdamas normalizuoti santykius su Jordanijos karaliumi Huseinu, 1997 metais paleido jį į laisvę.

Pagal dpa-ELTA


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija