"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. kovo 24 d., Nr. 6 (75)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusijos energetikos reforma gali
pabloginti šios ūkio šakos būklę

Neseniai JAV įvykusi elektros perdavimo linijų avarija patvirtino daugelio specialistų jau ne kartą pareikštus būgštavimus, kad šios šalies energetinė sistema gerokai pasenusi. Tuo neabejoja ir pats prezidentas Dž.Bušas.

„Heritage“ fondo ekspertas Dž.Karafanas pagrindiniu JAV energetinės sistemos privalumu įvardija galimybę tiekti elektros energiją milžiniškais kiekiais bei atstumais. Dėl šios priežasties bet kurioje valstijoje gali veikti stambios pramonės įmonės. Vieninga energetinė sistema JAV buvo sukurta maždaug prieš 20 metų, Kongresui priėmus įstatymą dėl elektros energijos rinkos demonopolizavimo. Įsigaliojus įstatymui, pastatyta dešimtys naujų elektrinių, elektros energijos kaina gerokai sumažėjo ir atsirado sąlygiškai laisva energetikos rinka. Sąlygiškumui įtakos turėjo ribotos elektros skirstomųjų tinklų galimybės bei norinčios išlaikyti monopolinę padėtį vietinės bendrovės. Skelbiama, kad dabar JAV pagaminama 30 proc. elektros energijos daugiau nei suvartojama, tačiau silpnąja grandinės dalimi ir toliau išlieka elektros energijos tiekimas vartotojams.

JAV elektros energijos gamintojams yra nustatyti tam tikri reikalavimai, siekiant užtikrinti gamybos saugumą. Tam tikrus papildomus reikalavimus turi teisę pateikti ir vietinės savivaldos organai. Deja, nėra vieningos visai šaliai federalinės institucijos, kuri pajėgtų kontroliuoti visą jos energetikos sistemą.

Neseniai JAV ir Kanadoje įvykusi elektros perdavimo sistemos avarija sudomino daugelio šalių energetikos ekspertus. Teigiama, kad artimiausiu metu Rusijai panašių problemų negresia. Tačiau ne vienam specialistui kelia nerimą Rusijos energetikos sistemos reforma, po kurios situacija gali pablogėti.

Rusijos energetikos specialistai priėjo prie išvados, jog JAV įvykusi avarija buvo neišvengiama. Pastaraisiais metais JAV energetinės kompanijos didino gamybos apimtis nė kiek neatsižvelgdamos į perdavimo linijų būklę. Rusijoje, pasak pačių rusų energetikų, tokie incidentai neįmanomi. Neva Rusijoje elektros tiekimas vykdomas visiškai kitaip, o ir perdavimo linijoms skiriamas kur kas didesnis dėmesys. Buvęs energetikos ministro pavaduotojas V.Kudriavas tikina esą į tai atsižvelgta dar projektuojant šią sistemą. Net 85 proc. Rusijos regionų patys nepajėgūs pagaminti tiek elektros energijos, kad jos užtektų būtiniems poreikiams. Naujoji energetikos reforma panaikins monopolį. Valstybė ir toliau išliks elektros perdavimo tinklų savininku bei valdytoju. Elektros energijos gamybai būtini įrengimai netrukus bus privatizuoti ir taps naujųjų šeimininkų nuosavybe. Vyriausybė tikisi pritraukti kuo daugiau investicijų, sukurti energetikos rinkoje konkurencines sąlygas bei sumažinti elektros energijos kainą vartotojams. Daugelis tuo linkę abejoti.

Rusijos prezidento patarėjas ekonomikos klausimais A.Ilarionovas yra įsitikinęs, kad JAV ir Kanadą ištikusi nelaimė dar kartą įrodė, jog Rusijoje reformuojant energetinę sistemą pasirinktas toli gražu ne pats geriausias būdas. Reformai nepritariantieji atranda ne vieną silpną vietą. Tačiau dėl vieno sutinkama – vieningos Rusijos energetinės sistemos sugriovimas sumažins jos patikimumą. Prieš griebiantis drastiškų permainų verčiau derėtų pasimokyti iš kitose valstybėse padarytų klaidų. Dar nė vienoje pasaulio valstybėje nepavyko akimirksniu pagerinti energetikos ūkio liberalizavus rinką. Kinija, kurios elektros energijos gamybos apimtys net 20 kartų lenkia Rusiją, taip pat ir kitos energetikos situaciją norinčios pagerinti šalys, pavyzdžiui, Vietnamas ar Iranas, energetikos sistemos nelinkusios privatizuoti. JAV taip pat planuojama kurti valstybinę programą.

Tuo tarpu prezidento patarėjas A.Ilarionovas teigia, jog, pasibaigus reformai Rusijoje, energetinė šios šalies sistema neišvengs amerikiečiams kylančių problemų. Pasak jo, nelaimę didele dalimi lėmė tai, kad daugelis valstijų yra priėmusios įstatymus, ribojančius investicijas elektros skirstomiesiems tinklams. Po įvykusio incidento beveik visi JAV energetikos sistemą kontroliuojantys pareigūnai pripažino, jog būtina didinti investicijas, rezervinius pajėgumus bei tolygiai paskirstyti elektros energijos gamybą ir paskirstymą pagal atskirų valstijų poreikius. Rusijoje įstatymų leidėjams pateiktame energetikos sistemos reformos projekte lygiai taip pat griežtai ribojamos ir, net galima sakyti, visai uždraustos investicijos į elektros skirstomuosius tinklus, kurie tarsi pridedami prie privatizuojamų elektros gamintojų.

Jei pačios pesimistiškiausios specialistų prognozės išsipildytų ir Rusijoje įvyktų milžiniška elektros perdavimo linijų avarija, šalis nesugebėtų išspęsti iškilusių problemų. Buvęs Rusijos energetikos ministro pavaduotojas V.Kudriavas sako, kad įvykusi nelaimė iš amerikiečių kuriam laikui atėmė komfortą. Panaši nelaimė Rusijoje kainuotų milijonus gyvybių, ypač jei tai įvyktų žiemą.

Rusijos vyriausybė ir parlamentas nepaiso įspėjimų apie galimas energetikos sistemos reformos pasekmes ir nežada atsisakyti savo planų. Jau priimti visi reformos pradžiai būtini įstatymai, vyriausybė patvirtino veiksmų planą. Oficialiai teigiama, kad reforma vykdoma pagal nustatytą grafiką ir jos neva jau niekas nesustabdys.

Gražina MINKAUSKAITĖ


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija