"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 16 (85)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Norvegai vis dar nenori stoti į Europos Sąjungą

Pirmą kartą po dvejų metų norvegai nepritaria stojimui į Europos Sąjungą (ES). Išblėso su ES plėtra susijęs jų entuziazmas - tą parodė apklausos duomenys. „Sentio-Norstat“ apklausos rezultatai, išspausdinti trijuose Norvegijos laikraščiuose, atskleidžia, kad 45 proc. norvegų nepritaria narystei ES, 42 proc. - pritaria ir 13 proc. - nėra apsisprendę. Per panašią apklausą birželį 47 proc. Norvegijos gyventojų pritarė šalies narystei ES, o 38 proc. - ne. Nuo 2002 metų rugpjūčio tai buvo pirma apklausa, kurioje dauguma pasisakė prieš stojimą į Europos Sąjungą.

1972 ir 1994 metais referendumuose dėl stojimo į ES norvegai balsavo „prieš“. Tačiau už narystę ES pasisakančios šalies partijos vis dar tikisi po 2005 metų rugsėjį vysiančių visuotinių rinkimų surengti kitą referendumą.

Apklausos rengėjai sako, kad nuomonės pasikeitimas gali būti trumpalaikis, tačiau ES priešininkai teigia, kad apklausoje atsispindi daugelio ES gyventojų skepticizmas dėl naujos ES Konstitucijos ir abejonių, ar ES netapo per daug didelė po to, kai gegužę prie buvusių penkiolikos šalių narių prisijungė dar dešimt. Tačiau „Sentio-Norstat“ generalinis direktorius sakė, kad yra sunku nustatyti ilgalaikę tendenciją iš apklausos, kurioje dalyvavo tūkstantis norvegų ir kuri vyko nuo liepos 27 iki rugpjūčio 1 dienos. Apklausos rengėjai mano, kad anksčiau išreikšta teigiama nuomonė dėl stojimo į ES atspindėjo norvegų norą nebūti atskirtiems nuo Europos, kai Rytų Europos bei Viduržemio jūros šalys prisijungė prie ES.

Tačiau dabar naftos dėka Norvegija yra turtinga ir gali apsieiti be ES pagalbos. Norvegija per dieną išgauna apie tris milijonus barelių naftos ir tarp naftą eksportuojančių šalių užima trečią vietą pasaulyje, nusileisdama tik Saudo Arabijai ir Rusijai. Jungtinių Tautų atliktame tyrime buvo nustatyta, kad Norvegijoje gyventi yra geriausia, remiantis tokiais kriterijais kaip turtas ir sveikatos apsauga. Tokios nuomonės jau vyrauja net ketverius metus.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija