"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Imtis griežtesnės politikos Rusijos atžvilgiu

Europarlamentarė Laima Andrikienė ragina imtis griežtesnės politikos Rusijos atžvilgiu. Iš Europos Parlamento tribūnos parlamentarė Laima Andrikienė apgailestavo, kad ir dabar Rusijos vyriausybė žaidžia nesąžiningą žaidimą, ypač prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, įvyksiantį lapkričio 11 dieną. „Turiu galvoje Rusijos reikalavimus, kad kai kurios valstybės, dabartinės Europos Sąjungos narės, kurios penkiasdešimt metų buvo neteisėtai okupuotos Sovietų Sąjungos, sumokėtų milijardus JAV dolerių Rusijai. Pagal tarptautinės teisės normas tokie reikalavimai yra niekiniai ir turi būti nedelsiant atmesti“, - teigė L.Andrikienė. Kitas reikalavimas yra spaudimas atidaryti tranzito koridorių per Lietuvos, t.y. Europos Sąjungos teritoriją. „Šį reikalavimą Rusija pridengia įvairiais projektais, tokiais kaip greitasis traukinys ar supaprastintos muitinės procedūros. Tai yra ne kas kita, kaip Rusijos siekis, kad rusams būtų taikomos išskirtinės sąlygos Europos Sąjungos teritorijoje, o vėliau - ir Šengeno erdvėje“, - pastebėjo L. Andrikienė.

Europos Parlamento užsienio reikalų komitete vyko paskirtosios komisarės, atsakingos už ES išorės ryšius ir Europos kaimynystės politiką, Benitos Ferero Valdner klausymas. Diskusijose dalyvavusi Lietuvos atstovė Europos Parlamente L. Andrikienė pastebėjo, kad būsimoji komisarė, kalbėdama apie ES politiką Rusijos atžvilgiu, buvo už atvirą ir sąžiningą ES dialogą su Rusija.

L. Andrikienė paklausė paskirtosios komisarės, ar ne laikas ES turėti labiau artikuliuotą, aiškią, skaidrią ir griežtesnę politiką Rusijos atžvilgiu, kuri turėtų ir galėtų būti vienu naujosios komisarės prioritetų. B.Ferero Valdner į tai atsakė galinti patikinti komiteto narius, kad Europos Komisija tikrai nevengs griežtų ir sunkių klausimų, ypač tose srityse, kur Europos Sąjunga turi aiškius interesus, ir juos tikrai gins dialoge su Rusija.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija