"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. sausio 12 d., Nr. 1 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Didžiausias 2005 metų iššūkis globaliai ekonomikai - krentantis dolerio kursas

Naujieji metai prasidėjo. Pasaulio ūkį tebekamuoja ta pati problema: krentantis doleris. Vakarų dienraščių apžvalgininkai siūlo įvairias išeitis iš susiklosčiusios situacijos, tačiau neabejoja, kad ši bėda bus didžiausias 2005 metų iššūkis globaliai ekonomikai.

Vokietijos dienraštis spausdina interviu su žinomu finansininku profesoriumi Kenetu Rogofu. K. Rogofas pagrindinėmis dolerio smukimo priežastimis laiko „JAV prekybos ir biudžeto deficitus. Amerikos valiutos kritimą jau senokai buvo galima nujausti. Akmenį iš vietos išjudino nuolat augantis Jungtinių Valstijų biudžeto deficitas. O katalizatoriaus vaidmenį suvaidino visuomenės susirūpinimas augančiais valstybės įsiskolinimais“. Didžiausia problema – į Ameriką sutraukiama prekių ir kapitalo liūto dalis. „Jei sudėtume visas didžiąsias pasaulio ekonomikas, beveik trys ketvirtadaliai prekių ir kapitalo tenka JAV“, – pažymi profesorius. Artimiausiu laiku jis nesitiki, kad padėtis keisis: „Net jei doleris prarastų 15 proc. dabartinės savo vertės, tai prekybos deficito nesumažintų daugiau kaip iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tai būtų pakankamai daug“. K. Rogofas nurodo, kad didžiausia deficito priežastis – nepakankamas paprastų piliečių ir vyriausybės taupymas. „Kaip vieną svarbiausių problemos sprendimo būdų įvardyčiau taupymo skatinimą. Tai neabejotinai padėtų suvaldyti augančius įsiskolinimus“, – sako profesorius.

Didžiosios Britanijos dienraštis „Guardian“ svarsto, kaip būtų galima sustabdyti smunkantį dolerį. Jis siūlo kiek kitokią išeitį. „Vargu ar globaliam ūkiui šie metai, pasibaigę siaubingu cunamiu Pietryčių Azijoje, galėjo prasidėti prasčiau. Atstatymas truks ilgai ir kainuos daug. Tačiau jis bent vyks laikotarpiu, kada pasaulio ekonomika auga daugiau nei 4,5 procento. Kol kas akcijų rinkos be didelių svyravimų sugebėjo amortizuoti tiek cunamius, tiek nesiliaujantį dolerio kritimą. Bet nuolat jaučiama grėsmė, jog nerimas dėl smunkančios Jungtinių Valstijų valiutos ir didelio JAV prekybos deficito (šiuo metu siekiančių 6 proc. BVP) gali peraugti į paniką“. Dienraštis pažymi, jog „Europos Sąjunga ir Japonija mano, kad dolerio kurso smukimas kenkia jų ekonomikos raidai. Šių dviejų globalių rinkos žaidėjų būgštavimų visiškai nesupranta jų piliečiai, kuriems prekės Niujorke atrodo labai pigios. Taigi ES ir Japonija turėtų skatinti vidaus paklausą, kuri jose yra mažesnė nei įprasta. Deja, Europos centrinis bankas daugiau rūpinasi, kaip kontroliuoti infliaciją, o ne skatinti ūkio augimą“.

Kitas Didžiosios Britanijos dienraštis „Financial Times“ ragina didžiąsias pasaulio ekonomikas šią problemą spręsti kuo glaudžiau bendradarbiaujant.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija