"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. liepos 21 d., Nr. 14 (83)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prezidentas susitiko
su užsienio šalių atstovais

Prezidentas Vladas Adamkus
ir užsienio reikalų ministras
Antanas Valionis (kairėje)
su Lietuvoje akredituotų
užsienio šalių diplomatais.
Antras iš kairės – diplomatinio
korpuso vadovas nuncijus
arkivyskupas Peteris
Stefanas Zurbriggenas

Prezidentas Valdas Adamkus priėmė Lietuvoje akredituotų užsienio šalių diplomatinių atstovybių vadovus. Per susitikimą su diplomatais V.Adamkus padėkojo ambasadoriams už paramą ir bendradarbiavimą Lietuvos kelyje į euroatlantinę šeimą bei žadėjo daryti viską, kad šalies įsiliejimas į šią bendriją taptų ilgalaike, abipusiškai naudinga ir lygiaverte partneryste.

„Lietuvos narystė Europos Sąjungoje kokybiškai keičia mūsų dalyvavimą regiono ir pasaulio politikoje. Įsitraukusi į Europos reikalus, Lietuva galės aktyviau plėtoti kaimyninius santykius ir bendradarbiavimą regione, dalyvauti formuluojant ir įgyvendinant Europos Sąjungos kaimynystės politiką“, - pažymėjo šalies vadovas. Pasak jo, svarbu, kad Europos Sąjunga bei NATO ir toliau plėstųsi. V. Adamkaus žodžiais, Lietuva rems valstybes, siekiančias eiti Europos keliu. „Jų sėkmė ir demokratinės permainos užtikrins ir mūsų sėkmę. Tai Europos dabarties ir ateities pamatas“, - tvirtino Prezidentas. Jis taip pat pareiškė matąs Lietuvą regioninio bendradarbiavimo „traukos centru“. „Lietuva ir toliau sieks stiprinti savo vaidmenį regione per narystės Europos Sąjungoje ir NATO kokybę ir paramą Rytų Europos valstybėms. Demokratiška Ukraina, jos narystė Europos Sąjungoje ir NATO - tai strateginis Lietuvos interesas. Mūsų viltis - kad Baltarusija, Moldova susies savo ateitį su europiniu bendradarbiavimu“, - sakė V. Adamkus. Anot Prezidento, vienas iš Lietuvos užsienio politikos prioritetų - draugiškų kaimyninių santykių su Rusija plėtra ir glaudus bendradarbiavimas su Kaliningrado sritimi. Lietuva aktyviai dalyvaus Europos Sąjungos ir NATO dialoge su Rusija. Augant Europos Sąjungos ir Rusijos prekybai, didėjant ekonominiam ir energetiniam bendradarbiavimui, atviro ir lygiaverčio dialogo sėkme suinteresuotos visos pusės, ypač Lietuva. „Esu įsitikinęs, kad glaudesnė Rusijos partnerystė su Vakarų pasauliu atvertų naujas galimybes verslui ir žmonėms“, - pažymėjo valstybės vadovas.

Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Dmitrijus Cvetkovas pripažino, kad Lietuvos užsienio politika yra koreguojama. Tai, jo žodžiais, susiję su naryste Europos Sąjungoje. Jis atkreipė dėmesį į Prezidento V. Adamkaus idėją, kad Lietuva turėtų tapti regiono traukos centru. „Stebėsime, kaip ši idėja bus įgyvendinama“, - sakė D. Cvetkovas.

Po Prezidento susitikimo su užsienio diplomatais jame dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis apibūdino V. Adamkaus įvardytus šalies užsienio politikos prioritetus vienu sakiniu: Lietuva turinti tapti regioninės traukos centru. „Būdami sankryžoje tarp Rytų ir Vakarų, galime vaidinti aktyvų vaidmenį“, - pridūrė ministras.

Prezidentą per susitikimą pasveikino ir sėkmės palinkėjo diplomatinio korpuso vadovas apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stefanas Zurbriggenas.

Pagal Eltą

Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija