"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 16 (85)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Briuselyje pirmąkart susirinko naujoji Europos Komisija

Komisarė iš Lietuvos Dalia
Grybauskaitė (dešinėje)
spaudžia ranką Austrijos
atstovei Europos Komisijoje
Benitai Ferero Valdner
(kairėje) prieš susirinkimą
Briuselyje

Paskirtasis Europos Komisijos
pirmininkas Žozė Manuelis
Barozas (pirmoje eilėje
penktas iš kairės)
ir jo komandos nariai
komisarai penktadienį
susirinko Briuselyje
EPA-ELTA nuotrauka

Būsimasis Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žozė Manuelis Barozas Briuselyje paskelbė, kokios pareigos teks kiekvienam iš komisarų. Štai visa Europos Komisijos sudėtis: pirmininkas - portugalas Žozė Manuelis Barozas; vicepirmininkė, institucinių ryšių ir komunikacijos komisarė - švedė Margo Valstriom; vicepirmininkas, įmonių ir pramonės komisaras - vokietis Giunteris Ferhoigenas; vicepirmininkas, transporto komisaras - prancūzas Žakas Baro; vicepirmininkas, administracijos, audito ir antikorupcijos komisaras - estas Symas Kalasas; vicepirmininkas, teisingumo ir vidaus reikalų komisaras - italas Rokas Butiljonė.

Kiti komisarai: Informacinės visuomenės ir žiniasklaidos - liuksemburgietė Vivian Reding; Aplinkos - graikas Stavrosas Dimas; Ekonomikos ir monetarinės politikos - ispanas Choakinas Almunija; Regioninės politikos - lenkė Danuta Hiubner; Žvejybos ir jūrų reikalų - maltietis Džo Borgas; Finansinių programų ir biudžeto - lietuvė Dalia Grybauskaitė; Mokslo ir tyrimų - slovėnas Janecas Potočnikas; Švietimo ir kultūros - slovakas Janas Figelis; Sveikatos ir vartotojų reikalų - kiprietis Markosas Kiprianus; Plėtros - suomis Olis Rėnas; Humanitarinės pagalbos - belgas Luji Mišelis; Energetikos - vengras Laslas Kovačas; Konkurencijos - nyderlandietė Nelė Kroes; Žemės ūkio - danė Marian Fišer Biol; Išorinių ryšių - austrė Benita Ferero Valdner; Vidaus rinkos - airis Čarlis Makryvis; Darbo ir socialinės politikos - čekas Vladimiras Špidla; Prekybos - britas Piteris Mandelsonas; Mokesčių ir muitų - latvė Ingrida Udrė.

Prieš paskelbiant EK sudėtį, Europos politikos centro vadovas Džonas Palmeris sakė: „Žmonės laukia įrodymų, jog pirmininkas elgsis nepriklausomai, nenusileis didžiųjų valstybių spaudimui. Jei bus bent koks ženklas, jog jis pasidavė, būtų blogai". Dž. Palmeris pabrėžė, kad „daug kas statoma ant kortos, nes ateinantys penkeri metai bus lemiami formuojant ateities Europos projektą".

Komentuodamas savo pasirinkimą, išrinktasis Europos Komisijos (EK) pirmininkas Ž.M.Barozas Briuselyje paskelbė, kokias pareigas nuo lapkričio 1 dienos turės kiekvienas iš komisarų, iškėlęs į aukštą konkurencijos reikalų komisaro postą olandę Nelę Kroes ir atsilaikęs ES didžiųjų valstybių spaudimui. Ž.M.Barozas pareiškė, kad jo vadovaujama Komisija sieks klestėjimo, solidarumo ir saugumo 25 narių bloko šalyse. „Prioritetas - padaryti taip, kad Europą suprastų jos piliečiai", - pabrėžė jis. Nyderlandų atstovė N. Kroes bus pirmoji moteris, vadovausianti konkurencijos padaliniui, kuriame sprendžiami daugelio milijardų eurų panaudojimo klausimai. „Ji turi tam reikalingų savarankiškumo bruožų", - sakė Ž. M. Barozas. Labai atidžiai buvo stebima, kam atiteks su finansų reikalais susiję postai - konkurencijos, prekybos, ekonomikos ir monetarinės politikos bei vidaus rinkos. Nelengva buvo Ž. M. Barozui atlaikyti didžiųjų valstybių spaudimui; atrodo, jis bus ištvėręs tai.

Tuo tarpu penktadienį Briuselyje pirmąkart susirinko naujoji Europos Komisija. Ji surengė neformalias derybas dėl visų veiksmų, būtinų atlikti iki lapkričio 1 dienos, kai Komisija stos į tarnybą. Nebuvo tikimasi, jog susirinkime būtų aptarti kokie nors esminiai politiniai klausimai. Tai buvo labiau pažintinė sesija 25 komisarams, iš kurių keli yra visiškai nauji „žaidėjai". Per artimiausius du mėnesius, kol pradės tarnybą, visi komisarai privalės atlikti ne vieną administracinę, tačiau svarbią procedūrą.

Vienas pirmųjų jų laukiančių veiksmų, kuriam didelį dėmesį skirs Komisijos pirmininkas Ž.M.Barozas, - oficialus komisarų interesų išdėstymas. Pagal ES taisykles jie privalo deklaruoti visus su Komisija nesusijusius veiksmus, finansinį turtą bei papasakoti apie savo sutuoktinių veiklą. Apie komisarų politinį tinkamumą galutinį sprendimą priims Ž. M. Barozas.

Kitas svarbus etapas - atsakinėjimo į Europos Parlamento kiekvienam komisarui parengtas anketas pradžia. Kad atsakytų į anketose pateiktus klausimus, kurių dalis bus ypač techniniai, jie privalės pradėti dirbti su ekspertais savo generalinėje direkcijoje.

Kitas klausimas, į kurį per šešių valandų susirinkimą svarstė naujoji komanda, - personalo samdymas. Kiekvienam komisarui leidžiama savo personalo komandoje turėti iki šešių asmenų. Iš jų pusė gali būti iš komisarų valstybės, tačiau kiti turi būti kitų tautybių. Svarbiausi iš šių darbuotojų bus komisaro grupės vadovas ir grupės vadovo pavaduotojas. Jie taip pat negali būti iš komisaro gimtosios šalies. Personalo komandos patars savo komisarams visų Komisijos politinių sričių klausimais.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija