"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 9 d., Nr. 3 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV valstybės sekretorė įspėjo Rusiją nekenkti demokratijai buvusiose sovietinėse respublikose

JAV valstybės
sekretorė Kondoliza Rais

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Kondoliza Rais savaitgalį pareiškė, jog norėdama plėtoti ryšius su JAV Rusija turi labiau stengtis, kad įrodytų savo ryžtą laikytis „demokratijos principų“. Turkijoje besilankanti K. Rais susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Šis pokalbis įvyko rengiantis šį mėnesį laukiamam JAV prezidento Džordžo Bušo ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino susitikimui Bratislavoje.

Sovietų Sąjungos politikos eksperte laikoma K. Rais vis dėlto pripažįsta, kad bausti Maskvą už daugelio politizuotomis vadinamas teismų bylas ir žiniasklaidos laisvės ribojimą būtų nenaudinga. „Yra svarbu, kad Rusija pasauliui aiškiai pasakytų, jog ji yra pasiryžusi stiprinti teisinę valstybę, nepriklausomų teismų vaidmenį ir laisvą bei nepriklausomą spaudą“, – prieš kelionę į Ankarą teigė JAV valstybės sekretorė per spaudos konferenciją Varšuvoje.

Neseniai į šį postą paskirta K.Rais šią savaitę pradėjo aštuonias dienas truksiantį turą po Europos valstybes ir Artimuosius Rytus. Vizito į Maskvą jos darbotvarkėje nėra. Paklausta, kaip Jungtinės Valstijos galėtų daryti spaudimą Rusijai, kad ši vykdytų reformas, JAV pareigūnė sakė: „Aš iš tikrųjų nemanau, kad Rusijos izoliavimas nuo visame pasaulyje vykstančių didelių pokyčių yra reikiamas atsakas“. Valstybės sekretorė taip pat paragino Maskvą netrukdyti demokratijos procesams kaimyninėse buvusiose sovietinėse respublikose.

Jau nuo praėjusių metų Vašingtonas siuntė signalus Maskvai dėl Kremliaus vykdomo puolimo prieš naftos koncerną „Jukos“, kurio didžiausias akcininkas Michailas Chodorkovskis buvo galimas politinis prezidento V.Putino priešininkas. Pasak vieno aukšto rango JAV valstybės departamento pareigūno, per dvi su puse valandas trukusius pietus Ankaroje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tvirtino, kad Rusijos teismai laikosi įstatymų, o žiniasklaida atspindi įvairias nuomones.

„Mūsų susirūpinimas nesumažėjo“, - sakė JAV pareigūnas. Pasak dienraščio „New York Times“, Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė S.Lavrovui pasakiusi, kad dėl „kietos Rusijos politikos“ kitokių pažiūrų atstovų atžvilgiu abiejų valstybių santykiuose „atsirado sunkumų“.

Šių metų pradžioje JAV prezidentas Dž.Bušas pažadėjo skleisti demokratiją visame pasaulyje. Politologai įspėja, kad toks Jungtinių Valstijų vadovo pareiškimas gali pakenkti santykiams su Rusija, nes Maskva paprastai ignoruoja JAV kritiką dėl jos vidaus reikalų.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija