"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 9 d., Nr. 3 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Nežino, kas yra ES Konstitucija

Net devyni iš dešimties Europos Sąjungos piliečių nėra nieko girdėję apie ES Konstituciją arba žino apie ją menkai. Taip rodo nuomonių apklausa, atlikta tuo metu, kai mažiausiai dešimtyje ES šalių artėja referendumas dėl Konstitucijos priėmimo. "Eurobarometer" apklausa kelia nerimą Konstitucijos šalininkams, nes būtent balsuosiančiose šalyse žmonės yra labiau prieš ją nusiteikę negu neketinančiose rengti referendumų. Dar daugiau, Didžiojoje Britanijoje, kurios skeptiškai nusiteikę piliečiai balsuos kitais metais, Konstitucijos priešininkų esama net daugiau negu šalininkų. Tereikia tik vienai valstybei pasisakyti prieš Konstituciją, ir ji neįsigalios.

Tuo tarpu Ispanijoje, kurioje referendumas rengiamas vasario 20 dieną, už pagrindinį bloko įstatymą žada balsuoti 56 procentai apklaustųjų ir tik 7 procentai - prieš.

Europos Sąjungos Konstitucijos projektas buvo parengtas ES konvento ir ES narių teisininkų pernai bei patvirtintas ES vadovų birželį. Ji reikalinga, kad pernai gegužę priėmus dešimt naujų narių, visas blokas galėtų darniai veikti.

Keturios valstybės jau spėjo patvirtinti ES Konstituciją - Lietuva, Vengrija, Italija ir Slovėnija.

Europos Komisija nerimauja, kad žmonės iš esmės ignoruoja Konstituciją. Bet pastebėta, kad kuo daugiau žmonės žino apie šį dokumentą, tuo mažiau jie abejoja.

Žmonės buvo apklausiami pernai nuo spalio 27 iki lapkričio 29 dienos; rezultatai tikrai kelia nerimą - tik 11 procentų apklaustų ES piliečių tvirtino girdėję apie Konstituciją ir neblogai žiną jos turinį. 56 procentai sakė kažką apie tai girdėję, o trečdalis sakė niekada nieko apie ją negirdėję. Pritariančių ES Konstitucijai yra trigubai daugiau negu nepritariančių; ir tik Didžiojoje Britanijoje vos 20 procentų pritaria, o 30 procentų nepritaria Konstitucijai, dar 50 procentų neapsisprendę. Per visas ES valstybes net 35 procentai sako neturį nuomonės apie šią chartiją; neapsisprendusiųjų yra dauguma ir tokiose referendumą rengsiančiose šalyse kaip Airija ir Portugalija.

Nors pasiūlytoji Konstitucija ir aprėpia daugumą esamų sutarčių, pabrėžia amžiną principą, kad ES įstatymai yra viršesni už valstybių narių įstatymus, oponentai teigia, kad Konstitucijos priėmimas – dar vienas žingsnis Europos supervalstybės kūrimo link.

Pagal Eltos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija