"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 24 d., Nr. 6 (75)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Negailestingi, bet teisingi vertinimai

Rusijos prezidento rinkimų išvakarėse žinomas Rusijos politikas, M.Gorbačiovo „perestroikos“ architektas Aleksandras Jakovlevas, pastaruoju metu ne kartą įspėjęs Rusijos žmones ir pasaulį apie gresiantį autoritarinio režimo pavojų ir demokratijos laidotuves Rusijoje, davė interviu Vokietijos laikraščio „Welt am Sonntag“ žurnalistui Jensenui Hartmanui.


Kokią nacionalinę idėją dabar kuria Rusija?

Dabar tokia idėja – valstybinės valdžios stiprinimas. Tačiau reikia paaiškinti žmonėms, kaip visa tai turi vykti: prievartos ir jėgos pagalba ar vystant demokratiją įstatymų pagrindu. Vyrauja klaidinga nuomonė, kad demokratija yra bejėgė. Tačiau demokratija yra kur kas stipresnė: ji padaro tvarką, turi apibrėžtas taisykles.

Kaip jūs vertinate V.Putino veiklos laikotarpį?

Jis jau prezidentauja ketverius metus, tačiau nieko nepasiekė. Norėtųsi, kad per ateinančius ketverius metus iš tiesų atkurtų demokratinius institutus ir teisinę valstybę.

Jūs gerai žinote valdžios mechanizmus. Kas šiandien Rusijoje priima sprendimus – prezidentas ar jo aplinka?

Prezidentas turi nepaprastai didžiulę valdžią. Šis V.Putino režimas labai primena absoliutizmą. Prezidentas turi savo rankose kišeninę Dūmą, o aplink save subūrė absoliučiai paklusnius valdininkus.

Jūs tikriausiai turite galvoje Federalinę saugumo tarnybą, iš kurios išėjo pats V.Putinas, ir tai, kad iš saugumiečių jis pasirenka valdžios kadrus?

Žinoma, pirmiausia FST, o taip pat visą prezidento administraciją. Ten dabar sėdi kur kas daugiau žmonių, nei anksčiau būdavo SSKP centro komitete, nors valstybė sumažėjusi du kartus. Biurokratijos mastelių net neįmanoma įsivaizduoti.

Ar Rusijoje demokratija išvis įmanoma?

Mane labai neramina paskutinieji Valstybės Dūmos rinkimai. Vienpartinė sistema, įsigalinti Rusijoje, - tai kritimo pradžia. Aš labai bijau tokios sistemos. Dabar kiekvienas, turintis pinigų, gali sau leisti turėti Dūmoje savo deputatą.

O kaip prezidento rinkimai? Jie irgi nešvarūs?

Apie tuos rinkimus jau pasipylė anekdotai. Man įsiminė vienas: „Pasakyk, Kolia, kai mes rytoj eisime balsuoti už Putiną, už ką tu atiduosi savo balsą?“ Politiniai anekdotai vėl tapo aktualūs, o tai gana blogas ženklas, nes jie atsiranda tiktai esant totalitariniam režimui.

Žodis demokratija Rusijoje turi negatyvų atspalvį. Ką neteisingai padarė demokratija pastaraisiais metais?

Mes patys esame kalti, kad padarėme pernelyg daug klaidų. Pavyzdžiui, B.Jelcinui pirmiausia reikėjo uždrausti komunistų partiją. Tai nusikalstama organizacija. Be to, būtinai reikėjo paskelbti už įstatymo ribų Staliną ir Leniną už jų padarytus baisius nusikaltimus žmoniškumui. Užuot tai padarius, iki šiol propaguojamas šių nusikaltėlių kultas.

Ar Vakarai turi bijoti Rusijos?

Jums nereikia bijoti. Vakarai privalo kalbėtis su Rusija ir nuolat priminti Rusijos politinei vadovybei, jog tai, kas dabar vyksta Rusijoje, - ne demokratija. Žinoma, ir mes patys neturime sėdėti sudėję rankas.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija