"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mirė prancūzų rašytoja F. Sagan

Rašytoja Fransuaza Sagan
EPA-ELTA nuotrauka

Rugsėjo 24 dieną mirė 69 metų prancūzų rašytoja Fransuaza Sagan. Aštuoniolikos metų išpopuliarėjusi savo pirmuoju romanu “Sveikas, liūdesy”, F. Sagan buvo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio intelektualų simbolis ir gyveno bohemišką gyvenimą, kurį vaizdavo savo kūryboje. Ilgą laiką ji draugavo su prezidentu Fransua Miteranu. Rašytoja buvo nuteista už narkotikų vartojimą ir mokesčių vengimą. Ligoninėje rašytoja praleido kelias paskutines savo gyvenimo dienas ir mirė nuo širdies sutrikimo. Prie jos budėjo sūnus.

Pasiturinčioje šeimoje 1935-aisiais gimusi Fransuaza Koirė rašė pasivadinusi Marselio Prusto veikėjos vardu ir 1954-aisiais susilaukė šlovės romanu “Sveikas, liūdesy” - kūriniu apie išlepusius buržua vaikus. Istorija apie 17-metės mergaitės ketinimus nutraukti savo tėvo sužadėtuves su meiluže laikyta gaivaus oro dvelktelėjimu literatūros pasaulyje ir jis iškart išpopuliarėjo. Vėliau romanas buvo išverstas į daugelį kalbų. F.Sagan taip pat rašė pjeses, garsėjo šaltakraujišku nuobodžiaujančių, amoralių viduriniosios klasės atstovų aprašymu. Jos vaizduojami asmeniniais santykiais nusivylę ir malonumų ėmę ieškoti veikėjai palietė daugelio skaitytojų širdis. Manoma, kad F. Sagan padarė įtaką daugybei po jos rašiusių moterų.

F. Sagan taip pat stojo prieš prisitaikėliškumą. Ji 2002-aisiais buvo pripažinta vengusi mokėti mokesčius ir jai buvo skirta 12 mėnesių laisvės atėmimo lygtinė bausmė už tai, kad valdžiai nedeklaravo maždaug 830 tūkst. eurų .

Prancūzija neteko vienos talentingiausių ir jautriausių rašytojų, iškilios literatūros gyvenimo asmenybės.

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija