"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. sausio 12 d., Nr. 1 (94)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prancūzijoje pradėtas naudoti aukščiausias pasaulyje tiltas

Prancūzijoje pradėtas
naudoti aukščiausias
pasaulyje tiltas

Aukščiausiu pasaulyje tiltu Pietų Prancūzijoje jau rieda automobiliai. Tiltas, kurį suprojektavo garsus britų architektas Normanas Fosteris, išspręs greitkelyje A75 Barselonos kryptimi prie Mijo susidarydavusių didžiulių transporto grūsčių problemą. 2,46 kilometro ilgio tiltu, sumokėjęs 4,90 euro tilto mokestį, pirmasis pravažiavo mokytojas iš Centrinės Prancūzijos.

Mijo tiltas per Tarno upę Centriniame Masyve leis automobiliams 270 metrų aukštyje kirsti 2,5 kilometro ilgio slėnį. Septynių atramų tilto aukščiausias taškas siekia 343 metrus. Taigi tiltas yra 23 metrais aukštesnis už Eifelio bokštą. Projektą finansavo Prancūzijos statybos koncernas „Eiffage“. „Eiffage“ prisiėmė 394 mln. eurų siekusias statybos išlaidas mainais į teisę 75 metus rinkti rinkliavas už važiavimą tiltu.

Modernaus plieno tilto, kuris sveria apie 36 tūkst. tonų, statyba prasidėjo 2001 metų gruodį. Tilto konstrukcijos metalinės dalys buvo surinktos pietinėje ir šiaurinėje slėnio pusėse, o vėliau buvo užkeltos ant atramų. Tam, kad tiltas sujungtų dvi slėnio puses, šią operaciją teko pakartoti 18 kartų.

Pagal Eltą

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija