"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Baltijos valstybės neskolingos Rusijai

Rusijos atstovų keliamas turtines pretenzijas Baltijos šalims Lietuvos ir Estijos prezidentai vadina visiškai nepagrįstomis. Lietuvoje viešėjęs Estijos prezidentas Arnoldas Riuitelis tokius pareiškimus pavadino politine propaganda. Estijos vadovo teigimu, patirtus nuostolius nesunku suskaičiuoti atsigręžus atgal.

„1939 metais Estijos lygis buvo kaip ir Suomijos. Mes nebūtume praradę tam tikrų galimybių, jei Estija nebūtų buvusi okupuota. Tai buvo Molotovo-Ribentropo pakto pasekmė. Labai neteisinga iš Rusijos pusės teikti tokius reikalavimus. Manau, kad tai yra politinė propaganda“, - sakė A. Riuitelis.

Prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, jog būtent Baltijos valstybės gali pateikti kur kas didesnes sąskaitas dėl sovietų okupacijos laikotarpiu patirtų nuostolių.

„Jei kam ir būtų galima pateikti reikalavimus dėl skolos grąžinimo, tai Lietuva neabejotinai galėtų pateikti dar didesnę sąskaitą už visus okupacijos laikus“, - sakė V. Adamkus.

Paklaustas, ar Lietuva turėtų reikalauti nuostolių atlyginimo iš Rusijos, prezidentas teigė, jog šį klausimą reikėtų svarstyti visiems bendrai.

„Manau čia turėtų būti mūsų valstybės vieningas nusistatymas. Tas klausimas nėra svarstytas. O jei kalbėtume apie visas karo metu padarytas žalas, tokie reikalavimai galėtų būti pateikti už sužlugdytus gyvenimus, valstybę ir patirtus materialinius nuostolius“, - sakė V. Adamkus.

Estijos vadovas A. Riuitelis savo ruožtu teigė, jog apie žalos atlyginimą yra kalbama, yra žinomi ir konkretūs skaičiai. „Manau, kad mūsų žmonės ir tautos džiaugtųsi, jei Rusija žengtų demokratijos keliu, turiu galvoje jos geresnį vystymąsi“, - teigė A. Riuitelis.

Neseniai Rusijos audito rūmai paskelbė, jog tarp Rusijos ir Baltijos šalių tebelieka neišspręsti tarpusavio finansiniai ir turtiniai klausimai, susiję su Sovietų Sąjungos iširimu, taip pat ir dėl jos užsienio skolos. Rusijos audito rūmų nuomone, taip pat nėra išspręsti klausimai dėl kompensacijų už Baltijos šalyse likusį Rusijos kariuomenės turtą. Tokios išvados pateiktos Federaliniam susirinkimui, vyriausybei ir prezidento Vladimiro Putino administracijai.

Lietuva ir Estija yra įvertinusios sovietų okupacijos padarytos žalos dydį. Lietuvos Seimas yra priėmęs sovietų okupacijos žalos atlyginimo įstatymą, kuris įpareigoja Lietuvos Vyriausybę derėtis su Rusija dėl žalos atlyginimo.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija