"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 16 (85)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pasaulio lietuvių bendruomenės suvažiavimas

Suvažiavimo dalyviai
Birštono „Versmės“ sanatorijoje

Rugpjūčio 19 dieną Birštone baigėsi Pasaulio lietuvių bendruomenės kraštų pirmininkų, atstovų ir delegatų suvažiavimas, kuriame dalyvavo apie 100 dalyvių iš 28 pasaulio šalių – Airijos, Argentinos, Australijos, Baltarusijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Kanados, Karaliaučiaus krašto, Kazachstano, Kolumbijos, Latvijos, Lenkijos, Moldovos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos, Venesuelos, Vengrijos, Vokietijos. Iš viso pasaulyje yra 34 lietuvių bendruomenės.

Suvažiavime buvo svarstyta daug aktualių ir išeivių bendruomenėms, ir Lietuvai klausimų. Pirmąją dieną dalyviai klausėsi ataskaitinių pranešimų. Juos pateikė PLB valdybos pirmininkas Gabrielius Žemkalnis, PLJS valdybos narys Rimas Baliulis, Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie LR Vyriausybės generalinis direktorius Antanas Petrauskas, apie sielovados darbą ir problemas išeivijoje kalbėjo PLB valdybos vicepirmininkas prelatas Edis Putrimas. Užsienio reikalų ministerijos patarėjas išeivijos klausimais Rimantas Morkvėnas suvažiavimui pateikė pranešimą „Lietuvos Respublikos atstovybių užsienyje darbas su lietuvių bendruomenėmis“.

Antroji diena buvo skirta diskusijoms darbo grupėse bei PLB vizijai bei misijai aptarti.

Trečioji diena buvo skirta socialiniams ir žiniasklaidos klausimams. Pranešimus suvažiavimui pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Violeta Murauskaitė bei Socialinių įstaigų priežiūros ir audito departamento direktorius Aivydas Keršulis. Suvažiavimo dalyviai taip pat lankėsi Marijampolėje, Kudirkos Naumiestyje, Ožkabaliuose.

Ketvirtąją dieną buvo įvertintas suvažiavimo darbas, priimtas bendras dalyvių nutarimas.

Išsamiau apie suvažiavimą rašysime kitą trečiadienį.

Kazimieras Dobkevičius

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija