"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 24 d., Nr. 6 (75)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tėvynės sąjungos pozicija einant
į Europos Parlamento rinkimus

Iki Europos Parlamento rinkimų, kurie vyks birželio 13 dieną, liko pustrečio mėnesio.

Kaip rodo Europos Sąjungai priklausančių šalių patirtis, šie rinkimai visuomenėje susilaukia kiek mažesnio dėmesio negu nacionalinių parlamentų rinkimai. Lietuvos žmonių susidomėjimas Europos Parlamento rinkimais turėtų būti didelis dėl kelių priežasčių. Politikai prognozuoja, jog šių rinkimų data gali sutapti su Lietuvos Prezidento rinkimais. Be to, tai pirmieji tokio pobūdžio rinkimai Lietuvoje. Europos Parlamentą įprasta vadinti piliečių balsu. Kiekvienas ES pilietis gali kreiptis į savo atstovus – Europarlamento narius. Kiekviena valstybė gali rinkti pagal gyventojų skaičių proporcingai nustatytą atstovų skaičių. Šiame Parlamente tarsi „veidrodyje atsispindi tai, kas iš tiesų yra Europos Sąjunga, kiek ji yra panaši į jungtinę valstybę ir kiek yra tarptautinė organizacija“ (G.Vaitkus).

Lietuva Europos Parlamente (EP) turės trylika vietų. Jas turėtų užimti patys geriausi Lietuvos politikai, nes iš jų elgesio, politinio brandumo, Europos reikalų išmanymo, darbo kultūros, asmenybių taurumo bus sprendžiama apie mūsų šalies prestižą.

Kadangi rinkimai vyks vadovaujantis partiniu principu, jau prasidėjo rinkimų kampanija. Kovo 14-ąją įvyko Vilniaus miesto Tėvynės sąjungos (TS) skyrių atstovų susitikimas, į kurį atvyko prisistatyti net dešimt kandidatų iš TS sudaryto sąrašo. Tai Rimantas Dagys, Audronius Ažubalis, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Emanuelis Zingeris ir kt. TS sudarytame kandidatų sąraše yra 39 žmonės, tarp jų – prof. Vytautas Landsbergis, prof. Bronislovas Kuzmickas, dr. Laima Andrikienė, dr. Vanda Briedienė ir kt.

Atvykusieji į sueigą kandidatai ne tik prisistatė, bet ir pasakojo apie savo veiklą dabar ir atliktus darbus netolimoje praeityje. Vyko gyva diskusija apie TS poziciją einant į EP rinkimus. Ne vienas kandidatas pabrėžė, jog šie rinkimai yra pozicijų patikrinimas prieš Seimo rinkimus, kurie įvyks rudenį. Prasidėjo arši konkurencinė kova, populistai meta didžiulius pinigus, keliauja po Lietuvą, žada du kartus padidinti pensijas, pakelti atlyginimus ir kt. Tenka tik apgailestauti, kad dalis žmonių jais tiki, stoja į V.Uspaskich partiją visur, kur tik jis pasirodo. Ta partija dar tik kuriasi, ji jokių darbų neatliko. Iš tiesų stebėtinas žmonių patiklumas. EP rinkimai gali būti ypatingi tuo, kad į juos ateis tie, kurie niekada neateidavo, ir balsuos už tuos, kurie apsuko jiems galvas gražiais pažadais. Vargu ar šie rinkėjai susimąstys, prie kurios EP partijos galės pritapti V.Uspaskich. Valdančioji EP partija yra Europos liaudies partija, kurią sudaro konservatoriai ir krikščionys demokratai. Opozicijoje yra kone pusantro karto mažesnė Europos socialistų partija. Anot E.Zingerio, absurdiška būtų klausti, kas atneš Lietuvai daugiau naudos: ar pasaulyje gerai žinomas prof. V.Landsbergis, ar paklaikusios, siautėjančios gaujos lyderis? „Europos Parlamente girtų bernų šokių, išlikusių nuo kolūkinių laikų, nėra. Tokių klaikių reiškinių ES nežino. Teks apginti Europos orumą“, – sakė E.Zingeris.

Tad kokias vertybes pirmiausia kels Tėvynės sąjunga, kokią poziciją ji užims populistinio cinizmo pripildytoje priešrinkiminėje erdvėje?

Anot V.Aleknaitės, nepaisant politinės įtampos, pjauname derlių, sudygusį iš sėklų, pasėtų atgautos nepriklausomybės metais. Esame priimti į NATO ir Europos Sąjungą. „Mes atvirai ir drąsiai galime žiūrėti žmonėms į akis, oponentų klausti, ką jūs padarėte dėl Lietuvos? Mūsų pozicija – išsaugoti Lietuvą su savo vertybėmis, stengtis, kad ji išliktų, kad neištirptų Europos Sąjungoje. Lietuva jau dabar yra lyderė. Ji ir bus pirmąja, bet ne paskutine ES. Kylant ekonomikai, kils žmonių pragyvenimo lygis“, – teigė R.Dagys. E.Zingeris pabrėžė: „Tėvynės sąjunga savo idealų neišduos: jos nariai netaps cinikais, populistais, nepradės švepluoti, kalbėti „Dviračio žynių“ žargonu. Reikia žmonėms aiškinti klasikinių partijų vertybes“.

Kilo klausimas: kaip aiškinti? Iš patirties žinome, kad kalbos per radiją ir televiziją nėra itin efektyvios. Veiksmingiausias yra atviras bendravimas su žmonėmis. Reikėtų sukrusti meniniams kolektyvams, pasiekti atokiausias parapijas, po šv. Mišių pabendrauti su žmonėmis, atsakyti į pateiktus klausimus, bandyti įveikti politikų atitrūkimą nuo rinkėjų. Tikslinga Tėvynės sąjungos skyriuose surengti diskusijas, patiems išsiaiškinti tai, dėl ko abejojama. TS poziciją turėtų išgirsti kuo daugiau žmonių.

Aldona KAČERAUSKIENĖ


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija