"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gruodžio 8 d., Nr. 23 (92)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Amerika yra Amerika

Petras KATINAS

Visi pripažįsta nepaneigiamą faktą, kad Nobelio premijos, skiriamos už pasiekimus įvairiose mokslo srityse, yra savotiškas indikatorius, rodantis apie mokslo lygį ir išsivystymą įvairiose valstybėse. Kaip žinoma, Nobelio premijos skiriamos už laimėjimus ir atradimus bei fundamentalius darbus fizikos, chemijos, fiziologijos ir medicinos, ekonomikos srityse. Beje, yra manančiųjų, kad ekonomika nėra mokslas, tačiau taip iš tiesų nėra. Dar yra Nobelio literatūros ir taikos premijos. Tačiau jos gana dažnai skiriamos konjunktūriniais, politiniais sumetimais. Pakanka priminti Nobelio literatūros premijos laureatą sovietinį rašytoją Michailą Šolochovą, vieną etatinių Kremliaus „lakštingalų“, kurio „Pakeltą velėną“ kiekvienas sovietinis moksleivis privalėjo išmokti vos ne mintinai. Iki šiol tebevyksta ginčai, ar „Pakeltą velėną“ iš tiesų parašė N.Šolochovas. Bet apie tai - jau kita kalba.

Dabar pasaulyje tarp gyvų Nobelio premijos laureatų yra 74 fizikai, 54 chemikai, 66 biologai, 26 ekonomistai. Iš viso – 220 žmonių, kurie pagrįstai vadinami pasaulio mokslo superelitu. Pagal valstybes, kuriose gyvena ir dirba Nobelio premijų laureatai fizikos srityje, be konkurencijos, pirmauja Jungtinės Amerikos Valstijos – 52 laureatai, Šveicarijoje - septyni, Prancūzijoje – trys, po du mokslininkus – Nyderlanduose, Anglijoje, Vokietijoje, Danijoje ir Rusijoje, po vieną – Švedijoje ir Japonijoje.

Pagal mokslo sritis: chemijos srityje – 35 laureatai. Iš jų penki – JAV, keturi – Vokietijoje, trys – Anglijoje, po du – Japonijoje, Šveicarijoje ir Izraelyje, po vieną – Danijoje, Nyderlanduose ir Kanadoje. Biologijos mokslas turi 50 laureatų. Jungtinėse Valstijose, Anglijoje – septyni, Vokietijoje – trys, po du – Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Švedijoje. Ekonomikoje – 21 JAV, trys – Anglijoje, po vieną – Vokietijoje ir Prancūzijoje.

Iš viso Nobelio premijų lygio mokslininkų yra dvylikoje valstybių. Čia be konkurencijos pirmauja JAV – 158 (72 proc. visų laureatų), Anglija (16; 7 proc.), Vokietija (11; 5 proc.), Šveicarija (11; 5 proc.), Prancūzija (7; 3 proc.), Japonija (4; 2 proc.), Švedija (3; 1,3 proc.), Danija (3; 1,3 proc.), Rusija (2; 1 proc.), Nyderlandai (2; 1 proc.), Izraelis (2; 1 proc.), Kanada (1; 0,5 proc.). JAV, Anglija, Vokietija ir Prancūzija turi visų mokslo sričių laureatų. Šis, atrodytų, sausų skaičių sąrašas labai iškalbingas, turint galvoje tai, kad Nobelio premijos mokslo srityje nei konjunktūriniais, nei politiniais sumetimais niekada neskiriamos.

Taigi dvylika iš 92 pasaulio valstybių, esančių Jungtinių Tautų Organizacijos narėmis, turi 800 milijonų gyventojų iš bendro devynių milijardų Žemės gyventojų skaičiaus. Tai beveik sutampa su JAV, Vakarų Europos ir Japonijos „auksiniu milijardu“. Pietų Amerika, Afrika Nobelio premijų žemėlapyje neegzistuoja. Azijai, be Japonijos, atstovauja Rusija ir Izraelis su savo minimaliu Nobelio laureatų skaičiumi. (Čia nepriimama dėmesin Nobelio taikos premija, kuri dažnai suteikiama politizuotai)

Kad ir kaip žiūrėtume, tačiau labiausiai krenta į akis absoliutus JAV dominavimas visose, be išimties, mokslo srityse. Kuo tai būtų galima paaiškinti, yra įvairiausių nuomonių. Tačiau net didžiausi JAV nedraugai pripažįsta, jog toks tiesiog monopolinis JAV pirmavimas yra galingos valstybinės strategijos rezultatas. Visos JAV vyriausybės ir prezidentai nuolat siekė ir siekia, kad JAV visada būtų pirmaujanti pasaulio mokslo ir technikos progreso lyderė. Pasak vieno švedų mokslininko, JAV galybė - ne pirmavimas gamyboje, kurią amerikiečiai pastaruoju metu sėkmingai perkelia į Indiją ar Kiniją, ne finansinė galia, dargi ne galingiausia ir geriausia bei moderniausiai apginkluota armija, o nuolatinis mokslinis progresas. Šioje srityje Jungtinės Valstijos sugebėjo tapti absoliučia ir nepralenkiama lydere ir visiškai nesirengia užleisti tos pozicijos. Šiuo metu visi pripažįsta, jog tas, kas tvirtai pirmauja pasaulio moksle, tas ir valdo pasaulį.

Yra nuomonių, ir jos iš dalies teisingos, kad Jungtinės Valstijos „čiulpia smegenis“ iš viso pasaulio, o iš tiesų nėra tas pagrindinis mokslo variklis, suteikiantis impulsus viso pasaulio mokslui ir progresui. JAV priešininkai labai mėgsta pabrėžti, kad valstybė, kurioje gyvena tiktai 4 proc. Žemės gyventojų, sunaudoja daugiau kaip 40 proc. viso pasaulio resursų. Tačiau stengiamasi nutylėti, jog tie 4 proc. duoda pasauliui per 70 proc. visų mokslinių atradimų, kuriais naudojasi visa žmonija. Nepaisant to, JAV priešininkai atsimoka amerikiečiams už tai aršia neapykanta, Įprasta ir nesikeičiančia moneta, kuria visada stengiamasi sumokėti stipriausiesiems. Tą neapykantą ir pavydą neseniai Rusijos laikraštyje „Rossijskaja gazeta“ apibendrino rusų politologas Leonidas Radzichovskis šiais žodžiais: „Vadovaudamosios savo egoistiniais imperiniais interesais, JAV surinko pas save geriausius viso pasaulio mokslininkus ir sukūrė unikalią mokslinės minties koncentraciją. Nepaisant to, JAV mokslo galybe naudojasi visa žmonija. Žinoma, tiktai ta, kas lieka po JAV“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija