"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 16 (85)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Didmeistris nori tapti vokiečiu

Petras KATINAS

Nepaisant to, kad ne tik sportinė pasaulio spauda, bet ir visa žiniasklaida užpildyta pranešimais ir prognozėmis iš Atėnų Olimpiados, pastaruoju metu labai daug rašoma apie buvusį pasaulio šachmatų čempioną amerikietį Robertą Fišerį. Vadintas šachmatų genijumi ir pagarsėjęs įvairiomis savo keistenybėmis, R.Fišeris dabar bijo sugrįžti į JAV. Mat tėvynėje jo laukia dešimt metų kalėjimo ir 250 tūkst. dolerių bauda už tai, kad jis 1992 metais sužaidė šachmatų mačą su buvusiu SSRS didmeistriu Borisu Spaskiu buvusioje Jugoslavijoje. Iškovojęs pasaulio šachmatų karūną 1972 metais R.Fišeris buvo paskelbtas „šaltojo karo“ didvyriu, atėmusiu šachmatų karūną iš sovietinių didmeistrių monopolijos. Ir štai vėl sužaidęs mačą su tuo pačiu B.Spaskiu po 20 metų ir uždirbęs už jį keturis milijonus dolerių, R.Fišeris, vadintas „nenugalimuoju Bobiu“, pažeidė JAV įstatymus, nes tuo metu Vašingtonas buvo paskelbęs sankcijas Belgrado režimui.

Beje, R.Fišeris nuo to laiko ir negalėjo vykti namo. Priešingai, kur tik beįmanydamas, jis plūdo savo tėvynę paskutiniais žodžiais, net labiau už islamo fanatikus. Šachmatininkas karštai sveikino tragiškosios rugsėjo 11-osios teroro aktus Niujorke ir gailėjosi, kad nebuvo sunaikinta dar daugiau dangoraižių. Be to, jis nuolat žarstė interviu visiems žiniasklaidos kanalams, teigdamas, kad dėl visų Jungtinių Valstijų nelaimių kalti yra žydai, užgrobę valdžią visose svarbiausiose JAV institucijose. Beje, pats R.Fišeris yra žydiškos kilmės. Neseniai jis buvo sulaikytas Japonijos sostinės Tokijo oro uoste, kai bandė išskristi į Filipinus pas ten gyvenančią dukrą naudodamasis jau seniai anuliuotu JAV piliečio pasu.

Patys japonai neturi didelių pretenzijų R.Fišeriui, nors jis ir susimušė su policininkais, vežusiais didmeistrį į emigracinį kalėjimą. Priešingai, R.Fišeris Japonijoje netgi turi savo verslą: garsioji „Seiko“ kompanija jo pagalba pagamino ir išleido populiarius šachmatų laikrodžius. Tačiau pagal galiojančius įstatymus bei Japonijos ir JAV susitarimus, R.Fišeris turi būti deportuotas į tėvynę, kur jam, be abejonės, bus primintos visos jo padarytos nuodėmės.

Labai išsigandęs tokios perspektyvos legendinis šachmatų didmeistris, pasak vieno JAV laikraščio, padarė „ėjimą žirgu“. Jis per savo advokatus pranešė, kad esąs vokietis savo kilme ir paprašė Vokietijos vyriausybės suteikti jam pilietybę. Iš tiesų R.Fišerio tėvas Hansas Gerhardas Fišeris gimė Vokietijoje, o Roberto gimimo metu, nors ir gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose, tebebuvo Vokietijos piliečiu.

Tuo pačiu metu 61 metų R.Fišeris kreipėsi į Japonijos vyriausybę prašydamas suteikti jam politinį prieglobstį. Jeigu abu šie jo sumanymai – „ėjimai žirgu“ nepavyks, „legendinis Bobis“ turi dar ir atsarginių variantų. Juodkalnijos prezidentas Filipas Vujanovičius pareiškė, kad jis pasirengęs suteikti R.Fišeriui politinį prieglobstį. O Serbijos, sudariusios su Juodkalnija federacinę sutartį, užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Belgradas neprieštarautų, jeigu R.Fišeris pareikštų norą tapti Serbijos piliečiu. Taigi bet kokiu atveju R.Fišerio perdavimas JAV gali užtrukti kelis mėnesius ar net metus. „Aišku, jis prarado valdovę, tačiau tai dar ne šachmatų partijos pralaimėjimas. Žaidimas tęsiasi“, - pareiškė šachmatų didmeistrio advokatas Džonas Bosničius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija