"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. sausio 12 d., Nr. 1 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prancūzų socialistų žaidimai

Ar įsigalios Europos Konstitucija? Šį klausimą spręs 25 ES valstybių žmonės. Vienose valstybėse bus surengti nacionaliniai referendumai, kitose pakaks parlamentų sprendimo.

Štai Prancūzijoje kol kas paskelbė referendumą savo partijos gretose esanti opozicijoje Prancūzijos socialistų partija. Įdomu, kad kitų ES valstybių socialistų ir socialdemokratų partijose tokio klausimo net nekyla. Europos šalių socialistai abiejomis rankomis balsuoja už Europos Konstituciją.

Tad kodėl gi Prancūzijos socialistų partija, oficialiai turinti 120 tūkst. narių, pakvietė savo partiečius ateiti į partijos skyrius ir balsuoti „už“ arba „prieš“? Žinoma, ne visi prancūzų socialistai entuziastingai palaiko ES Konstituciją arba jai kategoriškai nepritaria. Tuo labiau kad po Konstitucijos projektu pasirašė visų ES šalių vadovai, įskaitant ir tų, kuriose valdžioje yra socialistai ar socialdemokratai. Dalis prancūzų socialistų teigia, kad ES Konstitucijoje daug „baltų dėmių“, ypač socialiniais klausimais bei dėl būsimosios ES plėtros. Tačiau visai ne dėl tų „baltų dėmių“ prancūzų socialistai sumanė partinį referendumą. Pirmiausia todėl, kad Prancūzijos socialistų partijoje prasidėjo arši kova dėl partijos lyderio posto. O ta kova pirmiausia vyksta dėl Eliziejaus rūmų būsimo šeimininko prezidento posto.

Dabartinis Prancūzijos socialistų partijos nacionalinis sekretorius, palyginti jaunas politikas Fransua Olandas, susidūrė kaktomuša su labai patyrusiu politiku, buvusiu Prancūzijos ministru pirmininku ir finansų ministru Loranu Fabiusu. Abiem lyderiams atsiveria faktiškai vienodos galimybės kelti savo kandidatūras nuo kairiosios opozicijos būsimuosiuose prezidento rinkimuose 2007 metais. Todėl abiejų lyderių tarpusavio kova įžengė į naują fazę. Tuo labiau kad pastaruoju metu L.Fabiuso populiarumas Prancūzijoje ir pačioje Socialistų partijoje ganėtinai sumažėjo. Ir štai L.Fabiusas nusprendė mesti paskutinį kozirį, ragindamas socialistus balsuoti prieš Europos Konstituciją.

Vadinamasis referendumas partijos viduje jau įvyko gruodžio pradžioje, tačiau oficialiai apie jo rezultatus nepranešama. Manoma, kad tai irgi aršios vidinės kovos socialistų vadovybėje rezultatas. Tačiau ylos maiše nepaslėpsi. Prancūzų politikos apžvalgininkai teigia, kad politikos veteranas L.Fabiusas pralaimėjo. Dauguma prancūzų socialistų pasisakė už Europos Konstituciją, tuo pačiu už jaunąjį lyderį F.Olandą.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija