"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Indijos Tadž Mahalas švenčia
350-ąjį gimtadienį

Indijos Tadž Mahalas
Agros mieste švenčia
350-ąjį gimtadienį
EPA-ELTA nuotrauka

Vienas žymiausių pasaulio paminklų - Indijos Tadž Mahalas rugsėjo pabaigoje šventė 350-ąjį gimtadienį. Kultūros paminklas bei istorinis meilės simbolis buvo tinkamai pagerbtas. Šventė buvo surengta garsiajame Mughalo forte prie balto marmurinio mauzoliejaus Šiaurės Indijoje. Gimtadienio šventė prasidėjo balandžių paleidimu į dangų bei aitvarų rungtynėmis. Vėliau įvyko klasikinės muzikos koncertas.

„Tai yra šešis mėnesius truksiančios šventės, kuria siekiama į Agrą bei Tadž Mahalą pritraukti daug turistų, pradžia, - sakė šventę organizuojantis vyriausybės pareigūnas D. K. Burmanas. - Tai - dalis mūsų strategijos. Nors Tadž Mahalas sulaukia nemažai lankytojų, šio paminklo negalima nustoti reklamuoti. Tai tarsi prekė, kurią jau ir taip gerai perka, tačiau negalima nustoti jos populiarinti“.

Archeologai taip pat ragina leisti lankytojams aplankyti Tadž Mahalą ir nakties metu, šviečiant mėnuliui. Manoma, kad per šventę į Agrą, esančią už 200 km į pietus nuo Delio, atvyko milijonai lankytojų.

Tadž Mahalo gimtadienis sutapo ir su Indijos Aukščiausiojo Teismo posėdžiu, kurio metu buvo nagrinėjamas Utar Pradešo provincijos valdžios prašymas leisti Tadž Mahalą lankytojams apžiūrėti ir po saulėlydžio.

Draudimas lankyti šį monumentą naktį buvo įvestas 1984 metais, gavus pranešimų, jog Tadž Mahalas buvo teroristų taikiniu. Be to, 2000 metais išlaikyti šį draudimą paskatino būgštavimai dėl vietovės apsaugos. Tačiau tai nesutrukdė istoriniam meilės simboliui Tadž Mahalui, kurį per gimdymą mirusiai savo žmonai Mumtaz Mahal pastatė šachas Džachanas, pritraukti po penkiolika tūkstančių lankytojų per dieną.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija