"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prorusiškai nusiteikę populistai laimi rinkimus Lietuvoje

Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ rašo, kad V.Uspaskich partijos pasirodymas politinėje scenoje nebuvo netikėtas. Jis jau seniai mėgino patekti į politikos salonus, bet politikai nenorėjo jo įsileisti. Todėl nusprendė pats paimti valdžią - įkūrė ir finansuoja Darbo partiją, pažymi laikraščio korespondentas Jacekas J. Komaras.

Vis dėlto didžiulė naujos partijos sėkmė turi stebinti. V. Uspaskich remia rinkėjai, įsitikinę, kad šalį valdo korumpuota politiškai ir ekonomiškai susijusių žmonių klika. Šie rinkėjai anksčiau parodė pasitikėjimą Rolandu Paksu. Bet parlamentas pašalino R. Paksą iš posto dėl piktnaudžiavimo pareigomis ir labai painių ryšių su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, tad dabar didelė dalis Lietuvos politika nusivylusių rinkėjų perorientavo savo simpatijas į Darbo partiją. V. Uspaskich lengva ranka žada didesnes pensijas ir algas, spartų neturtingiausių žmonių gyvenimo gerėjimą. Bet tuo pat metu jis žada verslininkams mažesnius mokesčius ir geresnes verslo sąlygas.

Atsakomybė už didėjantį jo populiarumą tenka ir žiniasklaidai, kuri noriai rodė blogai ir su juokingu akcentu lietuviškai kalbantį, bet užtat paprastai besielgiantį ir charizmatišką V. Uspaskich. Jis taip pat tapo humoristinių laidų personažu - tai tik dar labiau padidino jo populiarumą.

Kaip pabrėžia „Gazeta Wyborcza“, V. Uspaskich savo milijonus susikrovė pardavinėdamas Rusijos dujas Lietuvoje. Pasak žiniasklaidos, jis susijęs su koncernu „Gazprom“ ir laikomas prorusiškai nusiteikusiu politiku. Dešinieji politikai netgi tiesiai sako, kad V. Uspaskich yra Kremliaus žmogus, o jo užduotis - pajungti Lietuvą Rusijai. Bet jis pats pastaruoju metu duoda suprasti, kad užsienio politika jo nedomina, jį labiau traukia ūkis.

Vladimiras Sokoras – buvusių sovietinių respublikų specialistas, fondo „Jamestown“ fondo bendradarbis ir nuolatinis amerikiečių dienraščio „Wall Street Journal“ autorius fondo tinklalapyje paskelbtame straipsnyje svarsto naujos jėgos Lietuvos politinėje padangėje – Darbo partijos ateities perspektyvas.

V.Sokoras teigia, kad Darbo partijos vadovas gali pasekti ir nušalintojo prezidento R. Pakso pavyzdžiu. „Jis gali bandyti atsisakyti parlamentinės demokratijos, rinkos ekonomikos ir euroatlantinės integracijos dėl ekonominio klientiškumo - pažįstamų ir draugų protegavimo - ir ekonominių bei politinių ryšių su Rusija stiprinimo“, – rašo apžvalgininkas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija